Laptop kijelző – Minden, amit tudnod kell

Legyen szó bármilyen laptopról, a legelső dolog, amit észreveszünk az a kijelző. Anélkül, hogy bekapcsoltuk volna a gépet, máris több dolgot megállapíthatunk, melyek számunkra eltérő fontosságúak lehetnek.

Ilyen például a kijelző mérete, felületének anyaghasználata. Annak érdekében, hogy leendő laptopunk maximálisan kielégítse igényeinket fontos, hogy tudjuk mikre is szeretnénk használni majd a jövőben. Nézzük most meg, hogy kijelzők tekintetében mire érdemes figyelnünk vásárlás előtt.

Felhasználási terület

Pontosan tudnunk kell, hogy mire is szeretnénk használni a laptop kijelzőjét. Egy irodai használatra teljesen más kijelző kell, mint egy professzionális képi munkára használt gép esetében. Ha játékra is szeretnénk használni, úgy ismét más lesz a preferencia. Ha olyan a munkakörünk fontos a kijelző anyaghasználata és típusa. Gondolok itt most a klasszikus kijelzőkre, illetve az érintésérzékenyekre.

Megint más kell, ha a laptoppal mozgunk és különféle fényviszonyok közt kell használnunk, mintha egy meglehetősen fix irodai helyzetben.

Kijelzőméret (fizikai)

Kezdjük a fizikai mérettel. Fontos meghatározni mire is lesz használva a laptop. Ha folyamatosan visszük magunkkal, célszerűbb lehet egy kisebb megoldást választani. Egyrészt így beleférhet alapból használt táskánkba és nem biztos, hogy egy külön laptop táskával kell még mászkálnunk. Érdemes megjegyezni, hogy egy külön a laptop tárolására és cipelésére befogott laptop táska sokkal optimálisabb megoldás, mint a mindennapi táskánkban történő szállítás. Egy laptop táskában alapból (és jó esetben) kevesebb a szennyeződés, így kisebb is a lehetőség, hogy táskán belül koszolódik a laptop kijelző.

Erre a kisebb méretre lehet jó megoldás a 14 colos laptopok mezőnye. Jó tudni, hogy laptopokat a 13 – 17 colos méretben találunk leginkább. Ugyanakkor a covid, háború és chiphiány együttes hatásai miatt, a 13 és 17 colos megoldások napjainkban nagyon limitált választékban érhetőek el.

A standard méretek a 14 és 15,6-os méretre korlátozódtak.

Amennyiben a laptop nagyjából mindig fix helyen lesz használva (irodai környezet, otthon home officeban), abban az esetben érdemes a nagyobb kijelzőméretet választani. A nagyobb súly ilyen esetben elhanyagolható tényező, sokkal fontosabb, hogy a kijelzőn megjelenített dolgokat minél jobban lássuk.

A meetingek korában fontos tényező lehet, hogy rendelkezik-e a laptop beépített webkamerával. Az esetek túlnyomó többségében a válasz az, hogy igen, de vannak olyan modellek, amikben nincsenek. Jellemzően a nagyon kis kávával rendelkező kijelzők esetén.

Kijelző anyaga:

Maradva a még mindig a külső tényezőknél. Az is fontos lehet, hogy milyen megoldással van a kijelző készítve. Gondolva itt a matt és fényes kivitelezésre. Amennyiben világos, nagy fényterhelésű a munkakörnyezet, érdemes a matt kijelzőt választani. A fényes kijelzőnek talán csak annyi előnyt mondhatunk, hogy láthatjuk benne, ha valaki megáll mögöttünk és figyeli a munkánkat. Viccet félretéve, a fényes kijelző mellett nem tudunk érdemi előnyt megemlíteni.

Felbontás:

Nem csak a kijelző fizikai mérete szabja meg, hogy milyen munkára alkalmas, hanem a panel felbontása is. Általános irodai használatra a HD (1366 x 768 pixel) általában elegendő. Amennyiben komolyabb Excel, fotós, vagy videós megoldásra keresünk panelt, akkor érdemesebb a FullHD megoldásban gondolkozni (1920 x 1080 pixel). Természetesen ettől nagyobb felbontású kijelzőket is választhatunk, egészen 4K/UHD méretig (3840 x 2160 pixel).

Fontos megjegyezni, hogy 4K felbontás egy 15,6, vagy 17 colos méreten is hatalmas pixelmennyiség. A Windows normális használatához jó eséllyel át kell majd méreteznünk az ikonokat, betűméreteket, mert túl kicsik lesznek ekkora kijelzőn. Ugyanakkor fotós és videós munkafolyamatra ideális lehet, mivel sokkal nagyobb lesz a szerkesztésre használható hasznos terület.

laptop kijelző
Laptop kijelző - Minden, amit tudnod kell 4

A pixelmennyiség növekedésével, annak meghajtásához szükséges nyers erő is fokozottan emelkedik.

Amennyiben nagy felbontású kijelzővel szerelt laptopra esik a választásunk, abban az esetben az anyagi keretünkhöz mérten a legerősebb megoldást válasszuk. Továbbá a nagyobb teljesítmény nagyobb hőleadással is jár majd, így egy jó hűtéssel ellátott laptop hosszú távon kifizetődőbb beruházás.

Amennyiben grafikai munkára is használjuk a laptop kijelzőjét, abban az esetben fontos megjegyezni, hogy milyen színmélységet képes megjeleníteni. Általában 8 bit-esekről beszélhetünk. Grafikai munkára a 10 bit-es kijelzők a jobbak, mivel precízebb színmegjelenítésre képesek, így pedig jobban tudjuk munkánkat színhelyen beállítani.

Egyes kijelzők rendelkeznek „Pantone Validated” tanúsítvánnyal is.

Háttere: A Pantone eredetileg egy nyomda volt, amelyet az 1960-as években alapítottak, azonban hamarosan felismerték, hogy a grafikai iparnak nincs hatékony színkommunikációs szabványa. Ezért a vállalat 1963-ban bevezette az első Pantone Matching rendszert, amely 500 színt tartalmazott és kommunikációs rendszerként szolgált. A Pantone Matching rendszert azóta továbbfejlesztették, ugyanis több szín és különböző hordozók jelentek meg. Manapság a Pantone Matching rendszert több mint 1300 színre bővítették, beleértve a papír, műanyagokat, textil és még az elektronikus könyvtárakat is. 2007-ben az X-rite, a színmérési és -kezelési termékek vezető gyártója megvásárolta a Pantone-t. 

A tervezőket arra tanítják, hogy a Pantone színkönyvtár segítségével válasszák ki és jelöljék meg munkájukhoz felhasználandó színeket, a tervezők pedig különös figyelmet fordítanak az „Év Pantone színe” jelölésre, hogy műalkotásokat, híreket, akár események vagy filmek alapján termékeket készítsenek a kiválasztott szín alapján.

Lényege: A tanúsítás teszteli a monitor azon képességét, hogy pontosan reprodukálja a Pantone színeket, és ha a monitor képes pontosan megjeleníteni a színek bizonyos százalékát, akkor megkapja a monitor Pantone Validated tanúsítványt.

Megfelelő panel a megfelelő alkalmazásra

Típusok: TN, IPS, OLED

laptop kijelző
Laptop kijelző - Minden, amit tudnod kell 5

A három leggyakoribb technológia a TN, IPS, OLED. Mielőtt megnéznénk, mi a differencia a paneltípusok között, néhány fogalmat szeretnénk megmagyarázni. Ezek az LCD, a LED és a válaszidő.

Minden LED monitor LCD monitor, mivel a név nem a világítás típusára utal, hanem arra, hogy a kijelző folyadékkristályokból (Liquid Crystal Display) áll, röviden LCD.  A LED a háttérvilágítás típusa. Manapság fénykibocsájtó diódák (LED-ek) szolgálnak fényforrásként, melyek sokkal gazdaságosabbak az elődöknél.

