Laptop gyorsítás: Azaz mit tegyünk, ha teljesítmény romlást észlelünk?

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy napi használatban lévő és erősen teljesítményfüggő elektronikai eszközünk az idő és használat előrehaladtával fokozatosan kisebb teljesítményre és üzemidőre volt képes.

Okoseszközök jellemzői:

Az egészen kis dolgokra is gondolhatunk, pl. egy okosóra, melynek üzemideje bizonyos idő után kevesebbet bír. Egy olyan eszköznél, ami a legtöbb esetben napi töltést igényel és folyamatosan használva van (passzív és aktív módon), ez több, mint kellemetlen termékjellemző lesz.

Ugyan ezt tapasztalhatjuk okostelefonjainknál is. Mindannyian ismerjük az alap hozzáállást egy új készülék vásárlása esetén: -Persze, ekkora teljesítmény elég lesz. -Ettől nagyobb háttértár nem kell bele. -Jó lesz ez az akkumulátor méret, egy napot tuti kibír.

Megbonthatatlanság miatti bővíthetetlenség:

Idővel azonban kiderül, hogy az applikációk közt lassan vált a telefon, iszonyat gyorsan megtöltöttük a belső tárhelyét; nem jól becsültük meg az eszközhasználatot és naponta többször töltőre dugjuk.

A legtöbb mai okostelefon megbonthatatlan burkolattal rendelkezik, tehát az akkumulátort nem tudjuk kivenni és egy másikat belerakni, vagy elhasználódás esetén egy újat venni és magunk behelyezni.

Ugyan ez igaz a belső tárhelyre is, az esetek többségében nincs lehetőségünk cserére és bővítésre. (A bővíthető microSD-kártya slotos telefonokat elfelejthetjük.) Ennek persze több oka van, a legnyilvánvalóbb a gyártói ráerőltetés. Ilyenkor a felhasználó azért kerül presszionálás alá, mert a kisebb és nagyobb tárhellyel rendelkező verzió között kell választania.

A kevésbé erős indokok közt pedig az eszköz burkolata alatti helygazdálkodást, illetve a felhasználói élmény megtartását említhetjük. (Gondolnak itt arra, nehogy túl lassú Micro SD-kártyát rakjanak az eszközbe. Ami lassabb használatot eredményez, amit azonnal a telefonnak tulajdonítanak.)

Amennyiben power userek vagyunk, azaz nagyon sok applikációt használunk, akár egyszerre többet, lehetséges, hogy azok betöltése bizonyos app után belassul. Mivel kevés a telefon RAM-ja, ahova a betöltött app-ok kerülnek.

Modularitás előnyei, azaz a laptop gyorsítás lehetőségei:

Szerencsére, ha laptop gyorsítás gondolatával játszunk el, akkor nem fogunk ilyen korlátokba ütközni. Hisz mind a RAM, tárhely, akkumulátor cseréje lehetséges laptopjaink esetében. Külön plusz pont jár a laptop gyorsítás egészének. Hiszen akár DELL laptopokról, akár Lenovo laptopokról, vagy HP laptopokról beszélünk és ezt a sort még nagyon sokáig sorolhatnánk. Egységesen beszélhetünk arról, hogy mindegyik gyártó eszközpalettája alkalmas a laptopbővítésre.

Milyen esetben érdemes laptop gyorsítás gondolatával foglalkoznunk?

Talán érdemes a laptop gyorsítást két részre bontanunk. Beszélhetünk arról az esetről, amikor fizikai eszközcsere történik a laptopon belül. Illetve arról is, amikor tisztítás által kapunk stabilabb és gyorsabb működést.

Abban az esetben, ha egy program megnyitása nagyon lassan történik, klasszikus merevlemezünk, azaz HDD-nk van a laptopunkban (legyen az ASUS, DELL, Lenovo, ACER stb.) és mellé még halljuk is, ahol a merevlemez „teker”, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a lassú betöltés a háttértárunk lassúsága miatt áll fenn.

Háttértár okozta lassúság – egyik legszembetűnőbb laptop gyorsítás lehetősége:

Ezen egy adattároló cserével tudunk segíteni. Fontos kiemelni két dolgot. Manapság laptop gyorsításban gondolkozva csak és kizárólag SSD-ben gondolkozzunk. Egyrészt a HDD-k szignifikánsan lassabbak. A mozgó fizikai alkatrészek miatt, koccanás, ütés, esés esetén sérülésre lehet esély. Legrosszabb esetben adatvesztéssel is járhat egy ilyen behatás. Továbbá egy új HDD is ugyan azt az életciklust fogja bejárni, mint az előző HDD. Azaz előbb-utóbb belassul és zajos lesz.

Egy SSD-ben nincsenek mozgó alkatrészek. Ebből következik, hogy ilyen típusú meghibásodástól a jövőben nem kell tartanunk. SSD használattal az írási és olvasási sebesség is hatalmasat fog ugrani egy HDD-hez hasonlítva. A mozgó alkatrészek hiánya miatt, egy ilyen háttértárnál nem kell számolnunk extra hanghatással.

Memóriahiány – laptop gyorsítás multitaskingra fókuszálva:

Laptopunk nem csak a lassú háttértár miatt lehet lassú. Ha több programot használunk, (pl. képszerkesztés esetén egy nyers kép konvertálót, Photoshop-ot és Lightroom-ot) belefuthatunk olyan esetbe, amikor a programok közötti váltás és azok használata akadozik. Ilyenkor joggal gyanakodhatunk arra, hogy a laptopunk RAMJA kevés az aktívan használt programok tárolására és betöltésére.

