kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopHogyan válasszunk megfelelő memóriát a laptopunkba?

Hogyan válasszunk megfelelő memóriát a laptopunkba?

RAM bővítés előtt nem árt tudni, hogy pontosan milyen is való laptopunkba, de a terméknevek néha kevés információt rejtenek.

A jelenleg piacon lévő laptopokban található memóriák mindegyike az SDRAM-hoz vezethető vissza, melynek rövidítése magyarul annyit tesz, hogy ‘szinkron dinamikus RAM (tetszőleges elérésű memória)’. A szinkronizált, jelen esetben azt jelenti, hogy szinkronizálva van a CPU sínrendszerére.

Ez a megoldás fejlődött tovább DDR SDRAM-má, ahol a DDR a dupla adatsűrűséget rövidíti, tehát kétszeres adatfolyamra képes, illetve a sima SDRAM-hoz képest kisebb fogyasztása van.

A DDR memóriák ma már nem sűrűn láthatóak forgalomban, helyüket átvette a DDR2 laptop memória ami magasabb órajelen üzemel és technológiailag fejlettebb, több utasítást kezel, jelenleg ez, és a DDR3, illetve DDR3L laptop memóriák dominálják a piacot. A DDR3 laptop memória a jelenleg legelterjedtebb RAM típus, ebből laptopokban található sima, és L végződésű, ami az alacsony fogyasztást jelöli (nem mindig felcserélhetőek!).

Ha bővíteni szeretnél, akkor ez a memória választási útmutatónk most segíthet benne:
Először is, a gyártó oldalán keress rá a laptopod alján lévő PN (típus) számra, és nézd meg, hány memória hely található benne!
Amire szükséged lesz az egy hardware infókat mutató szoftver, én speciel a CPU-Z -t kedvelem, de megfelelő például az AIDA64 is. CPU-Z -nél az SPD rész alatt láthatjuk a memóriáinkat, ahonnan minket a Part Number érdekel, Google-be beütve ki is kell, hogy dobja a jelenleg használt memóriánkat.

Amennyiben van még hely a gépben, és szeretnéd betömni az üresedést, érdemes ugyanilyen laptop RAM-ot venni. Amennyiben nem így teszel, akkor minimum hasonlót válassz (frekvencia és késleltetés alapján), de érdemes tudni, hogy nem egyező frekvencia vagy késleltetés esetén a legkisebb közöst fogja használni, ha képes rá. Ez felhasználói szemszögből érzékelhetetlen teljesítménycsökkenést fog eredményezni, de ha munkagépről van szó, ami például videót renderel, akkor azért már számíthatnak az elveszett percek.

Ha nem találsz megfelelő memóriát, mert már nem forgalmazzák vagy csak nem akarsz vele bajlódni, hogy párt találj a jelenlegi mellé, akkor nyugodtan kérdezz minket, segítünk választani, vagy beszerezni a megfelelő RAM-ot.

A cikk zárásául pedig megemlítenénk, hogy tavaly év óta elterjedőben van a DDR4-es memória, aminek az ára idén kezdett el normalizálódni (a DDR3 RAMok szintjére csökkenni), tehát amennyiben ilyen memóriával szerelt géppel rendelkezel, akkor sem kell hatalmas összeget költened a bővítésére. A DDR4 laptop memória legfontosabb fejlődése a még alacsonyabb fogyasztás, magasabb órajel (örülünk), és magasabb késleltetés (nem örülünk).

Következő memóriákkal kapcsolatos cikkünkben az ideális memória méretekről fogunk írni, felhasználási területektől függően.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások