kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop töltőAsus töltő Sokszínűsége

Asus töltő Sokszínűsége

Asus töltő evolúciója. Akár csak a világ megannyi pontján, úgy hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek az Asus különféle termékei és azon belül is a laptopok. Nem csoda, hiszen az Asus múltja nagyon régre vezethető vissza. Történetük egészen 1989-ig nyúl vissza, amikor is négy, korábban az Acernél dolgozó mérnök saját vállalatot alapított. Céljuk, hogy az Intel új processzorához alaplapot fejlesszenek és gyártsanak. A probléma ott kezdődött, hogy más gyártókhoz képest, ők nem kapták meg a processzor prototípusát.

A fejlesztés így csupán az elérhető dokumentációk alapján kezdődött meg, majd a kész terméket elküldték az Intelnek. Ekkor derült ki, hogy az Intel saját alaplapja hibás volt. A megoldást az Asus mérnökeinek alaplapja jelentette. Ezután bekerültek az Intel partnerprogramjába, és Asus névre hallgató vállalatuk már az elsők között kapta meg a friss fejlesztéseket.

asus töltő
Asus töltő Sokszínűsége 1

Előző, ehhez hasonló cikkünk az Apple MacBook Air-jeiről szólt, és azok töltéséről. Szerencsére az Apple nem cifrázta túl sosem a töltési csatlakozókat, így akkor a Type-C és MagSafe 3-ról beszélhetünk csak. Nem is volt ezzel gond, hiszem a felhasználóknak így modellváltás esetén könnyebb volt alkalmazkodni, azaz nem alkalmazkodni, hiszen éveken át a MacBook Air sorozathoz Type-C töltőt csomagoltak.

Ezzel szemben az Asus laptopoknál teljesen más a töltők csatlakozása. Ebből kifolyólag pedig a felhasználóknak is jobban kell figyelnünk, hogy új vásárlása esetén mit is vesznek.

Az Asus töltők és azok csatlakozásai igen sok méretben vannak jelen a laptop piacon. Nyilván megannyi befolyásoló tényező együttesen határozza meg, hogy mekkora a töltő csatlakozója. Így hatással van az Asus laptop töltők méretére a laptop vastagsága, akkumulátor kapacitása és a hozzá kialakított töltési sebesség.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár Asus töltő méretet, hogy lássátok, milyen sokszínű a kínálatuk.

Csatlakozó méretek (belső/külső átmérő): (0,7mm / 2,5mm); (1mm / 3mm); (2,5mm / 5,5mm); (2,9mm / 4,5mm); (3mm / 4,5mm); (3,7mm / 6mm); de van téglalap alakú és Type-C is.

Ebből is látszik, hogy az Asus töltő választék milyen nagy skálán mozog. Ezt persze mindenki el tudja dönteni, hogy jó-e, vagy sem. Megközelíthetjük úgy, hogy a különféle töltőknek hála az adott gép teljesítményéhez és akkumulátor méretéhez lehetett igazítani a töltés erősségét. Ugyanakkor az is egy jó ellenérv, hogy, ha minél kevesebb töltő csatlakozást alkalmaznak, annál könnyebb találni egy megfelelő töltőt.

Tehát abszolút pro – kontrás ez a helyzet, mindenki el tudja dönteni, melyik a jobb megoldás szerinte.

Ez a változatos csatlakozó mennyiség a fogyasztótól is nagyobb odafigyelést igényel, amennyiben online szeretne vásárolni Asus töltőt. A csatlakozó méretéről sok jóval nem tudunk szolgálni. Azért, mert sajnos a gyártók ezen méreteket nem tüntetik fel sehol.

Magán az adapteren sincs feltüntetve, csak és kizárólag a töltéssel kapcsolatos értékek. Így, ha biztosra akartok menni, a legjobb, ha a gépet és a töltőt is beviszitek egy üzletbe és ott kéritek a személyzet segítségét. Ilyenkor meg is mutatják nektek, hogy a kiajánlott töltő valóban tölti a bevitt laptopot.

Ha bíztok saját precizitásotokban, akkor lemérhetitek a csatlakozó méreteit és az alapján rendelhetik meg a megfelelő töltőt. Persze a csatlakozó mérete még nem minden, megfelelő töltési teljesítménnyel is rendelkeznie kell az adapternek. Ezen adatokat szerencsére megtaláljátok a laptophoz kapott adapter hátoldalán. Mind a kettőnek stimmelnie kell, mert egy gyengébb töltési képességekkel rendelkező Asus töltő, nem biztos, hogy elegendő árammal tudja táplálni a gépet, például maximális terhelés mellett.

Figyelni kell az asus töltő kimeneti feszültség mértékét (pl. 19V), illetve a legnagyobb kimeneti áram mennyiségét (pl. 3.42A). A kimeneti feszültség nagyon sokszor 19-20V szokott lenni. Persze ettől vannak eltérőek is (pl. 12V; 15V, stb.). Ezen értékeket figyelembe véve, a laptop töltő áramköre rendelkezik olyan 5-10%-os toleranciával, mely értelmében a 20V-os töltő is tökéletesen ellátja az amúgy 19V-os töltővel rendelkező gépet. A lényeg, hogy a csatlakozó típusának egyeznie kell.

Laptop café - Laptop töltő
Asus töltő Sokszínűsége 2

A legnagyobb kimeneti áram mennyisége, már egy fokkal érdekesebb témakör. Nyilván helyettesítő töltő esetén van ennek fontossága, hiszen a gyári a gyártó által meghatározott töltési értékekkel rendelkezik.

A helyettesítő töltőnek legalább akkora, vagy nagyobb kimeneti áramot kell tudnia leadni, mint amit a laptop fel tud venni. Nem kell attól félni, hogy a nagyobb kimeneti áram károsodást fog okozni a gépben, hiszen úgy vannak kialakítva, hogy csak akkorát vegyenek fel, amekkorát felvenni képesek. Tehát, ha egy helyettesítő töltőnek nagyobb a kimeneti áram képessége, de csatlakozó méretben megfelelő, akkor nyugodtan használhatjátok laptopjaitokhoz.

Reméljük tudtunk segíteni Nektek az Asus töltőkkel kapcsolatban.

Ha valahol mégis elbizonytalanodtatok volna, akkor nyugodtan menjetek be valamelyik üzletünkbe, ahol kollégáink készséggel állnak majd a segítségetekre.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások