Energiatakarékosság, avagy Intel Low Voltage procik

Ha fontos számunkra az akkumulátorról való üzemidő, vagy minél kisebb tömegű laptopot szeretnénk vásárolni, akkor a teljesítményből kell áldoznunk.

Erre a célra lettek tervezve az Intel: Ultra Low Voltage processzorai, melyek többnyire U utótaggal, vagy M előtaggal vannak ellátva. Jellegzetességük az alacsony fogyasztás és hőtermelés, így könnyítve a gép súlyán és vastagságán (kisebb hűtés miatt), illetve az akkumulátor üzemidején. Egy ilyen processzorral szerelt laptop ideális választás, ha sokat hurcoljuk táskában, vagy utazásainkon sokáig szeretnénk használni.

Érdemes megnéznünk pár tesztet róluk, mivel a kisebb fogyasztást kisebb teljesítménnyel érték el az Intel mérnökei, ettől függetlenül számíthatunk rá, hogy régebbi játékok futtatására alkalmas egy mai low voltage processzor, illetve irodai programokhoz is több, mint elegendő. A jelenleg piacon lévő U végződésű processzorok átlagosan 15W TDP-sek, ami meglehetősen alacsonynak mondható még notebookokhoz képest is, ám az M előtagú mobil processzorok mindössze 4.5W TDP -vel operálnak, amihez már nem kell aktív (ventilátoros) hűtés. Ilyennel szerelt például az Asus Zenbook UX305 , aminek vékonyságán is meglátszik az úgynevezett fanless (ventilátor mentes) felépítés, ami csupán 45Wh-ás akkumulátorral is akár 10 óráig bírja a használatot.

Annyit nyugodtan kijelenthetünk, hogy bár nagyon hely és fogyasztás kímélő egy ilyen processzort alkalmazni, komoly kompromisszumokkal jár, csak azoknak ajánljuk akik egész nap hurcolják gépüket, és emiatt szükségük van rá, hogy nagyon könnyű és vékony legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.