Laptop Gyorsítás – Megéri foglalkozni vele?

A laptop gyorsítás fogalma és annak fontossága, illetve eredményessége lesz legújabb cikkünk témája. Miért is éri meg foglalkozni, illetve megéri-e időt fordítani a régi gépünk felújítására, hogy optimális teljesítményt érjünk el? A rövid válasz igen, de merüljünk is bele egy kicsit a témába, hogy kiderítsük mégis hogyan érdemes hozzáfognunk és szükséges-e minden esetben egy tapasztalt laptop szerviz közreműködése is?

Elöregedett laptop

A laptopok esetében érdemes megjegyezni, hogy lényegesen kevesebb idő alatt elhasználódnak, mint az asztali gépek. Ez viszont nem szükségszerűen hozza magával azt, hogy ki kellene dobnunk őket. Nem csak a prémium, vagy az üzleti laptopok gyorsításával érdemes foglalkozni. Ugyanazok a módszerek alkalmazhatóak a középkategóriás laptopok esetében is és drasztikus eredményt tudunk elérni a segítségükkel.

Természetesen fajtától függ, hogy mennyivel tudjuk a laptop élettartamát és sebességét megnövelni egy gyorsítás alkalmával, de alapvetően 1-2 évet szinte biztos, hogy tudjuk még használni. Nem kell keresztet vetnünk régi készülékünk felett csak azért, mert veszített sebességéből. Számos alternatíva a rendelkezésünkre áll ahelyett, hogy például százezreket költenénk egy újra.

Lássuk, hogy milyen módon tudjuk életre kelteni meggyengült régi masinánkat.

Laptop gyorsítás lehetőségei

A laptop gyorsítást és bővítést sokféle módon el tudjuk végezni. Egy alapos tisztítás, portalanítás és processzor újra pasztázás is hatékony tud lenni és optimalizálhatja a laptopunk teljesítményét. Néha az operációs rendszer frissítése és újratelepítése, illetve korszerűsítése is megoldás lehet számunkra. Ezeket a műveleteket egyébként is érdemes legalább évente egyszer elvégezni, ha szeretnénk a legtöbbet kihozni a laptopunkból.

Persze a fentieken túl vannak olyan megoldások, amelyek valóban drasztikus változást képesek előidézni és jó pár évre meghosszabbítják a laptopunk élettartamát. Ezzel pedig nem csak a pénztárcánkat kíméljük, hanem a környezetet is.

Az egyik ilyen opció, ha a hagyományos HDD-t SSD-re cseréljük le. Ezzel máris sokat tehetünk azért, hogy a laptop betöltési sebessége új erőre kapjon. A régi laptopok esetében gyakran találkozhatunk 4GB memóriával felszerelt eszközökkel. Sajnos ez messze nem elegendő már az új operációs rendszerek kezeléséhez, ezért a lassulás szinte borítékolt.

Pontosan ezért szoktuk az SSD beépítése mellett a laptop memóriáját is bővíteni, hiszen igazán drasztikus eredményt így tudunk elérni. A géped nem csak gyorsabb lesz, de évekkel tudod meghosszabbítani az élettartamát. Ez pedig megkímél attól, hogy súlyos összegeket kelljen költened egy új laptopra.

Otthon vagy ne?

Általános igazság, hogy érdemes minden műszaki cikket az arra specializálódott szervizben felújítani, ez igaz a laptopokra is természetesen. Különösen azért, mert ilyenkor érdemes nem csak az adott alkatrészek cseréjét beütemezni, hanem ki is tisztítani alaposan a készüléket. Továbbá a processzor újra pasztázása is fontos, hogy megelőzzük a laptop felmelegedését.

Ha a fenti műveleteket otthon is el tudod végezni, akkor természetesen elegendő, ha csak megrendeled a szükséges alkatrészeket. Webáruházunkban örömmel ellenőrzik duplán, hogy a megfelelő laptophoz a megfelelő kiegészítőt rendelted-e meg.

Van korhatár laptop gyorsításra?

Igen, természetesen van az a pont, amikor már tényleg nem érdemes foglalkoznunk a készülékkel és célszerű inkább új, vagy felújított laptopra lecserélni azt. Általában 5-6 éves készülékbe érdemes még befektetnünk, de utána már nem éri meg foglalkozni vele. Viszont addig a korig bőven van értelme annak, hogy felújítsuk, gyorsabbá tegyük az eszközt.

Mennyi az annyi?

Laptop gyorsítás esetében töredék áron tudunk eredményeket elérni, szemben azzal, hogy mondjuk 2-300.000 forintért új laptopot vásárolnánk magunknak. Persze minden készülék esetében más és más összegekről beszélhetünk, de általánosságban, ha mindent belefoglalunk, akkor elmondhatjuk, hogy 60-80.000 forintból már megoldható a dolog és 1-2 további évet könnyedén hozzá is csatolhatunk a laptopunk élettartamához. Ez az ár tartalmaz egy alapos tisztítást, egy ssd-t , további memória beépítését és bizonyos esetekben új akkumulátort is.

Összegzés

Összességében elmondhatjuk, hogy a laptop gyorsítás nagyon jó megoldás lehet, ha nem szeretnénk egy vagyont költeni új készülékre. A befektetésünk biztosan megtérül, hiszen töredék összegért kapunk egy gyors és megbízható laptopot. Érdemes viszont a 6 évnél idősebb gépek esetében mellőzni ezt az opciót, mert sajnos nem lesz megfelelően hatékony abban a korban már.

Nem vagy biztos benne, hogy felújítható a laptopod? Hozd be hozzánk valamelyik szervizünkbe és örömmel segítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.