Hogyan hosszabbítsd meg a laptop élettartamát?

A laptopok bár idővel egyre olcsóbbakká váltak, még mindig nagy beruházásnak számítanak, és dühítő, ha tönkremennek. Ezért bizonyára mindent szeretnél megtenni annak érdekében, hogy a laptopod a lehető legtovább maradjon ép és szép állapotban, és most ehhez adunk pár tippet.

Ötletek és tanácsok

1. Az első és legfontosabb, hogy NE legyen folyadék a laptop közelében

Ne egyél, ne igyál, és ne tartsd az aranyhal gömbakváriumát a laptop kétméteres körzetében. Ennyire egyszerű, és ha ezt betartod, sok bajtól megkímélheted magadat.

2. NE tedd be az ágyba, párnák közé

Puha környezetben szinte garantált a túlmelegedés és az idő előtti elhalálozás, és egyet kell értenünk Petőfivel abban, hogy ez nem egy dicső halálnem. Még egy laptop számára sem.

Laptop karbantartás - ötletek, tanácsok

3. Óvatosan dugd be a tápkábelt

Ha nem vigyázol, a tápkábelt az alaplappal összekötő csatlakozási pontok könnyen eltörhetnek. Egy rossz csatlakozó könnyen túlmelegedhet, tovább roncsolva ezzel az alaplapot és saját magát is. Extrém esetben akár ki is gyulladhat! Tehát legyél óvatos, és ha lazának érzed a csatlakozást, azonnal vidd a gépet szervizbe. Minél tovább halogatod a dolgot, annál nagyobb bajt csinálhatsz.

4. Tisztítsd ki a hűtőrendszert sűrített levegővel

Vegyél egy palack sűrített levegőt minden fél évben, és fújd ki a port a hűtőrendszerből és a ventilátorról. Nyisd fel a házat, és szabadulj meg a portól, homoktól, szöszöktől és cheetos maradványoktól, amiket találsz. Évente egyszer érdemes elvinni a gépet egy professzionális tisztításra és újrapasztázásra is. Ez az élettartam növelés fontos része

5. Gondolkozz el egy laptop hűtő beszerzésén

Minél hűvösebb a géped, annál tovább fog működni. Már egy olcsóbb laptop hűtő is csodákat tehet ebből a szempontból, és jelentősen meghosszabbítja az eszköz élettartamát. Különösen nyáron vagy játék közben hasznos a hűtőpad használata, ez a hiba megelőzés fontos eljárása.

6. A kijelzőt helyesen tisztítsd

Ne használj durva vegyszereket vagy durva rongyokat, mert ezek idővel tönkre fogják tenni a képernyődet. Legjobban egy enyhén ablak tisztítóval, vagy speciális tisztítófolyadékkal befújt mikroszálas kendő használatával jársz, az biztosan nem karcol és nem porol.

laptop-kijelzo

7. Figyelj oda az akkumulátorra

Legalább havonta egyszer merítsd le 10-20%-ra, és ne használd folyamatosan a töltőre dugva. Az élettartam növelés és a biztonság egyaránt ezt kívánja.

És végül még három tipp, hogy a rendszeredet is jó állapotban tartsd:

8. Legyen telepítve antivírus (vírusirtó) program a gépedre

Ha csatlakozik a laptop az internetre, akkor szükséged van víruskereső és irtó programra. A modern vírusirtók már nem fogják vissza a gépet annyira, hogy zavaróak lennének, nem éri meg kikapcsolni semmilyen helyzetben.

9. Tartsd tisztán a rendszert

Érdemes időről időre törölni az ideiglenes fájlokat, a nem használt programokat, a nem nézett filmeket. Ezzel nem csak helyet takarítasz meg, de némi sebességnövekedést is elérhetsz. Időnként hasznos a töredezettség mentesítés is, főleg régebbi merevlemezeken és rendszereken.

 

10. Telepítsd a fontos rendszerfrissítéseket

Az operációs rendszer frissítései sokszor biztonsági szempontból kritikus hibákat javítanak, ezért nagyon fontos, hogy mindig naprakész legyen a géped.


Laptop élettartam növelés

Hogyan hosszabbítsd meg a laptop élettartamát? Alkatrész tisztítás, tanácsok-ötletek, hiba megelőzés, biztonság, élettartam növelés, laptop kijelző, laptop szerviz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.