csütörtök, október 12, 2023
KezdőlapLaptopJelek, amelyek arra mutatnak, hogy „haldoklik” a laptopod

Jelek, amelyek arra mutatnak, hogy „haldoklik” a laptopod

Nem tudjuk eldönteni, hogy melyik az ijesztőbb helyzet: az, amikor a laptopod az egyik pillanatról a másikra feladja, kész, elromlik, nem lehet bekapcsolni, kék halál, vagy az, amikor egyre több jelet küld, hogy majd szüksége lesz segítségre: aztán adja fel. Most összegyűjtöttünk néhány olyan figyelmeztető jelet, ami arra utalhat, hogy a laptopod elromolhat.

A laptopod vörös zászlaja

Az autódban vészjelző lámpákkal, a Balatonon fénnyel, a tengerparton pedig a vörös zászló kifeszítésével jelzik azt, hogy valami gond van, valami olyasvalami fog történni, amire figyelned kell. A laptopod is küld neked ilyen jeleket, csak nem biztos, hogy észreveszed vagy komolyan veszed őket. Összegyűjtöttünk néhány ilyet: jelek, amelyek arra utalnak, hogy a laptopod bajban van.

Belassul szoftveres problémák miatt

Ha a laptop lassan lassulni kezd (ez a folyamat általában nem az egyik pillanatról a másikra észrevehető, hanem fokozatosan lassul be) akkor több gond lehet. A legvalószínűtlenebb az, hogy egy hacker használja, ezt egy pár programmal meg tudod állapítani. Keress rajta rosszindulatú, ismeretlen programokat, amit biztos, hogy nem te telepítettél fel. Windows esetén írd be start menü melletti keresőbe, hogy “Programok telepítése és törlése”. Ha gyanús vagy régen, esetleg soha nem használt programot találsz, akkor kattints rá és nyomd meg a jobb oldalon megjelenő “Eltávolítás” gombot. Ha megerősítést kér akkor még egyszer nyomd meg az “Eltávolítás” gombot.

Ha a rosszindulatú programok ellenőrzése eredménytelen és a futó alkalmazások listájában sem találtál semmi gyanúsat, akkor lehet, hogy a lassulást egy hibás program okozza. Próbáld meg egyenként lezárni a megnyitott ablakokat, majd indítsd újra ezeket a programokat. Vagy ha azt veszed észre, hogy ez nem elég, nézd meg melyik progi használ sok memóriát.

Itt már bármi is a végeredmény érdemes behoznod hozzánk, gyorsan „visszagyorsítjuk” a gépedet mielőtt végleg tönkremegy, leáll.

Belassul hardveres problémák miatt

Amikor a laptopod lassulni kezd és a szokásosnál melegebb is egyszerre, akkor nagy valószínűséggel a használat közben keletkező hő nem tud belőle megfelelően eltávozni. Ekkor a processzorban lévő védekező mechanizmus bekapcsol és csökkenti a processzor teljesítményét, hogy az ne “süljön” meg és ezáltal ne menjen tönkre.

Két dolog történhetett. Az egyik az hogy eltömődött a laptop hűtő rendszere. Általában a levegőben szálló por szokott felgyülemleni benne és összeállni egyfajta filc szerű anyagot képezve.
A másik, hogy a processzor és a hűtő rendszer között található hőátadó réteg, nevezzük pasztának az idők során elöregedett, valamint a hő hatására pedig kiszáradt, ezáltal össze is zsugorodott és már nem tudja ellátni feladatát. Nem vezeti már a hőt, hanem szigetel, melegen tartja, mint a ruha az embert.

Ha ezeket tapasztalod, akkor célszerű felkeresni minket, hogy elvégezzünk rajta egy alapos és szakszerű külső-belső tisztítást.  Egy ilyen tisztítással, minden egyes alkalommal megnövelhető a laptop élettartama akár (1) teljes évvel!
Jelentkezz be most a linkre kattintva: laptophardware.hu/elerhetosegek

Hibaüzeneteket küld

Azért hoztuk az autós példát mert ott a műszerfaladon látsz hibaüzeneteket itt pedig a képernyőn. Egy egy ilyen (általában) nem gond, mert szinte minden számítógépen időnként hibaüzenet jelenik meg. Akkor kezdj el aggódni, ha ezeket a figyelmeztetéseket rendszeresen, újra és újra látni kezded. (az is ok az aggodalomra, ha egyre többfélét látsz).  Mivel a hiba oka a hardver meghibásodástól kezdve a víruson át a hibás programtelepítésig bármi lehet azt teheted, hogy vagy megpróbálsz utánajárni és javítani, vagy elhozod hozzánk és megjavítjuk.

Tilos viszont figyelmen kívül hagyni ezeket a jeleket mert egyszer csak nem indul majd el a géped.

Össze-vissza mindent átállít

Ritka, de előfordulhat, hogy a laptop megőrül és elkezd össze-vissza mindent átállítani. Ha visszaállítod, akkor megint átállítja és ezt eljátszhatjátok bármeddig. Valószínű, hogy a géped vírusos lett, mert a rosszindulatú programok, miután bejutottak a rendszerbe, gyakran saját céljai érdekében módosítják a beállításokat. Például megakadályozzák, hogy eltávolítsd őket vagy átállítják az ikonokat, megváltoztathatnak bizonyos funkciókat, vagy letilthatnak valahonnan, esetleg konkrétan nem indul el valamilyen programod.

A megoldás szerintünk az, hogy ha nem vagy programozó, akkor inkább hozd el hozzánk, megoldjuk. Ha értesz hozzá megpróbálhatod eltávolítani.

Akadályozott a neted

Mindenkinek meg kell küzdenie a felugró ablakokkal az online böngészés során. De ha a szokásosnál többször látod őket, agresszívek, akár eltüntethetetlenek – és inkább gyanús tartalmakat tolnak, minthogy hírlevélre való feliratkozásra ösztönöznék -, akkor lehet, hogy gond van. Az ilyen ablakok általában jutalmat ígérnek, vagy valami játékra akarnak bevonni vagy bármi másra. Kikerülhetetlenek és letiltathatatlanok is lehetnek ez pedig már gond, mert akkor befolyásolják a géped és az hamar használhatatlanná válhat.  Hozd be a géped, megszabadítunk ettől.

A fura hangok

Ahogy a laptopod belsejéből fura és ismétlődő hangok érkeznek akkor érdemes amilyen hamar csak tudod lementeni az adatokat (vagy eleve felhőbe dolgozni) mert lehet, hogy egy vagy több alkatrész is tönkrement, vagy nagyon a „végét járja”. Ideje kicserélni. Gyanús hang például a hangosan kerregő ventilátor vagy egy elszabadult alkatrész, csavar vagy műanyag darab “csörgése”. Lecsukáskor vagy kinyitáskor keletkező recsegő hang is azonnali beavatkozást igényel.

Hozd el hozzánk a gépedet és kicseréljük, megjavítjuk.

Persze ezek csak a fő jelek. A laptopod sokat ér neked, a rajta levő adatok, képek egyszerre munkák és emlékek: ha rendellenességet látsz / találsz akkor ne várj sokáig, hozd el a laptopodat, megjavítjuk.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások