kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopLaptop billentyűzet helyes tisztítása, védelme

Laptop billentyűzet helyes tisztítása, védelme

Laptopunk billentyűzete az egyik legfontosabb periféria. Lássuk, hogyan vigyázzunk rá, hogy sokáig pötyöghessünk rajta!

A laptopokban beépített billentyűzet van, ami köztudottan nem olyan strapabíró, mint az asztali számítógépekhez kapható nagy, masszív külső billentyűzetek. Még nagyobb különbség az árukban van: egy átlagos, új laptop billentyűzet ára 15-20.000Ft között mozog, míg asztali géphez való USB-s billentyűzetet, ha nincsenek magas igényeink, akár 2-3.000Ft-ért is kaphatunk. Ami szintén nagy különbség, az a kompatibilitás, azaz, hogy egy adott billentyűzetet hány fajta géphez tudunk használni. A laptop billentyűzetek esetében általában egy fajta billentyűzet csupán néhány vagy akár egy laptop típushoz jó csak, ellenben az asztali számítógéphez használt billentyűzet minden USB porttal rendelkező géppel működik. Ezért nagyon fontos, hogy fokozottan ügyeljünk laptop billentyűzetünk tisztaságára és épségére, hiszen sokkal nehezebb és drágább pótolni, ha elromlik.

Mi történhet egy laptop billentyűzettel? Nem is gondolnánk, mennyi veszély fenyegeti. Felsorolok hát néhányat a leggyakoribb fizikai meghibásodások közül:

Kosz:

Sok esetben előfordul, hogy annyi kosz kerül a billentyűk alá, hogy azok gátolják a billentyűk mozgását, így a hozzá tartozó karakter beírását is.

Tanács: Ha lehet, ne együnk a laptop közelében, így biztosan nem koszolódik be túl hamar!


Folyadék:

Szintén gyakori eset, hogy folyadék kerül a billentyűzetbe. Ez általában azonnal tönkreteszi, ha szerencsénk van csak a billentyűzetet, ha nincs, akkor a folyadék meg sem áll az alaplapig, ami a laptopnak olyan, mintha kést döfnénk szegény masina szívébe.

Tanács: Ne igyunk és ne is tartsunk semmilyen folyékony anyagot a laptop közelében!


Állatok:

Ha háziállatokat tartunk és ők látják, hogy mi előszeretettel pötyögünk a gép billentyűzetén, hajlamosak lesznek idővel ők is kipróbálni ezt (főleg a macskák), a billentyűk ilyenkor könnyen lepattannak, és ha nincs szerencsénk a rögzítő mechanika is eltörik. Ezt jó eséllyel lehet pótolni, rosszabb esetben új billentyűzetet kell venni.

Tanács: Próbáljuk meg az állatkákat távol tartani a laptoptól, amennyire lehet, sok esély ugyanis nincs rá, hogy értelmesen tudnák használni!


Gyermekek:

Hasonlóan a háziállatokhoz, az embergyerekek is hamar rákapnak a „kockulásra”, sokan már 1-2 éves korban kipróbálják, hogy milyen is a billentyűzetet kínozni. Ennek hasonló eredménye szokott lenni, mint a macskák „játékának”, jön a billentyűpótlás, billentyűzet csere.

Tanács: Hasonlóan az állatkákhoz, a gyerkőcöknek is vajmi kevés keresnivalójuk van a laptop közelében, bőven ráérnek óvodás korban ismerkedni a számítógépek világával (akkor is tanácsosabb asztali géppel kezdeni)


Sérülés:

Baleset bármikor történhet, így a mindennemű fizikai sérülésnek ki van téve egy laptop billentyűzet. Legyen az véletlen, vagy akár szándékos. Felmerülhet a kérdés, hogy mit értek szándékosság alatt? Brit tudósok kimutatták, hogy a Laptophardware Kft. évente átlagosan 10 „póker-vesztes” felhasználó billentyűzetét cseréli ki. Így megvan már? 🙂

Tanács: A laptop billentyűzet érzékeny eszköz, vigyázni kell rá, hogy semmi fizikai behatás ne érje azon kívül, hogy gépelünk rajta. Ha bármi felbosszant, mindig jusson eszedbe egy Deák Ferenc arcképével díszített bankjegy, amit egy új billentyűzetért cserébe adsz és szépen lassan engedd ki ökölből a kezed és tedd az asztalra, végy mély levegőt, számolj el 10-ig!

Tisztítsd meg a laptop billentyűzetét ezekkel az egyszerű lépésekkel.

Akár otthonról, akár az irodában dolgozol, valószínűleg nem fog megártani a billentyűzetednek egy alapos tisztítás minden hónapban. AA laptop billentyűzete áldozatul esik szinte minden körülménynek az asztalod körül. Lehet szó háziállatok szőréről, morzsákról, kiömlött italokról. Hogyan védekezhetsz ellene?

Mivel tudom tisztítani a laptop billentyűzetemet?
Mielőtt nekiállnál a billentyűzeted tisztításának, szükséged lesz a biztonságos tisztításhoz néhány alapvető eszközre:

  • Mikroszálas kendő
  • Puha festékpálca
  • Vattapamacs
  • Izopropil-alkohol
  • Sűrített levegő

Ez lesz a kis eszköz arzenálunk a billentyűk letörléséhez. Kis mennyiségű izopropil-alkohol használata is biztonságos. Használhatsz fertőtlenítő törlőkendőket is, de kerüld azokat, amelyek tartalmaznak klórt, mivel az károsíthatja a billentyűket.

Laptop café - Laptop, Laptop billentyűzet
Laptop billentyűzet helyes tisztítása, védelme 1

Hogyan tisztítsd meg a laptop billentyűzetet?

A kosz és a szennyeződések eltávolítása a billentyűzetről egyszerű. Csak kövesd ezeket a lépéseket.

  1. KAPCSOLD KI ÉS HÚZD KI AZ ÁRAMFORRÁSBÓL A LAPTOPOT
    Ez legyen az első. Fontos, mert akarva-akaratlanul nedvesség kerülhet a laptopodba és ez működés közben nem a legszerencsésebb. Nem is beszélve arról, hogy így elkerülheted, hogy megnyomd a billentyűket és elküldj közben néhány emailt véletlenül.
  2. FORDÍTSD FEL A LAPTOPOT, ÉS RÁZD KI
    Ezzel meg tudsz megszabadulni a nagyobb szennyeződésektől első körben. Mondanunk sem kell, hogy erősen javasolt közvetlenül a kuka felett elvégezni a műveletet.

3. HASZNÁLJ PUHA KEFÉT VAGY SŰRÍTETT LEVEGŐT A LAZA SZENNYEZŐDÉS KISZEDÉSÉHEZ
Használj egy puha ecsetet, hogy könnyedén letakaríthasd a port a billentyűk tetejéről és oldalairól. Kiemelten ügyelj rá, hogy közben lehetőleg ne préseld a port a billentyűk alá.

A sűrített levegő kiválóan alkalmas rá, hogy a billentyűkbe ragadt szennyeződéseket eltávolítsd. Fújd a levegőt átlósan a billentyűzetre, majd forgasd el, és ismételd meg a folyamatot, amíg mind a négy oldalával kész vagy. Csak arra figyelj,hogy ne fújd közvetlenül a billentyűk alá, mivel az károsíthatja azokat.

Hogyan fertőtlenítsük a laptop billentyűzetet?

Egy mikroszálas kendőt kell kicsit megnedvesíteni izopropil alkohollal, majd óvatosan letörölni vele minden gombot. Egy másik lehetőség az, ha az alkoholt egy vattapamacsra cseppentjük, és a nehezen elérhető területeket töröljük le vele. Egyéb fertőtlenítő hatású törlőkendők is megfelelőek lehetnek, azonban mindig győződjünk meg róla, hogy nem tartalmaznak klórt, ami károsíthatja a billentyűet. Fontos megjegyezni, hogy először mindig olvassuk el a termék használati utasítását, hogy biztosak legyünk benne, hogy nem károsítjuk a készüléket.

Hogyan tisztíthatjuk meg a laptop billentyűzetének gombok közötti részeket?

Ha azt szeretnénk, hogy a laptop billentyűzetünk tisztább legyen – különösen akkor, ha valamilyen folyadékot öntöttünk a billentyűzetre -, akkor az a legjobb módszer, ha eltávolítjuk a gombokat, hogy letisztíthassuk az azok alatt lévő területet is. Azonban nem minden laptop esetében lehetséges ez a módszer, így érdemes az interneten utánanézni a saját modellünkkel kapcsolatos információknak annak érdekében, hogy megtudjuk, hogy a gombok eltávolíthatók-e. Mindig győződjünk meg arról, hogy nem teszünk semmit a készülékünkkel, ami károsíthatja azt, vagy érvénytelenítheti a garanciát.

Ha a laptop billentyűzete eltávolítható gombokkal rendelkezik, akkor íme, hogyan tisztíthatjuk meg azok alatt lévő területet:

1.KÉSZÍTSÜNK FOTÓT A BILLENTYŰZETRŐL
Ez segít nekünk abban, hogy tisztában legyünk azzal, hová tartozik majd minden egyes gomb, miután eltávolítottuk azokat.

2.VEGYÜK LE A GOMBOKAT
Ehhez vásárolhatunk egy eszközkészletet egy elektronikai boltban, de egy kis, lapos tárgy, például egy csavarhúzó vagy kéziszerszám is megfelelő lehet. Ügyeljünk arra, hogy óvatosan vegyük le a gombokat, hogy ne károsítsuk a billentyűzetet.

Reméljük, hogy sikerült hasznos információkkal szolgálni a laptop billentyűzet tisztításával kapcsolatosan.
Ha bármi kérdésetek felmerülne, forduljatok hozzánk bizalommal, vagy írjatok a komment szekcióba. Szép napot Nektek!:)

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások