Laptop karbantartás – avagy mit tehetünk, hogy a laptop naprakész maradjon?

Amikor a laptop karbantartás szóba kerül rengeteg megoldást hozhatunk példának. Annak érdekében, hogy ezek jelentős részével tisztában legyetek, megpróbáljuk őket ezen cikk keretében összegyűjteni.

A laptopkarbantartás fontossága a gép első beüzemelésétől fontos tényező. Egyértelmű, hogy amennyiben egy felújított, vagy teljesen új gépet üzemelünk be, abban az esetben hajlamosabbak vagyunk a laptop karbantartás fontosságáról megfeledkezni. Az „új laptop illat” ekkor még túl erős, és az újdonság varázsa miatt, nem is gondolunk a teljeskörű eszközkarbantartásra.

Amennyiben egy családtagtól, baráttól, vagy egy hardwareaprón veszünk használt laptopot, érdemes elvinni egy laptop szervizbe és kérni egy teljeskörű laptop karbantartást.

De ne szaladjunk ennyire előre. Haladjunk kintről a gép belseje felé.

Amit lehetőleg kerüljünk: evés és ivás közvetlenül a laptop felett.

Az egyik legrosszabb szokás, amit laptop használóként el tudunk követni, az az, hogy közvetlenül a laptop felett étkezünk és iszunk. Gondoljunk csak egy jó kis szendvicsre, amint épp beleharapunk kedvenc sorozatunk nézése közben. Szinte halljuk ahogy roppan a kenyér héja… és ezzel egyidőben potyognak a morzsák a laptopra. A billentyűzetre. Aztán egy kecses mozdulattal megpróbáljuk lesöpörni, azt a látszatot keltve magunknak is, hogy vigyázzuk és óvjuk a notebookunkat.

Ételmaradék

Nem csak morzsadarabkákról beszélhetünk természetesen, amikor étel okozta szennyeződésről beszélünk. Ha zsíros, olajos, vajas kézzel használjuk a klaviatúrát akkor fokozatosan visszük fel a szennyeződés a felületére. Ami kihatással lesz a billentyűzet felületére (tapintás érzetére) és akár a felirat kopása is elképzelhető. Akár le is folyhat lassan a billentyű oldalán és alatta a többi szösszel és porszemmel nagyobb szennyeződésé áll össze.

laptop karbantartás Laptop karbantartás – avagy mit tehetünk, hogy a laptop naprakész maradjon?
Laptop karbantartás – avagy mit tehetünk, hogy a laptop naprakész maradjon? 7

Így jó eséllyel eljuthatunk egy hibás billentyűzet-működéshez. Pláne, ha valamilyen low profile megoldású kialakításról beszélünk.

Folyadék:

Míg az ételszennyeződés szép lassan ügyködik annak érdekében, hogy a fizikai résekbe minél jobban beférkőzzön és úgy okozzon problémát, addig a folyadék ennek az ellenkezője.

Halmazállapotának tulajdonságai miatt, nagyon gyorsan is képes problémát okozni. Ugyanakkor nagyon lassan is. Amennyiben nagy mennyiségű folyadék ömlik a laptopunkra, jó eséllyel azonnal jelentkezik valamilyen hibajelenség. Billentyűzet, kijelző, illetve egyéb működésbeli hiba. Amennyiben ez bekövetkezett, biztos, hogy nem sikerült a tudatos laptop karbantartást megvalósítanunk. (Vagy nagyon pechesek voltunk.)

laptop karbantartás Laptop karbantartás – avagy mit tehetünk, hogy a laptop naprakész maradjon?

Mit tegyünk folyadékkár esetén?

Kezdjük azzal, amit biztos ne! Ne rohanjunk a hajszárítóért, hogy kiszárítsuk a befolyt helyekről a folyadékot. Egyrészt láttunk már ilyen próbálkozásból eredő billentyűzet megolvadást. Ez eléggé illúzióromboló, amennyiben egy amúgy patent laptopunk van.

