kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop billentyűzetÍgy vigyázz a laptop billentyűzetedre

Így vigyázz a laptop billentyűzetedre

Képzelj el egy olyan osztályképet, ahol a hátsó sorban, kicsit elveszetten áll, szürke ruhában egy lány. Jelentéktelennek tűnik, látszólag nincsen benne semmi különleges. Aztán idővel kiderül, hogy ő szervezte a fotózást és fontos szerepe van az osztály életében. A számítógéped billentyűzete éppen ilyen: bár jelentéktelennek tűnik, de az egyik legfontosabb kiegészítője a gépednek, a laptopodnak. ebben a cikkben azt írjuk meg, hogyan védd meg, hogyan vigyázz rá.

Szőrszálhasogatás

Néhány hónappal ezelőtt az egyik pillanatról a másikra elromlott a számítógépem billentyűjén az „m” betű. Egészen egyszerűen alig lehetett megnyomni (pedig fontos, az előző szóban is kétszer szerepelt) ha sikerült akkor pedig beragadt. Megpróbáltam kitisztítani valahogy: belefújtam sűrített levegőt, de semmi eredményt nem hozott. Mielőtt úgy döntöttem, hogy lecserélem az egész billentyűzetet, belevilágítottam és észrevettem egy szőke szőrszálat az M betűnél. Nagy nehezen kiszedtem egy apró körömcsipesszel, akkor láttam, hogy a kutya szőre. Néha ilyen apróságokon múlik. De hogyan védd meg a billentyűzetedet?

Laptop café - Laptop billentyűzet
Így vigyázz a laptop billentyűzetedre 1

Figyelj a vezetékekre

Nagyon sok billentyűzet vezetékkel van összekötve a laptoppal, számítógéppel. Ezek a vezetékek vékonyak és sérülékenyek. Ha megsérültek nehéz (van amikor nem is érdemes) megjavítani, ezért a legjobb, ha óvatosan bánsz vele. Ne hajlítgasd, hogy ne törjön meg, és el.

Vigyázz a folyadékokkal

Ahogy szoktuk mondani nálunk a laptop szervizben, hogy a folyadék a laptop billentyűzet legnagyobb ellensége. Az internet tele van olyan stock* fotókkal (és megannyi ismerősöd is fotózhatott ilyet) amikor a billentyűzet mellett ott a narancslé, a kávé a latte, a bio szójaital, bármi, ami folyékony. Egy rossz mozdulat és ráömlik a billentyűzetre. Ami azonnal elromlik. Kerüld el, soha ne tégy folyadékot a billentyűzetedhez közel. Ha mégis folyadék kerül a laptop billentyűzetre, akkor azonnal áramtalanítsd a készüléket, aztán fordítsd hanyatt, hogy kifolyjon belőle mind, aztán hagyd úgy hosszú órákon át hogy száradjon meg. Ha utána minden jól működik akkor szerencséd volt, ha nem akkor hozd el hozzánk a laptopodat és megnézzük.

Kerüld el az étkezést

Ne egyél munka közben. Ha ezt teszed, az ételének apró darabkái leeshetnek és bejuthatnak a billentyűzeted betűi közé és elromolhatnak. Már ez is elég nagy gond, de nem beszéltünk a bogarakról: akik, ha morzsát találnak a billentyűzetedben az nekik olyan, mint a terített asztal. Jönnek, és bizony az is előfordulhat, hogy beragadnak, elpusztulnak ott. Úgyhogy nem csak morzsás, hanem döglött bogarakkal teli is lesz a billentyűzeted.

Légy vele gyengéd

Biztosan neked is van olyan kollégád vagy ismerősöd, aki úgy csapkodja a billentyűzetet, mintha ártott volna neki. Ez teljesen felesleges és csökkenti az élettartamot. Ha lágyan nyomod a gombokat azt meghálálja a billentyűzeted és sokkal tovább tart ki.

Takard el, ha éppen nem használod

Megnöveli a számítógéped billentyűjének az élettartamát, ha amikor éppen nem használod akkor letakarod mert úgy nem megy bele a por, a bogár, a szennyeződés. Van ám még egy tippünk: használj porálló borítót, kerüld el a szövetborítókat (szóval egy ruha nem lesz jó) mert a ruháknak pórusok (mikrolyukak) vannak a belsejükben, amelyek néha nem képesek megállítani a port.

Néha takarítsd ki!

A billentyűzet megfelelő tisztításához a megfelelő tisztító eszközöket és felszereléseket kell használnod. Válassz szöszmentes ruhát a karcolások elkerülése érdekében, és légfúvót és/vagy porszívót. Manapság már lehet venni billentyűzetek tisztítására alkalmas kis porszívókat, de a sűrített levegő is jó megoldás lehet: fújd ki a segítségével rendszeresen a port a betűk és a számok közül.

Ha ezeket megteszed és ezekre odafigyelsz akkor sokkal tovább fog tartani a billentyűzeted. Ha éppen elromlott és keresel akkor nézz szét nálunk.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások