szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptop7 dolog, amivel szépen lassan kinyírod a laptopodat!

7 dolog, amivel szépen lassan kinyírod a laptopodat!

A laptophoz nem adnak használati utasítást. Megveszed, hazaviszed, és lehet, hogy miközben azt gondolod, hogy rendeltetésszerűen használod, óvod és vigyázol rá, mégis folyamatosan olyan dolgokat teszel vele, amivel lassan kinyírod. Összegyűjtöttük neked, hogy mit ne tegyél a laptopoddal.

Hosszabbítsd meg az élettartamát!

Ahogy a hűtőd, a kenyérsütőd vagy akár az autód élettartamát is meg lehet hosszabbítani egy kis odafigyeléssel, éppúgy a laptopodét vagy a notebookodét is. Összegyűjtöttünk neked 7 olyan, apróságnak tűnő dolgot amire odafigyelve a laptopod tovább marad tökéletes állapotban (és nem kell hozzánk behoznod szerelni) vagy életben, mert nem nyírod ki szépen lassan.

1: Tartsd tőle távol az állatokat

Bár az internet tele van olyan képekkel, ahol a cica, vagy a kisebb kutya rendkívül cukin alszik a laptopon, ez egyáltalán nincs rendben. Az igazság az, hogy a kisállatok vedlenek (hacsak nem a gekkód alszik rajta), a szőrük belekerülhet a laptopodba, és ott okozhat károkat, főleg akkor, ha nem tisztítod rendszeresen. Szóval, tartsd távol az állatokat a laptoptól bármennyire cukik. Bizonyos háziállatok például a kutya és a macska is előszeretettel rágcsálják a laptopok töltő kábelét. Állítólag a vezeték külső szigetelése jön be nekik igazán. Ha elég kitartóan rágnak, akkor hamar tönkre is tehetik a töltődet, ezért figyelj oda rá.

2: Óvatosan vidd innen-oda

Tudjuk, hogy a laptop egyik legnagyobb előnye, hogy csak felkapod és akár a tenyeredben tartva tudsz Zoom meetinget tartani, vagy filmet nézni, de ne tedd ezt, ha mechanikus a laptopod merevlemeze, mert a sok mozgatástól, a billegéstől az károsodhat. Ha SSD van benne, akkor ez a pont nem vonatkozik rád. A merevlemez az a hagyományos winchester típusú meghajtó, ami már úgymond kiment a divatból, mert nem csak sérülékeny, hanem lassú is és sokat is fogyaszt. Utódja az SSD típusú meghajtó mindezeknek az ellenkezője: strapabíró, gyors és energiatakarékos is. Plusz egy jó tanács, hogy mielőtt felkapod a laptopodat mindenképpen ellenőrizd le, hogy nincs bele dugva valamilyen kábel. Például monitor vagy töltő, mert könnyen baleset lehet a vége. Plusz egy hasznos tipp, hogy mielőtt lecsukod a laptopod fedelét (kijelzőjét) győződj meg róla alaposan, hogy semmilyen idegen tárgy nincs a billentyűzeten vagy körülötte. Leggyakrabban pendrive-ot vagy tollat szoktak ott felejteni. Egy-egy ilyen feledékenység könnyen a laptop kijelző végső károsodásához és ezzel cseréjéhez vezethet.

3: Ne töltsd folyamatosan

A telefonodon sem úgy beszélsz, hogy állandóan töltőn van. Az autód sincs mindig csurig benzinnel, gázolajjal, vagy feltöltve, ahogy a cukor sem a cukortartóban. A laptopodat sem kell állandóan töltőre rakva használni. Ezzel ártasz a laptop akkumulátornak a legtöbbet. Ugyanis a laptop akkumulátor az úgynevezett önkisülési folyamat miatt (működés, terhelés nélkül is) a töltőre dugva (100% után már nem töltve) is merülni fog pár százalékot pár nap alatt. Aztán bekapcsol a töltési folyamat és az akkumulátor töltődni kezd kb. 95%-ról 100%-ra. Ez csak egy 5%-os apró tartományt érint, ami nem tesz jót az akkunak. Semmi baja nem lesz az akkumulátorának, ha néha hagyod majdnem lemerülni. Sőt egyenesen ajánlott, hogy bizonyos időközönkét merítsd le a laptopod akkuját. Legalább kéthetente célszerű lemeríteni minimum 20%-ra, a javasolt a 10%. Utána pedig feltölteni újból minimum 80%-ra, a javasolt a 100%. Összeségében a tanácsunk az, hogy töltsd fel a laptopod, és használd, aztán töltsd fel újra. Tovább él majd.

4: Nem városi pletyka: ne rakd mágnes mellé

Ha a laptopot egy erős mágnes közelébe teszed, az mágneses zavarokat és adatvesztést okozhat. Érdemes meggyőződni arról, hogy erős mágnesek sehol sincsenek a készüléked közelében. (Apró mágnesek beleférnek, nem gond, de erős ne legyen)

5: Ne hagyd egész nap bekapcsolva

Illetve hagyhatod, csak akkor érdemes a sleep módot alkalmazni (akár be is állíthatod, hogy ha nem érzékeli, hogy egy ideje nem nyúltál hozzá akkor átkapcsoljon). A megállás nélküli munka feleslegesen használja a merevlemezt, és károsítja a hűtőrendszert is.

6: Tartsd távol a folyadéktól

A laptopok megközelítőleg 5-7%-át azért hozzák be hozzánk javítani, mert „valahogyan belefolyt valami”, ami általában a reggeli tea, a latte, vagy egy üdítő, amit nagyon közel tettél a laptophoz. Vagy ha nem akkor valahogy rálöttyintetted. Pedig egyszerűbb távol tartani és máshol inni, mint napokig nélkülözni a laptopot.

6+1: Megfelelően kapcsold ki

Velünk is előfordult már, hogy „idegállapotba kerültünk” és a shut down gombbal kapcsoltunk ki minden programot egyszerre úgy, hogy szegény még háromszor rá is kérdezett, hogy „tényleg”? Aztán amikor bekapcsoltuk kényszeredetten próbálta visszaállítani az összes programot abba az állapotba, amikor kapta a kikapcsolást. Persze képes erre, de ne tégy vele ilyet: olyan mintha úgy állnál meg a futáskor, hogy azonnal kőfalnak rohansz ahelyett, hogy lelassítanál.

Ha a fenti szabályokat betartod, akkor a laptopod élethossza megnőhet akár hónapokkal is. Ha mégis gond van szeretettel várunk és megjavítjuk a laptopodat!

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások