kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop ajánlóAkkumulátor helyes töltése

Akkumulátor helyes töltése

A laptop elemeinek helyes használatáról

Te tudod, hogyan kell helyesen használni a laptopod akkumulátorát? A legtöbb gondolt vagy hallott praktika, ötlet és módszer valójában ártalmas az akkumulátorra és lényegesen csökkenti nemcsak a telepek üzemidejét, de élettartamát is. A laptophardware szervizben vásárolhatsz laptopba való akkumulátorokat és töltőket, emellett a szakemberek elmondják, hogyan kell használni az új akkumulátorokat.

A legtöbb szakember a következőt ajánlja:

  • Nem szabad a laptop akkumulátorát maximálisan feltölteni
  • Nem szabad hagyni a telepek teljes lemerülését
  • A laptop akkumulátor üzemeltetése a töltöttségi szint 40%-a és 80%-a között optimális.

Ha így töltöd a laptopod akkumulátorát, az megsokszorozza az élettartamát: akár négyszeresen is. A töltési módszer használatának oka a lítium-polimer akkumulátor cellák működésében rejlik. A maximumhoz közeli töltöttségi szinten a feszültségnövekedés a cellák gyors elhasználódásához és öregedéséhez vezet, mely kapacitáscsökkenéssel jár együtt, lényegesen lecsökken a töltési ciklusok száma.

A vizsgálatok és tesztek szerint a rendszeresen 100%-ra töltött laptop akkumulátor már 300-500 töltési ciklus után meghibásodotta 70%-ra töltött akkumulátorokat csak 1200-2000 ciklus után kellett szervizbe vinni.

A laptop akkumulátorának helyes töltésére rendkívül nehéz odafigyelni, és nem is igazán praktikus az ilyen művelet, hiszen nem lehet folyamatosan figyelemmel kísérni a töltöttség jelző indikátort. Szerencsére találunk szép számmal olyan alkalmazásokat, Windows és Mac operációs rendszerre is, melyek elvégzik helyettünk ezt a munkát. Ha nem szeretnél speciális programokat letölteni és telepíteni a laptopra, akkor marad az időmérés, melyhez akár az okostelefon ébresztője is megfelel.

Mivel munka közben, vagy ha játszol a laptopon, nem tudsz odafigyelni arra, hogy mikor kell ki- és bekapcsolni a laptop töltőjét, ezért óhatatlanul is elérkezik az idő, amikor javítani vagy cserélni kell a telepet. A laptophardware szervizben Budapesten bármikor gyorsan és szakszerűen kicserélik, megjavítják a laptopod akkumulátorát. Ha nem akarsz a megfelelő akkumulátortípus után szaladgálni, a nagy választékból itt vásárolhatsz is megfelelő alkatrészt, melyre hosszú távú garanciát is kapsz.

Ne felejtsd el, hogy asztali gépként használva a laptop akkumulátorára nincs szükség (ilyenkor a laptoptöltő csak sima tápegységként, AC/DC-adapterként működik), ezért az ilyen típusú hosszabb használat idejére érdemes az akkut eltávolítani a hordozható számítógépből, és a megfelelő töltöttségi szint mellett külön tárolni.

Az akkumulátor élettartamára a töltés optimális kondícióinak betartásán kívül a hőmérséklet, illetve a túlmelegedés lehet nagy hatással, ezért mindig gondoskodj a laptop megfelelő hűtéséről, akadálytalan szellőzéséről. A szervizbe ügyfeleink gyakran hoznak be olyan készülékeket, amelyek aksija a túlmelegedés miatt vesztette el üzemképességét.

Laptop café - Laptop ajánló, Laptop akkumulátor

Akkumulátor helyes töltése a laptop hosszú életének titka. Az akkumulátor helyes használata és megfelelő töltése megnöveli a hardver élettartamát, ezért ritkában kell szervizbe vinni vagy újat vásárolni, ezzel sok kellemetlenségtől és kiadástól óvhatod meg magad. Még néhány érdekes olvasni való téma: laptop akkumulátor, akkumulátor, használat, megelőzés, szerviz, töltöttség.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások