szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptopA HP laptop története

A HP laptop története

Szerinted melyik a világ legnagyobb IT vállalata?

A választ talán már a címből is sejtheted: a Hewlett-Packard, avagy röviden a HP, akik világhíresek nyomtatóikról és számítógépeikről. Azonban nem mindig volt ez a helyzet.

A HP laptop előtt – garázsból az élvonalba

A cég a nagy gazdasági világválság idején, szó szerint garázscégként indult, a Stanford Egyetemen végzett két fiatal villamosmérnök alapította, Bill Hewlett és Dave Packard. Nem sokon múlott, hogy a HP helyett a PH névre kereszteljék a céget, a névről ugyanis pénzfeldobással döntöttek.

Kezdetben ipari és mezőgazdasági elektromos termékek forgalmazásával és tervezésével foglalkoztak, de pár év után ráálltak a jó minőségű elektronikus vizsgálóberendezések gyártására. Pár évtized után egyértelműnek tűnik: jól döntöttek.

Első sikeres terméküknek köze sem volt a laptopokhoz: egy audió oszcillátor volt az első nagyobb forgalmat generáló termékük. Ennek továbbfejlesztett változatát egészen 1972-ig forgalmazták, ezzel rekordot döntve: ez lett a világ leghosszabb ideig, 33 éven keresztül forgalmazott elektronikai terméke. (Gondolj bele: ma már egy tavalyi okostelefon modell szinte elavultnak számít…)

A Szilícium-völgyben

Bár egészen 1967-ig nem foglalkoztak félvezetőkkel, mégis őket tekintjük az első valódi szilícium-völgybeli cégnek.

A 70-es években a számítástechnika élvonalába törtek, például 1972-ben ők mutatták be a világ legelső kézi programozható számológépét, a HP 35-öt. Kicsit tágabban értelmezve a laptop fogalmát, tekinthetjük ezt a készüléket minden laptopok ősapjának.

Laptop café - Laptop
HP-35

Nyomtatókat (tintasugaras és lézeres modelleket egyaránt) és szkennereket a 80-as évek közepe óta gyártanak, melyek továbbfejlesztett változatai azóta is nagy népszerűségnek örvendenek.

A számítógépes üzletágat a 90-es években kezdték fejleszteni, ekkor még elsősorban üzleti és kutatási célokra készültek a gépek. A 1993-as HP Ominibook laptop a saját korában a legkönnyebb és legkisebb PC volt. 2001-ben egyesült a cég a Compaq-kal, és az évtized végére a HP az egyik legismertebb és legközkedveltebb laptop márkává vált.

Érdekességek a HP-ról

  • Támogatják a sportot: 2010 óta a Renault F1-es csapatát támogatják, előtte a BMW Williams csapatot. Korábban futball érdekeltségeik is voltak.
  • 2013-ban adták a 200 milliomodik LaserJet nyomtatójukat.
  • Ha a HP egy állam lenne, GDP szempontjából 56. legnagyobb gazdasági hatalom lennének, közvetlenül Peru mögött.
  • Egyik legkorábbi ügyfelük a Walt Disney volt.
  • Az első cégen belüli elektronikus üzenetküldő rendszert (e-mail) a HP vezette be az Egyesült Királyságban élő dolgozói számára.
Laptop café - Laptop
HP Pavilion laptopok

HP laptop olcsón?

Újszerű állapotban (egész pontosan felújítva) beszerezni a laptopodat nagyon megéri. Garancia erre is van, hibás alkatrészek nincsenek benne, és sokkal olcsóbban hozzá juthatsz egy adott típushoz, mint amennyibe újonnan kerülne.

Ha egy gyors és megbízható HP laptop a vágyad, ezt ajánljuk:

HP ProBook 4515s használt notebook | AMD Athlon II M300 Dual-Core 2 GHz | 4GB RAM | 120 GB SSD | WiFi | Webkamera

A 4 GB memória hétköznapi használat esetén már nehezen fogy el, az SSD pedig garantálja, hogy az operációs rendszer és a programok pillanatok alatt el fognak indulni. Mindenes otthoni laptopnak ajánljuk.

Egyszerű, megbízható és tágas HP laptop otthonra

HP 650 használt notebook | Intel Celeron DualCore B820 | 4GB RAM | 320GB HDD | WiFi

Ezen a gépen az összes adatod, kedvenc filmjeid, legszebb emlékeket idéző képeid is elférnek, és nem kell percekig nézned a homokórát, mire előkerülnek. Hétköznapi használatra, internetezéshez, irodai alkalmazások futtatásához ajánljuk otthonra.

Ha a fenti két HP laptop már nem lenne a kínálatban, akkor kattints ide és böngész használt, felújított laptopjaink között!

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások