Laptop élettartam – 7 tipp, hogy a tovább tartson

A laptop élettartam, illetve annak növelése mindenkinek az érdeke. Nem csak attól az összegtől tudod megkímélni magadat és a pénztárcádat, amely egy új laptop vásárlással jár, de a környezetre is jótékony hatást gyakorolsz. Elsősorban azért, mert megpróbálod kihozni a legtöbbet a meglévő készülékedből, mielőtt újat vásárolnál. Sok esetben elegendő a már meglévő eszközünket felggyorsítani, vagy egyszerűen csak odafigyelni néhány apróságra annak érdekében, hogy ne kelljen újat vásárolnunk. Legújabb cikkünkben olyan hasznos tippeket osztunk meg veled, mellyekkel könnyedén elérhető a laptop élettartamának növelése.

Ezeknek túlnyomó része könnyedén kivitelezhető, egyszerűen csak be kell építeni a hétköznapi rutinba és máris lényegesen tovább fogja bírni a laptop, neked pedig nem kell idő előtt egy új készülék vásárlásán gondolkoznod.

1 – Laptop élettartam növelése rendszeres tisztítással

Ahogy az autódnak és egyéb használati tárgyaknak, úgy a laptopodnak is kijár néha egy kis extra odafigyelés. A tisztítás fontos külsőleg is, de nem csak esztétikai szempontból érdemes odafigyelni egy laptopra. A belső tisztítás elengedhetetlen a készülék élettartam növelése szempontjából. A lerakódott por miatt jelentősen megnövekedhet a ventilátor és a processzor terhelése, ezáltal pedig sokkal gyorsabban elhasználódik a készülék. Nem is beszélve arról, hogy nem csak a laptop lassulásán, de a hőmérséklet emelkedésén is észre fogod venni, ha nincs kitisztítva megfelelően. A felmelegés pedig egyik laptopnak sem tesz jót.

Átlagos használat mellett azt szoktuk javasolni, hogy legalább évi két alkalommal szakszerű tisztításnak vesd alá az eszközt. Ez magában foglalja mind a processzor újrapasztázását, mind pedig a laptop alapos belső tisztítását. A legtöbb laptopszerviz segítségedre lesz ebben és nem kell súlyos összegeket fizetni érte. A befektetés pedig garantáltan meg fog térülni.

2. Tartsd szobahőmérsékleten a laptopodat

A laptop legnagyobb ellensége a meleg, ezért nyáron fokozottan érdemes odafigyelnünk, hogy hol használjuk. Ettől függetlenül nem csak ebben az évszakban érdemel a laptop belső hőmérséklete fokozott odafigyelést, hanem úgy általában mindig:) Amennyiben szobahőmérsékleten tudjuk tartani a laptopot, biztosak lehetünk benne, hogy nem csak a laptop akkumulátora lesz hosszabb élettartamú, de maga a készülék is. Mindig figyelj arra, hogy a laptop hűtőbordái ne legyenek porosak és csak nagyon rövid ideig használd meleg helyen az eszközt.

laptop élettartam
Laptop élettartam - 7 tipp, hogy a tovább tartson 3

3. Ne terheld túl a processzort felesleges programokkal

A laptopok processzora fokozott odafigyelést igényel, ezért erősen javasoljuk, hogy mindig figyelj a háttérben futó felesleges alkalmazások megtisztítására. Erre is számtalan program van, de ezek közül az egyik népszerű és ingyenes a Jetboost, mellyek könnyedén kezelheted a háttérben futó folyamatokat. Mindezeket mellett érdemes arra is odafigyelned, hogy ne nyiss meg számtalan fület a böngésződben és ne legyenek felesleges plusz programok használatban.

4. Tartsd az operációs rendszert mindig naprakészen

Persze ezt már sok helyről hallhattad, de itt is érdemes a laptop élettartam megnövelése kapcsán megemlítenünk. Az operációs rendszer frissítés nem csak a különböző hibák kijavítását tartalmazza, de sok esetben exploitok javítását is megkapjuk, amely elengedhetetlen a laptop biztonságos működéséhez. Különösen, ha céges készülékről beszélünk, ahol fokozottan fontos odafigyelni a biztonságra.

5. Laptop Lemezkarbantartás

A lemezkarbantartás is nagyon fontos a laptopod optimális működéséhez. Különösen azért, mert az ideiglenes fájlok törlésével helyet szabadíthatsz fel és nem terheled vele feleslegesen a laptopodat. Szintén számtalan lemezkarbantartó programmal találkozhatunk az interneten, de egyébként a Windows-nak is van erre a célra beépített programja, amely könnyen kezelhető. Egyszerűen csak írd be a keresőbe, hogy “lemezkarbantartó” és fel fogja dobni az alkalmazást.

7. Laptop élettartam növelése az akkumulátor kímélésével

Az akkumulátor kulcsfontosságú a laptopunk számára, ezért mindenképpen érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk rá. Hogyan tudod növelni az akksi élettartamát? Egyrészt a már korábban említett hőmérséklet ugyancsak hatással van a laptop akkumulátorára is, ezért törekedjünk rá, hogy szobahőrmérsékleten tartsuk a készüléket. Túl meleg és túl hideg esetén is károsodhat az akkumulátor. Érdemes bekapcsolni, hogy 15 perc után a laptop automatikusan kikapcsoljon.

+ TIPP – Ha minden kötél szakad

Abban az esetben, ha már esélyed sincs rá, hogy új életet lehelj a régi laptopodba is vannak alternatívák az új vásárlásán kívül. Mivel egy erős laptop mára már súlyos összegekbe kerül, érdemes elgondolkozni azon, hogy felújított készüléket vásárolsz. Ezek a laptopok az esetek nagy részében üzleti kiadásban kerülnek értékesítésre. Ez pedig azt jelenti, hogy mind anyaghasználata, mint pedig tudásra lényegesen a középkategória fölé magasodnak. Ugyanakkor árban még mindig jobban jársz vele, mintha egy teljesen új készüléket választanál ki.

A laptop élettartam minden típus esetében változó, de tény, hogy a fenti praktikák segítségével akár 2 évet is tudsz növelni rajta. Relatíve néhány apróság, de mégis mindent összeadva lényegesen tovább tudjuk használni a készülékünket, mintha nem foglalkoznánk vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük