A laptopok legnagyobb ellenségei

A magas hőmérséklet

Miért sebezhető a laptop a meleggel szemben?


Nem titok, hogy alapvetően egy laptop működése teljesítmény-felvétellel jár. A teljesítmény egy része átalakul hőenergiává. Ezt a hőtermelést hivatott a hűtőrendszer elvezetni a készülékből, hogy ne melegedjen túl. Amennyiben túlmelegszik, úgy a processzor visszaveszi az órajeleket (védve az alkatrészt a meghibásodástól), ezzel pedig a teljesítmény is visszaesik. Ezért kell a laptopokat is a hőtől védeni rendszeres karbantartással, illetve olyan használattal, ami nem teszi ki a közvetlen hőnek, pl.: napsütés.

Az asztali gépeknél, szerencsésebb a helyzet, ott több ventilátor van. Akár 2-3 is megtalálható a PC házban, a videokártyát is külön ventilátor hűti, illetve a tápegységet is, de külön rendszerhűtő is van. Laptopoknál már helyhiány miatt maximum 1-2 ventilátor szokott lenni, ami egy processzor és egy videokártya hűtéséért felelős.
A laptopok hűtéséhez lehet vásárolni hűtőpadokat, amik a tikkasztó nyári melegben sokat tudnak segíteni.

Az akkumulátorok

Nagyon sok legenda kering, hogy hogyan használjuk / ne használjuk az akkumulátort. Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatosan, hogyan kell megfelelően tölteni és lemeríteni, hogy optimális körülmények között használjuk ezzel is elősegítve a hosszú élettartamot.

A legmodernebb akkumulátor típusok a Lítium és a Lítium -polimer akkumulátorok. Ezek az akksik már eléggé igénytelenek nevezhetőek, felhasználó-biztosak abból a szempontból, hogy nehéz őket tönkre tenni. A legtöbb új gépbe már be is van építve, ki sem tudjuk szedni anélkül, hogy ne szednénk le az alsó szerelő nyílást, ami legalább 5-6 csavar kiszerelését jelenti. Használjuk, mert nagy biztonságot ad, egyrészt adatvesztést kerülhetünk el vele, másrészt, ha áramszünet van, akkumulátorról még a gépünk működik, fenn tudjuk tartani a szükséges munkafolyamatot.

A másik fontos szempont pedig, hogy bizonyos időközönként merítsük le, tehát mindennek a lényege a rendeltetés-szerű használat, ami azt jelenti, hogy bizonyos időközönként lemerítjük, ha pedig nem merítjük, akkor töltjük, vagy más szóval járatjuk. Mindig az a tanácsunk, hogy 10-15%-ra, legalább 1-2 hetente merítsük le az akkumulátort és ezt követően pedig töltsük fel. Ha asztalon használjuk ismét merítsük le 1-2 hét után 10%-ra, hogy folyamatosan mozgassuk az energiát a cellákban, hogy optimális legyen az energiafelhasználás.

Ha valaki ritkán használja a készülékét, javasoljuk, hogy használat után töltse fel kb. 60-70%-ra és úgy rakja be az íróasztal-fiókba, vagy szekrénybe, ha nem használja hetekig. Amikor pedig használja, kezdje úgy, hogy töltő nélkül használja, így amikor a használat során lemegy 10-20%-ra, akkor dugja csak vissza.

Sajnos a mai technológia és a mai gyártás már arra tendál, hogy a legtöbb akkumulátor már ne legyen cserélhető könnyen egy mozdulattal. Akinek fontos az akkumulátor-üzemidő, mindenképpen olyan készüléket javaslunk, ami egy-két mozdulattal kicserélhető, így a pótakkumulátort is tudja használni.

https://www.laptophardware.hu/elerhetosegek Köszönjük, hogy elolvastad. Amennyiben bármi kérdésed felmerülne, vagy szeretnél segítséget kérni, fordulj hozzánk bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.