Ilyen esetben RAM cserében és bővítésben kell a megoldást keresni. Mindkettő megoldás lehet. Csere esetén lehetséges, hogy csak 4 GB RAM van a gépben, de úgy gondoljuk, hogy esetleg 8 GB is kevés lenne. Ekkor a már meglévőt is nagyobbra kell cserélni, és a mellé egy másikat tenni, pl. 2 db 8 GB-osat, és így kapunk 16 GB RAM-ot. Ha pl. 8 GB van a gépben, elég mellé az esetek túlnyomó részében még 8 GB. Természetesen felhasználási szokásainkat ismerve kell meghozni a bővítés mértékét, vagy, ha nem vagyunk biztosak az optimális méretben, abban az esetben kérjük a notebook szervizben dolgozó kollégák segítségét.

Szakszerű beszerelés fontossága:

A gyorsítással járó szereléseket célszerű laptop szervizben elvégeztetni. Egyrészt egy szakember sokkal gyorsabban és körültekintőbben fogja beszerelni, valamint minden ilyen beszerelést egy tesztelés is követ, hogy valóban kompatibilis a beszerelt RAM a rendszerrel. Ebből következik az is, hogy laptop szervizes beszerelés esetén nem lesz kompatibilitási probléma, és így a kellemetlen felhasználói élmény is kizárható.

laptop gyorsítás
Laptop gyorsítás: Azaz mit tegyünk, ha teljesítmény romlást észlelünk? 4

A RAM és SSD beszerelés gyorsasága miatt ez a folyamat a notebook szerviznél is megvárható, nem kell attól tartani, hogy ott kell hagyni a gépet napokra az üzletben. Azt azonban ki kell emelni, hogy SSD beszerelés esetén ez csak akkor áll fenn, amennyiben csak beszerelésről beszélünk. Windows telepítés esetén a laptopot bent kell hagyni a laptop szervizben.

Milyen a nem fizikai eszközcserés laptop gyorsítás?

Amennyiben a SSD-nk van a laptopban, és úgy véljük megfelelő mennyiségű RAM is, de mégis tapasztalunk lassulást, jó esetben a nem megfelelő hűtés miatti teljesítmény-visszavételből adódó lassulással találjuk szembe magunkat. Ennek nem csak a visszaesett teljesítmény a jele, hanem a gép melegedése és az ebből fakadó nagyobb ventillátorfordulat, melynek egyenes következménye a nagyobb zaj is.

Ilyen esetben vigyük be a gépet egy notebook szervizbe és kérjünk egy laptop tisztítást. Ebben az esetben a gépet ott kell hagyni a laptop szervizben, mivel ilyenkor a gépet szétszedik a kollégák, kompresszoros, ecsetes és mechanikai tisztítást végeznek a gépen, valamint újrapasztázzák a processzort és dedikált videókártya esetén azt is. Biztosítva így a jobb hőleadást. Egy jól hűtött laptop esetén nagyobb teljesítményre számíthatunk hosszabb távon, mely nemcsak a munkafolyamatokat gyorsítja meg, de a laptopot is védi a gyorsabb elhasználódástól.

Hardwarecserét viszonylag ritkábban alkalmazunk, illetve hosszabb távra tervezzük, addig egy tisztításra érdemes úgy gondolni, amit évente legalább egyszer érdemes egy notebook szerviz meglátogatása keretében elvégeztetni.

Otthoni laptop gyorsítás:

Saját magunk is tudunk apró praktikákkal nagyobb teljesítményt elérni, azaz otthon is elérhető bizonyos laptop gyorsítás. Ilyen például a laptopunk beállítása is. Amennyiben teljesítmény-orientált beállítást választunk, abban az esetben a gép nagyobb fokozaton üzemel. Viszont, ha kiegyensúlyozott, vagy energiatakarékos lehetőséget választunk, abban az esetben kisebb teljesítményt fog leadni a gép. Igaz így halkabb és hosszabb akkumulátorüzemidőt érhetünk el. Amennyiben nagy teljesítményű feladatot szeretnénk végezni a géppel, abban az esetben célszerű akkumulátor nélkül használni a laptopot, és kímélni azt, míg amikor egyszerűbb feladatokat akarunk megoldani (szövegszerkesztés, táblázatkezelés), akkor működtetni a laptopot az akkumulátorával.

Rendszerkarbantartás:

Érdemes a rendszerünket is karban tartani, rendszeresen frissíteni. Nem használt programokat ne installáljunk a gépre (sok esetben egy program felrakása felkínál egy mások program felrakását is – jellemzően valamilyen vírusírtó személyében – amire jellemzően nincs szükségünk, pláne akkor, ha már rendelkezünk egy olyannal, amit mi magunk raktuk fel.

Továbbá a nem használt programokat érdemes eltávolítani is, hisz a helyet foglalják sok esetben csak. Amennyiben automatikus frissítéssel is rendelkezik egy program, akkor számolhatunk azzal is, hogy rendszeresen frissítéseket keres és újabb verziónál bele is kezd a frissítésbe, ami a háttérben futva fogja vissza a frissítés erejéig a laptopunkat.

laptop gyorsítás
Laptop gyorsítás: Azaz mit tegyünk, ha teljesítmény romlást észlelünk? 5

Láthatjuk tehát, hogy a laptop gyorsítás számtalan módon elérhető, és ahogy az elején is említettük, bármelyik gyártó (ASUS, Dell, HP, Lenovo, Acer, stb.) laptopjaival megoldható a laptop gyorsítás.

Amennyiben ilyesmiben gondolkoztok, nyugodtan keressétek meg valamelyik notebook szervizünket és kérjétek kollégáink segítségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük