kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopLaptop billentyűzet karbantartása

Laptop billentyűzet karbantartása

Ha nem is tartozol azok közé, akik rendszeresen a gép előtt esznek – és ennek köszönhetően napok alatt egy fél zsemlére való morzsa halmozódik fel a billentyűik között- akkor is egy idő után piszkos lesz a billentyűzeted.

Még rosszabb, ha elveszik, eltörik egy vagy több billentyű. Nem tűnik túl nagy gondnak, pedig akik rendszeresen használják szövegbevitelre a laptopot, főleg ha megszokták, hogy vakon, tíz ujjal gépelnek, valószínűleg szenvedni fognak vele. Ilyenkor áthidaló megoldásként sokan egy külső billentyűzetet csatlakoztatnak a géphez, de ezzel pont a laptop legnagyobb előnye, a maximális mobilitás veszik el.

Mi a teendő tehát, ha koszos, hiányos, vagy hibás a laptop billentyűzet?

Ideje nekiállni a karbantartásnak!

Laptop billentyűzet tisztítása

Tudtad, hogy egy átlagos billentyűzeten ötször több baktérium él, mint egy vécéülőkén? Ez persze csak az elhanyagolt laptop billentyűzet jellemzője, de tapasztalataink  szerint a billentyűzetek 95%-a ebbe a kategóriába tartozik. Ha néhány naponta egy eldobható fertőtlenítőkendővel vagy akár baba popsi törlő kendővel (komolyan!) áttörlöd, már az is rengeteget segít. Ettől függetlenül persze időről időre szükség van egy-egy alapos tisztításra is.

Lépések

  1. Mielőtt nekiállnál a munkának, áramtalanítsd a gépet és vedd ki az akkumulátort is. Készíts egy nagy felbontású fotót a billentyűzetkiosztásról a későbbi idegroham megelőzése végett.
  2. Ezután nekikezdhetsz a billentyűk eltávolításának. A legtöbb típusnál a billentyű alá nyúlhatsz például egy tompa hegyű késsel, lapos fejű csavarhúzóval vagy a körmöddel, és óvatos mozdulattal fel tudod feszíteni azt. Nem szabad erőltetni vagy kapkodni, ha csak nem akarsz eltörni valamit. Elég, ha csak a legpiszkosabb, ragadós billentyűket szeded le.
  3. Áztasd be a billentyűket meleg, mosogatószeres vízbe egy órára.
  4. Ha nem súlyos a helyzet, alkoholba áztatott fültisztító pálcikával takaríthatod le a billentyűket.
  5. Tedd vissza a leszedett, megtisztított, száraz billentyűket.
  6. Ha minden tiszta, fordítsd fejjel lefelé a gépet (kinyitva), és hagyd száradni legalább egy órán keresztül, mielőtt bekapcsolnád a gépet.

Egy alapos tisztításra úgy készülj, hogy valószínűleg több órás művelet lesz… Ha nem akarsz vele szenvedni, hozd el nekünk, és mi elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Sőt, ha hiányos a billentyűzet, azt is megoldjuk.

Laptop billentyűzet hiánypótlása

A billentyűzetek bár nagyon hasonlóak, minden gyártó billentyűzetei egy kicsit eltérnek egymástól.  Ezért nem túl valószínű, hogy házilag meg fogod tudni oldani a problémát, de szerencsére erre nincs is szükség. Bármilyen géped is legyen, ha nem egy tizenéves matuzsálemről beszélünk, akkor mi tartunk raktáron olyan billentyűt, ami neked kell.

Mi van, ha semmi sem segít?

Van, amikor nem csak az a gond, hogy koszosak a billentyűk, vagy egy-egy hiányzik közülük, hanem a billentyűzet hardverhiba miatt egyáltalán nem működik.

Meghibásodott billentyűzet miatt kidobni a laptopot? Régen talán ezt tanácsolták volna, de szerencsére ez egy nagyon idejétmúlt tanács.  Mi a Laptophardware-nél épp arra specializálódtunk, hogy ne kelljen kisebb-nagyobb alkatrészhibák miatt egy egyébként remekül működő notebookot kidobni. Ennek megfelelően ide kattintva új laptop billentyűzetet is tudsz nálunk venni.

Ha bizonytalan vagy a választásban, telefonon is szívesen állunk a rendelkezésedre, és segítünk, hogy biztosan jó legyen a döntésed.

Rengeteg billentyűzetet tartunk raktáron is, de ha olyanra van szükséged, ami épp nincs készleten, gyorsan beszerezzük neked.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások