Így vigyázz a laptop billentyűzetedre!

Képzelj el egy olyan osztályképet, ahol a hátsó sorban, kicsit elveszetten áll, szürke ruhában egy lány. Jelentéktelennek tűnik, látszólag nincsen benne semmi különleges. Aztán idővel kiderül, hogy ő szervezte a fotózást és fontos szerepe van az osztály életében. A számítógéped billentyűzete éppen ilyen: bár jelentéktelennek tűnik, de az egyik legfontosabb kiegészítője a gépednek, a laptopodnak. ebben a cikkben azt írjuk meg, hogyan védd meg, hogyan vigyázz rá.

Nagyon vigyázz a laptop billentyűzetre!
Nagyon vigyázz a laptop billentyűzetre!

Szőrszálhasogatás

Néhány hónappal ezelőtt az egyik pillanatról a másikra elromlott a számítógépem billentyűjén az „m” betű. Egészen egyszerűen alig lehetett megnyomni (pedig fontos, az előző szóban is kétszer szerepelt) ha sikerült akkor pedig beragadt. Megpróbáltam kitisztítani valahogy: belefújtam sűrített levegőt, de semmi eredményt nem hozott. Mielőtt úgy döntöttem, hogy lecserélem az egész billentyűzetet, belevilágítottam és észrevettem egy szőke szőrszálat az M betűnél. Nagy nehezen kiszedtem egy apró körömcsipesszel, akkor láttam, hogy a kutya szőre. Néha ilyen apróságokon múlik. De hogyan védd meg a billentyűzetedet?

Figyelj a vezetékekre

Nagyon sok billentyűzet vezetékkel van összekötve a laptoppal, számítógéppel. Ezek a vezetékek vékonyak és sérülékenyek. Ha megsérültek nehéz (van amikor nem is érdemes) megjavítani, ezért a legjobb, ha óvatosan bánsz vele. Ne hajlítgasd, hogy ne törjön meg, és el.

Vigyázz a folyadékokkal

Ahogy szoktuk mondani nálunk a laptop szervizben, hogy a folyadék a laptop billentyűzet legnagyobb ellensége. Az internet tele van olyan stock* fotókkal (és megannyi ismerősöd is fotózhatott ilyet) amikor a billentyűzet mellett ott a narancslé, a kávé a latte, a bio szójaital, bármi, ami folyékony. Egy rossz mozdulat és ráömlik a billentyűzetre. Ami azonnal elromlik. Kerüld el, soha ne tégy folyadékot a billentyűzetedhez közel. Ha mégis folyadék kerül a laptop billentyűzetre, akkor azonnal áramtalanítsd a készüléket, aztán fordítsd hanyatt, hogy kifolyjon belőle mind, aztán hagyd úgy hosszú órákon át hogy száradjon meg. Ha utána minden jól működik akkor szerencséd volt, ha nem akkor hozd el hozzánk a laptopodat és megnézzük.

Márkafüggetlen laptop szervizek Budán és Pesten
Márkafüggetlen laptop szervizek Budán és Pesten

Kerüld el az étkezést

Ne egyél munka közben. Ha ezt teszed, az ételének apró darabkái leeshetnek és bejuthatnak a billentyűzeted betűi közé és elromolhatnak. Már ez is elég nagy gond, de nem beszéltünk a bogarakról: akik, ha morzsát találnak a billentyűzetedben az nekik olyan, mint a terített asztal. Jönnek, és bizony az is előfordulhat, hogy beragadnak, elpusztulnak ott. Úgyhogy nem csak morzsás, hanem döglött bogarakkal teli is lesz a billentyűzeted.

Légy vele gyengéd

Biztosan neked is van olyan kollégád vagy ismerősöd, aki úgy csapkodja a billentyűzetet, mintha ártott volna neki. Ez teljesen felesleges és csökkenti az élettartamot. Ha lágyan nyomod a gombokat azt meghálálja a billentyűzeted és sokkal tovább tart ki.

Takard el, ha éppen nem használod

Megnöveli a számítógéped billentyűjének az élettartamát, ha amikor éppen nem használod akkor letakarod mert úgy nem megy bele a por, a bogár, a szennyeződés. Van ám még egy tippünk: használj porálló borítót, kerüld el a szövetborítókat (szóval egy ruha nem lesz jó) mert a ruháknak pórusok (mikrolyukak) vannak a belsejükben, amelyek néha nem képesek megállítani a port.

Néha takarítsd ki!

A billentyűzet megfelelő tisztításához a megfelelő tisztító eszközöket és felszereléseket kell használnod. Válassz szöszmentes ruhát a karcolások elkerülése érdekében, és légfúvót és/vagy porszívót. Manapság már lehet venni billentyűzetek tisztítására alkalmas kis porszívókat, de a sűrített levegő is jó megoldás lehet: fújd ki a segítségével rendszeresen a port a betűk és a számok közül.

Ha ezeket megteszed és ezekre odafigyelsz akkor sokkal tovább fog tartani a billentyűzeted. Ha éppen elromlott és keresel akkor nézz szét nálunk.

Laptop szerviz. BUDA: +36307734155 , PEST: +36307326750, Nyitva: H-P: 9-18, Sz: 9-13
Laptophardware laptop szervizek Budán és Pesten

* (előre elkészített katalógusból megvásárolható kész tematikus fénykép)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük