Elektromos autók akkumulátorának töltői

Töltőtípusok elektromos gépkocsikhoz

autó töltő
Elektromos autó töltője.

A 21. század a hordozható elektronikáról szól. Elképzelhetetlen az élet okostelefon vagy laptop nélkül, de a személygépkocsi is mindennapjaink nélkülözhetetlen tartozékává vált. Ezen eszközök között a számítógépes agy meglétén túl az a hasonlóság, hogy akkumulátorról kapják a működésükhöz szükséges áramot, ezért időről időre tölteni kell őket. A hagyományos autókat nem elektromos energia hajtja, az akku szerepe itt is fontos, de külső töltőre ritkán van szükség, mivel a működő robbanómotor mechanikai energiáját átalakító áramfejlesztő menet közben ezt a feladatot elvégzi, ellenben az elektromos autók mozgását villanymotorok garantálják, ezek áramfelvétele jelentős, a táplálásukat biztosító még oly masszív akkumulátorok is viszonylag hamar lemerülnek és feltöltésük komoly külső forrást és hosszú időt igényel – ehhez megfelelő infrastruktúra szükséges. Bár elméletileg bármilyen hálózati konnektorról tölthetők az elektromos autók, valójában elképzelhetetlenül sok töltőtípussal találkozhatunk, ezeket fogjuk most röviden áttekinteni.

Töltő otthoni használatra

Időnk legnagyobb részét otthon töltjük, ezért evidens, hogy készülékeinket is otthon csatlakoztatjuk a töltőre, így van ez az autóval is. Az otthoni töltés előnye lehet, hogy az olcsóbb éjszakai áramot használhatjuk a jármű akkumulátorának üzemképes állapotba hozásához. Az otthon telepített berendezések működhetnek egy, esetleg három fázisról is, ez esetben fázisonként 10-16 amperrel tölthetjük az akkumulátort, így a töltési idő 8-10 óra lehet.

Mivel éjszaka többnyire egyhuzamban pihennek a járművek, az otthoni töltők esetében nem meghatározó szempont a töltés sebessége. Az otthoni töltők általában Type1 és Type2 csatlakozóval kapcsolódnak a járműhöz és 2,3-3,6 kW leadására képese. Az akkumulátor feltöltésének ideje függ annak méretétől, a merítettség mértékétől is, de minimum 7, maximum 10 óra alatt általában minden típus a teljes töltöttség szintjére kerül.

Alapfelszereltség a gyári töltő

Ahogyan a laptop esetében is, az elektromos autókhoz is jár egy gyári töltő, melyet lényegében bárhol használhatunk, ahol fali konnektor vagy más hálózati csatlakozó van. A gyári adaptert lényegében univerzális töltőnek is nevezhetjük, hiszen segítségével bármilyen típusú hálózatvégre csatlakozva feltölthetjük a gépkocsi telepét. A gyártó azt ajánlja, hogy a kocsihoz kapott töltőt tartsuk az autóban, így szükség esetén mindig kéznél lesz.

Autótöltők
Elektromos autó akkumulátor töltő típusai.

Otthon a fali töltő praktikus

Ha elektromos autót vásárlunk, akkor érdemes otthonra egy fixen beépíthető fali töltőt beszerezni. Ez biztonságos módon kapcsolódik a ház elektromos hálózatára, így a jármű akkumulátorának töltéséhez csak a töltőcsatlakoztatót kell rákapcsolni. Ez a megoldás egyszerű és praktikus töltési eljárást eredményez.

Univerzális utcai töltők

Az otthoni töltésnél lényegtelen annak sebessége, hiszen az akkumulátornak egy egész éjszakája van az áram felvételére. Az utcán és plázaparkolókban kihelyezett autótöltő oszlopok esetében a gyorsaság is sokat számít. Ha a töltés 8-10 órát tartana, akkor egy töltőoszlop kapacitása napi 2 autóra korlátozódna, ami nem túl praktikus.

Utcai akku töltők
Utcai töltők, gyorstöltők.

Az utcákon elhelyezett gyorstöltők akár 40 kW leadására is képesek, így lényegesen kevesebb időt vesz igénybe a „tankolás”. A legtöbb utcai áramforrást okostelefonos applikáció segítségével vehetjük igénybe, de terjednek egyéb megoldások is. Talán az egyik legkényelmesebb megoldás, amikor a bevásárlóközpont parkolójában találjuk az elektromos gyorstöltőt, ilyenkor a parkolás ára ingyenes a vásárlás idejére, csak a töltésért kell fizetni.

Az elektromos autók töltése során oda kell arra is figyelni, hogy olyankor nem érdemes nagy teljesítményű töltőoszlopra csatlakoztatni járművünket, ha fedélzeti berendezései nem képesek kihasználni a villámtöltő által leadott nagyon teljesítményt. Ilyen esetben válasszuk a normál teljesítményű töltőhelyet, feltéve, ha ilyen is akad a közelben.


Elektromos autók és egyéb járművek akkumulátorának töltői. Az elektromos autóknak a laptophoz hasonlóan tölteni kell az akkumulátorát, ehhez sokféle adapter és csatlakozó áll rendelkezésre. A gyári-, a gyors- vagy az univerzális töltő beszerzése és javítása szervizben lehetséges. Szolgáltatásaink: laptop töltő vásárlás, notebook akkumulátor csere. – Ha szeretnél további információkat szerezni, az alábbi témákat ajánljuk részletes olvasásra: univerzális laptop adapter, töltöttség kijelző.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.