A válaszidőt ms-ben mérik (milliszekundum), ami azt jelzi, hogy mennyi időre van szükség a pixel színének a megjelenítéséhez.

Minden panel egyedi, így nem garancia, hogy nem tartalmaznak hibákat. Gyakran megfigyelhetők háttérvilágítási hibák és speciálisan az IPS minitorok esetében az „IPS Glow” jelenség. Mindkét jelenség az elsősorban a sötét jelenetekkor észlelhető. Egyszerűsítve a kép túl világos, a teljes kép nem homogén, eltérő a kijelző adott részein. Ez általában a kép sarkaiban okoz problémát, ami abban nyilvánul meg, hogy az a terület több megvilágítást kap. Az IPS Glow nemcsak a sarkokban jelenhet meg, hanem a látószögtől függően eltérő lehet és nem az összes IPS panelt érint.

TN:

A TN (Twisted Nematic) panel a legrégebbi és egyben a legszélesebb körben használt panel típus az LCD kijelzők gyártásánál. Még a mai napig szélesebb körben a TN panellel ellátott kijelzőket használják, ami nem azt jelenti, hogy ez a paneltípus lenne a legjobb választás. Az otthoni és irodai felhasználásra szánt TN panelek kedvező árfekvésűek és kiváló a reakcióidejük, így tökéletes választás mondjuk azoknak, akik laptopjukon szeretnének gyors játékokkal játszani, vagy irodai szoftvereket használnának rajta. A TN panelek az átlagos számítógép felhasználóknál váltak népszerűvé, mert nagyon jó áron vásárolhatóak meg és ez a technológia uralja az LCD kijelző piacát. A TN panelek többsége csak 6 bites színmélységet képes megjeleníteni, noha vannak 8 bitesek is.

A TN panelek betekintési szöge gyenge, így leginkább csak abban az esetben ajánlott, ha egy felhasználó használja és mások közben nem nézik a kijelző. Ilyenkor ugyanis a színek fokozottan elkezdenek invertálódni.

Képfrissítése igen nagy lehet, tehát ezért is lehet alkalmas játékok használatához. 

IPS:

Az IPS (In Plane Switching) panel technológiát mondják általában a legjobbnak az LCD panel technológiák közül a képminősége, a színhűsége és a látószöge miatt. Az IPS paneles laptop kijelzők kiválóan alkalmasak grafikai tervezésre és más alkalmazásokhoz, amelyek megkövetelik a pontos és következetes színvisszaadást. IPS paneleknek a legjobb a látószöge, bármilyen jelenlegi LCD technológia közül, a betekintési szög lehet akár 178 fok, tehát egyidejűleg többen is gond nélkül tudják a kijelzőt nézni.

Az IPS kijelzők magasabb árkategóriája az előnyeinek köszönhető. Az IPS laptop kijelzők válaszideje 5 ms-tól felfelé terjednek, ami valamivel lassabb, mint a TN paneleké. Ezt csak azoknak kell figyelembe venni, akik játékokhoz vásárolnak monitort, hiszen a gyors tempójú játékoknál elmosódás vagy szellemkép jelentkezhet az IPS panelek magasabb válaszideje miatt.

Az IPS legnagyobb különbsége a TN panellal szemben, hogy a folyadékkristályok nem térben, hanem síkban mozognak. Ennek eredményeképp a szemhez viszonyított szög mindig azonos, más szögből is ugyanaz a kép látható.  Hátránya, hogy erős háttérvilágításra van szükség, ezért az IPS kijelzők általában több energiát fogyasztanak, mint a TN.

OLED:

Felsorolásunk egyetlen tagja, amely nem folyadékkristályos (LCD) megoldáson alapszik, ilyenformán háttérvilágítással sem rendelkezik. Az Organic Light-Emitting Diode vezérlője lehet passzív (PMOLED) vagy aktív (AMOLED) mátrixos. Ez utóbbi sokkal fejlettebb, energiatakarékosabb megoldás, a készülékek többségét ma már ezzel szerelik. Az OLED ereje abban rejlik, hogy minden egyes képpont fényerejét egyenként képes állítani. A fekete színt így nem a háttérfény blokkolásával éri el (ami nem sikerülhet tökéletesre), hanem egy az egyben kikapcsolja az adott pixelt. Ez a fajta pontosság és az ebből fakadó hihetetlen kontrasztarány azonnal ámulatba ejtheti az egyszeri szemlélődőt. Tegyük hozzá gyorsan, hogy az ámuldozás erősen függ a környezeti hatásoktól, az OLED fénysűrűsége ugyanis kisebb, mint a modern LCD-kijelzőké. További hátránya, hogy visszahozta a már rég elfeledett burn-in, azaz beégés fogalmát a számítástechnika hőskorából. Azonban napjainkban már a beégéstől nem kell tartanunk.

Screen Tearing:

GPU (videókártya) az egymás utáni képkockákat az elkészülés változó ütemében küldi ki a kijelzőnek. Ha pl. egy adott kocka kirajzolása a laptop kijelzőn még nem fejeződött be, de a következő kocka renderelése már megtörtént, a monitor ezt az információt azonnal megkapja, és a kép kirajzolása ennek megfelelően – egy másik frame tartalma alapján – folytatódik. A következmény az ún. képtörés (tearing), amit a játékosok jól ismernek. Ezek kiküszöbölésére az AMD és az NVidia is saját megoldást fejlesztett ki. Előbbi Free-Sync néven ismert, míg utóbbi G-Sync-ként.

Hibák:

Egy új laptop használatakor érdemes időt szánni arra, hogy megnézzük, nincs-e a laptop kijelzőjének pixelhibája. Ez márkától és értékesítőtől függően, bizonyos napunk van arra, hogy ilyen hiba esetén jelezzük azt.

Ami a laptop kijelzőnket leginkább veszélyeztetheti, az a használatból eredő fizikai behatások által keletkezett sérülések.

Rengeteg apró dolog lehet, ami a kijelzőnket megsértheti. Gyermekek esetén hívjuk fel a figyelmüket, hogy fokozott figyelemmel zárják le a laptopot. Sajnos láttunk Lego darabkára rázárt kijelzőt, ami emiatt berepedt. Ugyanilyen lendülettel egy fülhallgatóra is rázárhatjuk a laptop kijelzőnket.

Kerüljük házikedvencünk játékos jelenlétét a laptop kijelzőjénél, főleg akkor, ha esélyes lehet az is, hogy ráharap. Egy kismacska is képes olyan harapóerőt kifejteni, amitől a kijelző működésképtelen lesz.

Sokkal durvább sérüléseket is elszenvedhet egy laptop kijelző. Ilyen az, amikor leesik. Egyik helyiségből a másikba visszük és közben történik a baleset.

Ilyen esetben, ha szerencsénk van megússza a laptop kijelzője, ha pedig pechesek vagyunk, akkor repedésre, törésre, komplett szétesésre is számíthatunk.

Mi a teendő?

Ilyen esetben nagyon fontos, hogy ne dobjátok ki a kijelzőt, amennyiben akkora a sérülés mértéke, hogy ki is esett. Hozzátok be hozzánk a kijelzőt is, hiszen így kollégáink villámgyorsan meg tudják nézni, van-e megfelelő panel készletünkön.

Továbbá a már használhatatlan laptop kijelző biztonságos hulladékgazdálkodásáról is gondoskodunk.

Amint látjátok, a laptop kiválasztás problematikája nagyon szerteágazó. Már a laptop kijelző helyes kiválasztása is bonyolult folyamat. Üzleteinkben azonban kérhetitek kollégáink segítségét ebben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük