Laptop billentyűzet helyes tisztítása, védelme

Laptopunk billentyűzete az egyik legfontosabb periféria. Lássuk, hogyan vigyázzunk rá, hogy sokáig pötyöghessünk rajta!

A laptopokban beépített billentyűzet van, ami köztudottan nem olyan strapabíró, mint az asztali számítógépekhez kapható nagy, masszív külső billentyűzetek. Még nagyobb különbség az árukban van: egy átlagos, új laptop billentyűzet ára 15-20.000Ft között mozog, míg asztali géphez való USB-s billentyűzetet, ha nincsenek magas igényeink, akár 2-3.000Ft-ért is kaphatunk. Ami szintén nagy különbség, az a kompatibilitás, azaz, hogy egy adott billentyűzetet hány fajta géphez tudunk használni. A laptop billentyűzetek esetében általában egy fajta billentyűzet csupán néhány vagy akár egy laptop típushoz jó csak, ellenben az asztali számítógéphez használt billentyűzet minden USB porttal rendelkező géppel működik. Ezért nagyon fontos, hogy fokozottan ügyeljünk laptop billentyűzetünk tisztaságára és épségére, hiszen sokkal nehezebb és drágább pótolni, ha elromlik.

Mi történhet egy laptop billentyűzettel? Nem is gondolnánk, mennyi veszély fenyegeti. Felsorolok hát néhányat a leggyakoribb fizikai meghibásodások közül:

Kosz:

Sok esetben előfordul, hogy annyi kosz kerül a billentyűk alá, hogy azok gátolják a billentyűk mozgását, így a hozzá tartozó karakter beírását is.

Tanács: Ha lehet, ne együnk a laptop közelében, így biztosan nem koszolódik be túl hamar!

Koszos laptop billentyűzet


Folyadék:

Szintén gyakori eset, hogy folyadék kerül a billentyűzetbe. Ez általában azonnal tönkreteszi, ha szerencsénk van csak a billentyűzetet, ha nincs, akkor a folyadék meg sem áll az alaplapig, ami a laptopnak olyan, mintha kést döfnénk szegény masina szívébe.

Tanács: Ne igyunk és ne is tartsunk semmilyen folyékony anyagot a laptop közelében!

A kávé könnyebben és olcsóbban pótolható, mint a billentyűzet


Állatok:

Ha háziállatokat tartunk és ők látják, hogy mi előszeretettel pötyögünk a gép billentyűzetén, hajlamosak lesznek idővel ők is kipróbálni ezt (főleg a macskák), a billentyűk ilyenkor könnyen lepattannak, és ha nincs szerencsénk a rögzítő mechanika is eltörik. Ezt jó eséllyel lehet pótolni, rosszabb esetben új billentyűzetet kell venni.

Tanács: Próbáljuk meg az állatkákat távol tartani a laptoptól, amennyire lehet, sok esély ugyanis nincs rá, hogy értelmesen tudnák használni!

Jó meleg mi, nna sicc innen!


Gyermekek:

Hasonlóan a háziállatokhoz, az embergyerekek is hamar rákapnak a „kockulásra”, sokan már 1-2 éves korban kipróbálják, hogy milyen is a billentyűzetet kínozni. Ennek hasonló eredménye szokott lenni, mint a macskák „játékának”, jön a billentyűpótlás, billentyűzet csere.

Tanács: Hasonlóan az állatkákhoz, a gyerkőcöknek is vajmi kevés keresnivalójuk van a laptop közelében, bőven ráérnek óvodás korban ismerkedni a számítógépek világával (akkor is tanácsosabb asztali géppel kezdeni)

Tényleg nagyon cuki, de inkább tartsuk távol a laptoptól őket


Sérülés:

Baleset bármikor történhet, így a mindennemű fizikai sérülésnek ki van téve egy laptop billentyűzet. Legyen az véletlen, vagy akár szándékos. Felmerülhet a kérdés, hogy mit értek szándékosság alatt? Brit tudósok kimutatták, hogy a Laptophardware Kft. évente átlagosan 10 „póker-vesztes” felhasználó billentyűzetét cseréli ki. Így megvan már? 🙂

Tanács: A laptop billentyűzet érzékeny eszköz, vigyázni kell rá, hogy semmi fizikai behatás ne érje azon kívül, hogy gépelünk rajta. Ha bármi felbosszant, mindig jusson eszedbe egy Deák Ferenc arcképével díszített bankjegy, amit egy új billentyűzetért cserébe adsz és szépen lassan engedd ki ökölből a kezed és tedd az asztalra, végy mély levegőt, számolj el 10-ig!

Laptop billentyűzet zúzás - nem éri meg!


Ha a billentyűzet mégis koszos lesz, íme egy videó, hogyan tisztítsd meg egyszerűen, otthoni körülmények között:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.