A jövő laptop akkumulátora

Laptop akkumulátor
Hajlítható, papírvékony akkumulátor.

Papírvékonyságú és hajlítható elemek

A laptop folyamatos fejlődésben van. A tervezők és mérnökök megpróbálják a lehető legkisebb alkatrészekből összeállítani a hordozható számítógépeket. A számítógép és laptop történetét megvizsgálva kijelenthetjük, hogy már a közeljövőben elkészülhetnek a papírvékonyságú hardverek, amennyiben leküzdik a legnehezebb problémát: sikerül könnyű, kisméretű és nagy kapacitású akkumulátorokat gyártani.

Vékony, hajlítható akkumulátor

A laptop átalakulása és fejlődése egyre inkább a tablet forma irányában történik. A vékony táblagépek előnyös tulajdonsága a nagyméretű kijelző, mely azonban nehézségeket okoz a szállításnál, csökkenti a mobilitást. A megoldás a hajlítható kijelző. A hajlítható laptop és tablet már nem is olyan távoli, hiszen az összehajtható kijelző már létezik, a rugalmas és vékony akkumulátor hiányzott eddig a piacról.

A Jenax J. Flex akkumulátor ezt a jelentős űrt tölti be az elektronikus kütyük piacán. A papírvékonyságú, rugalmas, hajlítható és vízálló akkumulátort nemcsak laptopokban és okostelefonokban használhatják, hanem az okosruhákban is kényelmesen elférnek.

Az összehajtogatható akkumulátor előnye, hogy lényegében bármilyen hely-adottságot kihasználhatunk, hiszen a megfelelő méretre és formára hajtogatható a telep. A mérnökök szerint a rugalmas akkumulátor szétterítve és összehajtogatva is hasonló töltési és kisülési tulajdonságokkal rendelkezik. A tesztek során az akkumulátor kétszázezer összehajtás után is megőrizte eredeti adottságait.

Az akkumulátor előnyei

A vékony keresztmetszet és a hajlíthatóság mellett az új típusú akkumulátor sok egyéb előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. A gyártók leírása szerint a telep egyáltalán nem melegedik a gél-polymer elektrolitnak köszönhetően.

Az akkumulátor paraméterei:

  • Típus – Li-ion Polymer
  • Méretek – 27x48mm
  • Névleges feszültség – 3,8V
  • Kapacitás – 30mAh.

A rugalmas akkumulátor felhasználási területei

Az akkumulátort a hagyományos számítástechnikai eszközökben és okos kütyükben is alkalmazhatják, a feltalálók azonban a következő konkrét területeket célozták meg:

  • Okosórá, szemüvegek, headset-ek
  • Fitnesz eszközök, gyógyászati segédeszközök
  • Okosruházat, ruházati kiegészítők
  • GPS helymeghatározók, sisakok és robotika.


A jövő laptop akkumulátorai mindenféle formában és méretben kaphatóak lesznek a szervizekben is. A papírvékonyságú és hajlítható, hajtogatható akkumulátorok a legújabb laptopok és okos kütyük fejlesztésében új lehetőségeket kínálnak, amennyiben a megfelelő kapacitás és áramerősség rendelkezésre áll. A jövő laptop akkuja. További izgalmas témákról olvashatsz: laptop akkumulátor csere, energiatakarékos hardver, akkumulátor vásárlás, technológia és újdonság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.