kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop billentyűzetIdegen nyelvű billentyűzet - mit kezdjek vele?

Idegen nyelvű billentyűzet – mit kezdjek vele?

Sokan jutnak hozzá ilyen-olyan módokon külföldi billentyűzettel rendelkező laptophoz. Lehet, hogy külföldön olcsóbban tudtad beszerezni az adott típust, kaptad valahol, esetleg gyakran kell az adott nyelven gépelned rajta, néha biztosan azt kívánod, hogy bárcsak magyar lenne.

Laptop honosítás – megéri foglalkozni vele?

Meglepődve tapasztaljuk, hogy milyen sokan használnak külföldön beszerzett laptopot úgy, hogy kizárólag magyarul gépelnek rajta. Ha rákérdezünk, azt mondják, hogy nem szeretik, hogy így van, de hát „ez ilyen”. Sokan azt hiszik, hogy csak a teljes billentyűzet csere segíthetne a billentyűzet magyarításában, másokban fel sem merül, hogy ezen a problémán segíteni lehetne.

Azt viszont nagyon kevesen tudják, hogy a laptop honosítás vagy a működő, de kopott billentyűzet nem egy tízezrekbe kerülő, bonyolult dolog, akár pár száz forint befektetésével is viszonylag esztétikusan megoldható.

Mit lehet tenni, ha külföldi billentyűzet van a laptopodon? Összegyűjtöttük a laptop honosítás lehetőségeket, ár szerinti növekvő sorrendben.

Megszokod

Ha megbízhatóan tudsz tíz ujjal, vakon gépelni, elég, ha szoftveresen, az operációs rendszerben állítod át a billentyűzetkiosztást. Ezt Windows-os rendszereken a Vezérlőpult/Billentyűzet ablakban tudod beállítani, sőt akár a tálcára is kitehetsz egy billentyűzetváltó gombot. Így egyetlen kattintással válthatsz például a német és a magyar nyelvű gépelés között.

Ha gépelni szeretnél tanulni, ehhez ma már a neten több helyen is találsz hasznos segédalkalmazásokat, weboldalakt, nem feltétlenül kell több hetes tanfolyamokra járni. A dolog kulcsa a rengeteg, napi rendszerességű gyakorlás, ha igazán gyors és pontos akarsz lenni, akár hónapokon keresztül. Megéri, az, hogy gyorsan gépelsz, akár több nyelven is, az életed szinte minden területén kamatoztatható tudás.

Kétnyelvű billentyűzet alkoholos filccel

Ez a kissé barkács jellegű megoldás (nagyon) nem szép, de praktikus lehet, ha több nyelven is szoktál gépelni, de nem megy vakon. Ha a billentyűzeted fehér, igazán könnyű dolgot van, fekete gombok esetén már akadhatnak láthatósági problémák.

Ha ezt a módszert választod, gyorsan csinálhatsz házilag például egy kombinált cirill-latin betűs billentyűzetet.

Billentyűzet matrica

Laptop café - Laptop billentyűzet
Idegen nyelvű billentyűzet - mit kezdjek vele? 1

Kis kézügyességet igényel, hogy jól nézzen ki, de billentyűzet matricák segítségével bármilyen billentyűzetből készíthetsz más nyelvűt. Többféle típus (átlátszó vagy fekete vagy fehér alapra nyomtatott, fekete, fehér vagy piros betűk) közül választhatod ki a laptopodhoz leginkább illő billentyűzet matrica típust. Ez egy pár száz forintos megoldás, így ha viszonylag esztétikus megoldást szeretnél a lehető legolcsóbban, ez a neked való módszer.

Billentyűzet bevonat

Miben különbözik a billentyűzet bevonat a billentyűzet matricától? Műanyag alapú 3M fóliára nyomtatott matrica. Ezek a bevonatok egy adott laptop típus billentyűzetéhez illeszkednek, szorosan és pontosan. Ennek köszönhetően a matricánál jóval kopásállóbbak, akár évekig is használhatók csere vagy felpöndörödés, leválás nélkül. A tapintásuk is kellemesebb a matricáénál, nem csúsznak, így ugyanolyan kényelmesen lehet gépelni rajtuk, mint a gyári billentyűzeten. Létezik belőlük világító és kombinált típus is, így például vegyes magyar-héber billentyűzet. Alkalmas kopott (de nem hiányos) billentyűzetek felújítására is. Az áruk néhány ezer forint körül alakul.

Billentyűzet csere

Ez a legtisztább és egyben legdrágább megoldás: beszerezni egy gyári magyar nyelvű billentyűzetet az adott laptop típushoz. Így 100%-ban magyar billentyűzetet lesz, mintha eleve azzal vetted volna a boltban. Maximalistáknak ezt a megoldást ajánljuk.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások