Laptop melegedés – Mit tehetsz ellene?

A laptop melegedés akár súlyosan is károsíthatja a készülékünket. Azontúl, hogy a hirtelen felmelegedés által kikapcsolhat a készülék és ez bizonyos szituációkban akár adatveszteséghez vezethet, sajnos komolyabb problémákat is okozhatunk, ha nem vagyunk elővigyázatosak.

Az első néhány alkalommal “csak” kikapcsol a gépünk, de a folyamatos laptop melegedés bizony mind az alaplap, mind pedig a processzor esetében visszafordíthatatlan károkhoz vezethet. Ez a probléma pedig a nyári hónapokban sajnos fokozottan jelen van. De mit tehetünk ellene? Hogyan tudjuk megelőzni a bajt és milyen megelőző intézkedések segíthetnek nekünk abban, hogy megőrizhessük a laptopunk optimális állapotát. Legújabb cikkünkben tippeket és trükköket osztunk meg veletek azért, hogy a meleg nyári napokban is megelőzhetővé váljon a laptop felmelegedés.

Használj laptop hűtőt a laptop felmelegedés ellen

Bár a laptop hűtőre sokan felesleges kiadásként tekintenek, mindazonáltal tény, hogy határozottan hasznunkra válhat a nyári nagy melegben. Tény, hogy önmagában a hűtő inkább kezeli, mint megoldja az ügyet, ( különösen, ha a probléma a laptopunk belsejében van ) de a semminél határozottan több és ebben az időszakban érdemes is használni. Egyrészt azért, mert állványra helyezve sokkal jobban tud szellőzni a készülékünk. Másrészt pedig természetesen a plusz ventilátor is sokat segíthet abban, hogy a kánikulában ne forrósodjon túl a készülék. A laptop melegedés egyik tipikus esete az, amikor az ágyon fekve nézzük a kedvenc filmünket, vagy sorozatunkat. Biztosan benned is meg van a kép, ahogy fekszel kényelmesen és a laptop vagy magán az ágyon, vagy a takarón pihen.

Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy gyakorlatilag teljesen “megfojtod” vele a készüléket, mivel a puha felület szinte tökéletesen elzárja a szellőzést a laptopodtól. Nem is beszélve arról, hogy a párnán vagy a takarón lévő apróbb szöszök eltömíthetik a ventilátort. Hosszútávon ezzel biztosan ártani fogsz a készüléknek. Ha nincs kéznél laptop hűtő, vagy nem szeretnél költeni rá, használj bármilyen keményebb felületet a laptop elhelyezéséhez. Ez lehet akár egy tálca is. Természetesen ez közelébe nem lesz hatékonyság szempontjából egy laptop hűtőnek, de még mindig klasszisokkal jobb megoldás, mintha az ágyon hagynád pihenni.

Vidd el laptop tisztításra

A legjobb és egyben leghatékonyabb megelőzés a laptop felmelegedés elkerülésére a tisztítás. Ez persze nem azt takarja, hogy otthon letörölgeted és átfújod sűrített levegővel, aztán készen is van. Vidd el egy szervízbe, ahol tényleg alaposan és aprólékosan kitakarítják belülről. Ezzel egyúttal azt is ki tudod deríteni, hogy van-e bármilyen hardware jellegű hiba, amely elősegíti a felmelegedést. Mindemellett pedig a processzor újpasztázását is tartalmazza a legtöbb laptop szerviz tisztító szolgáltatása, ahogy nálunk is. Ez pedig nagyban hozzájárul az optimális működéshez és a túlmelegedés elkerüléséhez. Arról nem is beszélve, hogy legalább egy évvel meg tudod hosszabbítani a laptopod élettartamát a rendszeres karbantartással.

Egyébként a szolgáltatás ára nagyságrendileg 13.000 Ft körül mozog. Ez egy csekély befektetés azzal szemben, mintha egy teljesen új készüléket kellene vásárolnod azért, mert nem volt megfelelő a laptop hűtése.

Ne tegyük ki közvetlen sugárzó napfénynek

A laptop túlmelegedés tipikus esete az, amikor kint dolgozunk rajta a kertben, aztán a pihenő időnkben is kint hagyjuk a kerti asztalon folyamatosan kitéve az erős napfénynek. Talán többet nem is árthatnánk ezzel a készüléknek. Mindig figyeljünk tehát arra, hogy semmilyen körülmények között se tegyük ki a napra.

Ugyanez igaz az autó belsejére is. Hajlamosak vagyunk bent hagyni a kocsiban a laptopot két tárgyalás, vagy úti cél között. Ezzel az a probléma, hogy az jármű akár 40-50 fokra is fel tud melegedni. Ne hagyjuk benne, ha van rá lehetőségünk!

Kerüljük a puha felületeket

Ahogy korábban is megírtuk érdemes óvakodni a párnák, takarók és úgy általánosságban az olyan puha felületektől, amelyek képesek elzárni a laptopunk hűtőbordáit. Ha tehetjük, mindenképpen kemény felületre ( asztalra ) tegyük a készüléket. A legjobb persze, ha erre specializált laptop állványt, vagy laptop hűtőt használunk.

Reméljük, hogy sikerült hasznos tippekkel szolgálnunk azért, hogy ebben a nyári nagy melegben is biztonságosan tudd használni a laptopodat. Ha bármi kérdésed lenne a laptop felmelegedés megelőzését illetően, csak írj a komment szekcióba, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot és örömmel segítünk Neked.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.