Továbbá nem csak a billentyűzet olvadhat meg, hanem a befolyt folyadékot még jobban szétteríti a hajszárítóból kiáramló nagysebességű levegő. Ezáltal csak további újabb problémákat generálhatunk.

Akkor mégis mit csináljuk?

Lehetőséghez mérten, ne forgassuk a laptopot, hanem úgy vigyük be, ahogy a probléma bekövetkezett. Így a hajszárítózáshoz hasonló folyadék-szétterítéstől kímélhetjük meg a laptopunkat. Továbbá vegyük ki az akkumulátort a laptopból, azaz áramtalanítsuk.

Minél hamarabb vigyük be egy laptop szervizbe és kérjük a kollégák segítségét. Mivel folyadékkárról beszélünk, ilyenkor szervizünkben azonnal megkezdődik a laptop karbantartás. Ez viszont egy bonyolultabb folyamat. Hosszabb tesztelést is igényel, ebből következik, hogy a laptop ilyen esetben biztosan a szervizeseknél marad. A probléma mértékétől és az esetleges cserealkatrészek megérkezésétől függően ez egy nagyobb időintervallumot is magában foglalhat.

Hosszú távú beázási problémák.

Amennyiben csak annyi folyadék került a gépre / gépbe, hogy látszólag nem keletkezett semmilyen probléma és a kezdeti ijedtség után nyugodtan folytatjuk a használatát akkor is fontos, hogy vigyük be a gépet egy átnézésre és laptop karbantartásra.

Ha azonnal nem okozott problémát a folyadék, idővel okozhat. A folyadék ugyanis korrodálhatja az arra érzékeny felületeket. Ezek lassan fognak bekövetkezni, de egy átnézés nélkül több probléma is keletkezhet, eltérő időpontokban. Ebből adódóan bármilyen folyadékbeáramlás esetén el kell vinni a laptopot szervizelésre.

Mi mindent tehetünk még a laptopon „kívül” maradva annak érdekében, hogy tudatos laptop karbantartás szemléletének eleget tegyünk?

Érdemes a laptopot úgy használni, hogy a kijelző alatti résznél a laptop meg van emelve. Ez történhet bármilyen tárggyal, ami stabilan ellátja ezt a feladatot. Továbbá vannak külön erre a célra kialakított notebook állványok / támaszok.

Miért fontos ez az emelt használati pozíció?

Ez azért fontos, mert alap esetben a laptop ilyenkor nem a teljes aljával illeszkedik az asztalra. Ebből kifolyólag pedig nem az asztallapnak adja át a hőt a laptop, ami felmelegedve visszafelé tolja a hőt. Ha megemelve működik a laptop akkor nem közvetlenül az asztallapnak adja a hőt, hanem az alatta lévő levegőnek. Ami egyrészt folyamatos mozgásban van és nem veri vissza a hőt. Ezen felül sok laptop az alján is szív be levegőt. Amennyiben nem megemelve használjuk a gépet, abban az esetben a friss és hideg levegő beáramlását blokkoljuk. Ami szintén a laptop gyorsabb melegedését, és nem megfelelő hűtését eredményezi majd.

Mire figyelhetünk még?

Talán kevésbé kell külön erre felhívni a figyelmet, de azért nem árt megemlíteni, hogy közvetlenül radiátor mellé, illetve hősugárzó elég is tilos a laptopot elhelyeznünk.

Célszerű ezen felül asztalnál használni a gépet. Igen, egy hideg téli napon nagyon kényelmes az ágyból nézni a filmeket és sorozatokat, de ezzel sokkal korábbra kell majd időzítenünk egy laptop karbantartást.

Hisz ilyenkor blokkoljuk a laptop alját, rontva így a szellőzést és a friss levegő beáramlását.

Szöszök és textildarabkák:

Ágyban használva a gépet, jó eséllyel finom szöszöket és textildarabkákat is beszívhat a laptop hűtőrendszere. Nem csak a levegőáramlás miatt, hanem a statikus vonzás miatt is. Elég csak megnézni a kijelzőt, a statikus vonzás miatt, könnyedén megtapadnak a porszemcsék a felületén és rendszeresen takaríthatjuk. Laptop karbantartásnak nevezhetjük ezt is, noha ezzel csak azon javítunk, hogy milyen jól látjuk a kijelzőt. Persze ez se utolsó szempont.

Segíthetjük a szellőzést?

Igen. Kaphatóak különféle laptoptartók, amikre ventilátor(ok) vannak szerelve, és ezzel faraghatunk le pár fokot a működési hőmérsékletből.

Talán nagyjából minden olyan laptop karbantartás halmazába tartozó dolgot megemlítettünk, amit még a gépen kívül meg tudunk tenni. Táska használatra a végén térünk ki.

Lépjünk egy szinttel bentebb.

laptop karbantartás Laptop karbantartás – avagy mit tehetünk, hogy a laptop naprakész maradjon?

Laptop karbantartás – operációs rendszer állapota

Mivel az operációs rendszer felel a gépünk rendeltetésszerű működéséért, így különösen fontos, hogy az operációs rendszer (Windows, macOS, Linux) működése kiegyensúlyozott legyen.

Még mielőtt ebbe belemélyednénk, fontos megjegyezni, hogy az operációs rendszerek fejlődésével növekszik azok háttértár és erőforrásigénye. Így mindenképpen tájékozódjuk arról, hogy a laptopunk képes-e a telepíteni kívánt operációs rendszert megfelelően futtatni.

Erről az adott operációs rendszer rendszerkövetelményéből informálódhatunk. A 2021 végén megjelenő Windows 11-nek jelentősen megnőtt az erőforrás igénye, az előző, Windows 10-zel összehasonlítva. Lehetséges bizonyos követelményeket megkerülve felrakni régebbi gépre is a Windows 11-et, de ez nem ajánlatos későbbi problémákat elkerülve.

Amennyiben notebook vásárlás előtt állunk, tájékozódjuk arról, hogy a kiszemelt gépre milyen operációs rendszer telepíthető. A laptop karbantartás legyen már a kiválasztással elkezdve.

Ha nem vagyunk ebben biztosak, kérjük nyugodtan az üzletekben dolgozó kollégák segítségét, és segítenek majd megtalálni a megfelelő laptopot.

Operációs rendszer karbantartása:

Annak érdekében, hogy oprendszerünk is a lehető legtovább ellássa feladatát, célszerű arra is figyelni. Érdemes a fontos frissítéseket telepítenünk. Ezek legtöbbször új funkciókkal látják el a rendszert, hibákat javítanak és általánosságban a rendszer stabilitását erősítik.

Fontos megjegyezni, hogy akár csak egy okostelefon esetén, a rendszer frissítését csak akkor hajtsuk végre amikor nem sietünk, hogy valóban sikeresen fejezze be az új dolgok installálását. Tehát, amikor látjuk, hogy a rendszer frissül, akkor ne hajtsuk le a laptopot, hogy elmenjen alvó állapotba.

Lehetséges, hogy a frissítés újraindítást is igényel, ezért is fontos, hogy ne siettessük a telepítést. 

Hasonlóan egy telefonfrissítéshez, itt is legyen az akkumulátor legalább 50%-ig feltöltve és ilyenkor legyen hálózatra is dugva az eszköz, hisz egy operációs rendszer frissítés közbeni áramkimaradás sajnos az egész rendszert hazavághatja és vihetjük egy laptop karbantartás elvégzésére valamelyik laptop szervizbe.

Nagyobb frissítések előtt a fejlesztők rendszeresen megjelentettnek béta frissítéseket, amik használhatóak, de a végleges frissítéstől eltérhet és lehetséges, hogy nem ismert hibákat okoznak. Laptop karbantartás szempontjából tehát célszerű mindig megvárni a végleges frissítést. Amennyiben gépünk játékra is alkalmas, abban az esetben a dedikált videókártyagyártók bizonyos játékokhoz ki adhatnak hot fix-eket, amik bizonyos (leginkább grafikai és teljesítménybeli) javulást okoznak.

