Home Office – Milyen laptop a legjobb választás?

A home office a pandémiás időszaknak köszönhetően egy teljesen új formáját mutatta meg a munkavégzésnek. Ráadásul több cégnél is meg is tartották ezt a rendszert a korlátozások feloldását követően is. Nem meglepő, hogy ezzel párhuzamosan a laptopokra is megnőtt a kereslet, de mindig ott lebeg a szemünk előtt a nagy kérdés, hogy milyen laptopot érdemes kiválasztanunk. Nagyon nem mindegy, hogy a munkaeszközünk mennyire stabil és az sem, hogy milyen mértékben segíti a munkavégzést.

A minőség mindenek felett

Abban az esetben, ha a laptopot munkára használjuk fokozottan fontos, hogy minőségi készüléket válasszunk ki magunknak, hiszen nem tudjuk, hogy meghibásodás esetén meddig kell várnunk, mire újra visszakaphatjuk. Teljesen más jelentőséget kap az eszköz, amikor a munkánkról van szó, ezért nagyon megfontoltan kell választanunk és törekednünk kell rá, hogy olyan laptop kerüljön kiválasztásra, amelyik bírja a folyamatos terhelést. Gondoljunk csak bele milyen kellemetlen is az, amikor egy fontos munka közben kell nélkülöznünk az egyetlen munkaeszközt a háznál. Egyszerűen nem éri meg a kockázatot egy gyengébb minőségű, de olcsóbb laptop.

A munka jellege

Szintén egy meghatározó szempont. Nem mindegy, hogy programozásra, tervezésre vagy általános irodai munkára szeretnénk a kiválasztott eszközt használni. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy általában az erőforrás tekintetében sem baj, ha egy kicsit túl lövünk a célon, azért, hogy minél hosszabb ideig tudjuk használni a laptopot problémamentesen, vagy komolyabb belassulás nélkül.

Általános irodai használatra nem kell külön figyelmet szentelnünk a videókártyának és nem szükséges az sem, hogy a legmodernebb processzorral legyen felszerelve az eszköz. Fontos azonban, hogy megfelelő mennyiségű memória álljon rendelkezésre, ha összetettebb feladatokkal kellene számolnunk.

Egy tervezői, programozói, vagy éppen grafikus eszköz esetében már mind a videókártya, mind a processzor nagyobb jelentőséget kap.

A tisztítás jelentősége

Az általános karbantartás ugyanúgy, ahogy az autónk esetében, a laptopunk számára is elengedhetetlen. Fokozottan igaz ez a home office-ban használt eszközökre, hiszen a laptopok emelt terheléssel küzdenek meg nap, mint nap. Általánosságban elmondható, hogy érdemes legalább évente egyszer szakszerviz által kitisztíttatni a laptopot. Ezzel máris meg tudjuk előzni, hogy lassabb legyen és a meghibásodás veszélyét is erőteljesen tudjuk csökkenteni. A munkára használt laptop esetében viszont félévente egyszer érdemes elvinni általános tisztításra.

A laptopoknak tehát nagy szükségük van a portalanításra és néha bizony a processzor újrapasztázása sem árt azért, hogy szinten tudjuk tartani a teljesítményt. Ha ezt a két alkalmat nem halogatjuk el, akkor biztosak lehetünk benne, hogy máris nagyon sokat tettünk azért, hogy megőrizze a laptop a minőségét. Egy szó, mint száz, sok kellemetlenségtől meg tudjuk kímélni magunkat, ha vesszük a fáradtságot és elvisszük néha a laptopunkat egy szakszerű karbantartásra.

Az üzleti laptopok előnye

Elsősorban azért érdemes az üzleti laptopok világából kiválasztanunk a tökéletes munkaállomást, mert ezeknél a laptopoknál hosszútávra terveznek a gyártási folyamat során is. Mind az anyaghasználat, mind az erőforrás szempontjából magasabb szintet képviselnek, mint a középkategóriás eszközök. Ebből következően pedig boldogan tervezhetünk velük hosszútávra és abban is biztosak lehetünk, hogy hosszú éveken keresztül megőrzik majd tökéletes minőségüket a megfelelő és rendszeres karbantartás mellett.

A márka tekintetében mind a Dell, a HP az Acer, a Fujitsu és a Lenovo is kiváló alternatívákat kínál. Ezeknél a gyártóknál biztosak lehetünk abban, hogy nem fogunk mellé lőni, ha üzleti laptopot vásárolnánk tőlük.

Tény azonban, hogy ezek a laptopok lényegesen drágábbak is a középkategóriás verzióknál. Abban az esetben, ha nem szeretnél egy vagyont költeni, mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy vásárolj felújított business laptopot. Nem csak környezetbarát, de gazdaságos megoldás is. Ezek a laptopok akár 6 évig is megőrizhetik minőségüket, tehát amennyiben megveszel egy felújított 2 éves laptopot, biztosan lesz lehetőséged még jó pár évig használni azt minden további gond nélkül.

Reméljük, hogy sikerült segítenünk, ha keresed a tökéletes otthoni munkaállomást, amely pénzt és időt spórol neked. Amennyiben bármi kérdésed felmerülne írd le nekünk a komment szekcióban, vagy küldj emailt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.