Érdemes továbbá megjegyezni, hogy nem csak aktuális operációs rendszerünk frissülhet, hanem maga az oprendszer is teljesen új verziót kaphat. Ez mostanság leggyakrabban a Windows 10-ről, 11-re történő frissítés jelentheti.

Amennyiben a Windows felajánlja, hogy Windows 10-es rendszerünket 11-re frissíti, érdemes utána nézni milyen teljesítménnyel fogja laptopunk az új rendszert meghajtani. Nem mindegy, hogy éppen viszi, mert a minimum követelményeket teljesíti, vagy simán megbirkózik az új kihívásokkal.

Szerencsére (elméleti szinten), 10-ről 11-re frissítés nem jelenti azt, hogy a háttértárat, vagy a rendszerpartíciót az installálás formázni is fogja. A rendszer a már telepített programokat is megtartja. Abban az esetben, amennyiben valamilyen oknál fogva mégse sikerülne valamit átvinni az új verzióra, abban az esetben a Windows ad egy listát a problémákról.

Általánosságban azért elmondható, hogy laptop karbantartás gyanánt és a legsimább felhasználói élményért célszerű a verzióugrásokat egy formázással kezdeni és egy tiszta háttértárra / partícióra telepíteni.

Visszafelé kompatibilitás:

Ugyan nem feltétlenül a laptop karbantartás témakörébe tartozik, de érdemes azt is megnézni, hogy bizonyos eszközeink, amiket használunk, az új rendszer is támogatni fog-e. Pl. webkamerák, nyomtatók esetében lehet ez fontos szempont.

Egyéb programok a rendszeren:

Laptop karbantartáshoz hozzátartozik az is, hogy tudatosan figyeljünk a rendszerünkre és csak azok a programok legyenek felrakva, amiket valóban használunk. Amikre nincs szükségünk felesleges a gépen tárolnunk.

Azonnal induló programok.

Rengeteg olyan program van, ami a rendszer bootolásával egyidejűleg, szintén elindulnak és a háttérben futnak. Csak néhány a teljesség igénye nélkül. Steam, Origin, utorrent, Spotify stb. Ezek egyrészt amennyiben nem használjuk őket feleslegesen futnak a háttérben és veszik el a rendszer és a gép erőforrásait.

Habár manapság már csak SSD-s rendszerekről beszélünk, ettől még érezhetünk némi lassulást, ha a torrent és az összes többi játékplatform egyszerre kezdi el frissíteni a játékokat.

Rengetegen használnak vírusírtó programokat is. Ezekből is célszerű egyet használnunk, hogy ne legyenek a gépen duplikált folyamatok elvégezve. Amennyiben a gépet, vagy a rendszer sebességét visszafogja, célszerű más vírusírtóval próbálkozni.

Nem kívánt figyelmesség?

Sok esetben egy program telepítése, vagy frissítése számunkra kedveskedően (azonban csak üzleti megállapodás miatt), felajánl egy másik program telepítését is. Ezek legtöbbször vírusírtók, vagy másfajta böngészők. Az esetek többségében azonban ezekre nincs szükségünk, hisz már használjuk az általunk preferált megoldást.

Programok rendszerigénye:

Fontos az általunk használt programok rendszerigényét is figyelemmel kísérnünk. Az új verziók általában jobban erőforrásigényesek. Pl. Adobe Premiere Pro videóvágó software-nél a videókártya lehet kevés. Ezt egy üzenetben közli velünk, de ettől még a program futtatható. Ugyanakkor a felhasználói élmény valószínűleg sokkal alacsonyabb lesz, mint egy ajánlott teljesítményű laptop esetén.

Egy erőforrásigényesebb program a rendszert is jobban fogja pörgetni és így nagyobb lesz a hőtermelés is. Ebből kifolyólag lehetséges, hogy gyakrabban kell majd notebookunkat tisztításra vinnünk. (Tisztítás és újrapasztázás.)

Alvó állapot: használjuk, vagy sem?

Kedvelt felhasználói szokás a laptop használata közbeni képernyőlehajtás és így alvó állapotba kerül a laptop. Amennyiben ezt rövid ideig használjuk, abban az esetben nincs probléma. Lehetőség szerint azonban ne legyen alvó állapotban egész éjszaka, vagy napokig, mert van arra esély, hogy az alvó állapotból nem ébred fel a laptop. Ezért célszerű csak rövid ideig alkalmazni ezt a lehetőséget.

A legjobb, ha a rendszert valóban leállítjuk. SSD alkalmazásával már nem kell attól tartanunk, hogy egy rendszerindítás alkalmával a régi HDD-t használó gépünk, mire valóban használható állapotba kerül, addig elmegyünk egy kávé-cigi kombóra.

HDD-ről SSD-re váltás:

Laptop karbantartáshoz elengedhetetlen, hogy háttértárunk is jól működő legyen. Amennyiben még régi merevlemezünk van a laptopban, és lassulást érzünk, abban az esetben alkalmazhatjuk a töredezettsége-mentesítést, azaz defragmentálást. Csodát azonban ne várjuk, gyorsabb működést kaphatunk, de nem olyan mértékűt, mint egy SSD használatával.

Ha a lassulás mértéke jelentős, nagyon hosszú ideig tart egyes mappák megnyitása, vagy dokumentumok kezelése, abban az esetben gyanakodhatunk, hogy háttértárunk az életciklusa vége felé közelít. Ez leginkább a használatból eredő elhasználódás miatt van. Ahogy korábban már említettük, egy HDD-ben mozgó alkatrészek vannak, melyek főleg a használat miatt lassabban fogják majd ellátni funkciójukat. Pl. az író- olvasófej lassabban pozíciónál, ebből ered a lassú file-elérés.

A merevlemez halálát jelezheti az is, hogy hibás szektorok keletkeznek, és egyre több file-t már nem tudunk használni. Ezt célszerű nem megvárni és a komolyabb lassúlásokat észlelve, ha még nem is cseréljük le a háttértárat, de már biztonsági mentést készítsünk.

laptop karbantartás Laptop karbantartás – avagy mit tehetünk, hogy a laptop naprakész maradjon?
Laptop karbantartás – avagy mit tehetünk, hogy a laptop naprakész maradjon? 8

Természetesen laptopunk karbantartása érdekében célszerű egy SSD-re lecserélni a régi HDD-nket. A gyorsabb és biztosabb működés érdekében ajánlott minél hamarabb SSD-re váltanunk. Ebben is bizalommal forduljatok kollégáinkhoz.

Oszd meg és uralkodj:

Nem csak karbantartás miatt, de „minden esetre” felkészülve, hasznos lehet, ha csak egy háttértárat használunk, akkor azt partícionáljuk, azaz több részre osztjuk. A kisebbre általában a rendszer kerül (a partíciót úgy alakítsuk ki, hogy a rendszer tárhelyigényét figyelembe vesszük, illetve a használni kívánt programokét is, valamint azok jövőbeli frissítéseire is gondoljuk), míg a nagyobbat adattárolásra használjuk. Természetesen, ha a rendszerpartíció kevés lenne, a másikra is tudunk majd programot telepíteni.

Ez a megoldás inkább azért praktikus, mert amennyiben a rendszerrészt formázzuk, azaz teljesen törölnünk kellene, abban az esetben csak a rendszer és a programok tűnnek el, a másik részén tárolt adatok nem.

Laptop szállítása:

Laptopunkat célszerű arra alkalmas táskában hozni-vinni. Egyrészt, így megóvjuk az eszközünket a fizikai behatásoktól (ütés, koccanás, leesés), másrészt egy táskán belül kevésbé fog piszkolódni és elkerülhetjük a leginkább folyadék rálöttyenéséből adódó károkat.

laptop karbantartás Laptop karbantartás – avagy mit tehetünk, hogy a laptop naprakész maradjon?

Láthatjuk tehát, hogy laptopunk karbantartásra jelentős részben rajtunk, a felhasználótól függ. Apró és tudatos döntéseinkkel laptopunk sokkal tovább és konzisztensen fogja majd azt a teljesítményt és felhasználói élményt biztosítani, amit használatának első napjától megtapasztaltunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük