Laptop szerviz sztereotípiák – Ismerd meg

A laptop szerviz fogalmát sokszor hamis sztereotípiák övezik. Ezek egy része persze megalapozott bizonyos körülmények között, nagy részük viszont általában az alulinformáltság és a tájékozatlanság következménye. Legújabb cikkünkben lehull a lepel a közhiedelmekkel kapcsolatosan és segítünk, hogy reális szempontok alapján ismerhesd meg a szolgáltatást.

Miért félnek az emberek a laptop szerviz-től?

Sok esetben csak általános félelmet tapasztalhatunk az embereknél, nem feltétlen csak laptop szervizre kiélezve. Ugyanez a bizonytalanság és félelem figyelhető meg például egy autó szerviz esetében is. Az ember belép, tájékozatlan, vagy nem mindig megfelelő formában informált és hajlamos olyan dolgok miatt aggódni, amelyek valójában nincsenek is ott. Ehhez persze még hozzájárul az a tény is, hogy ott hagyjuk a féltve őrzött tárgyunkat és idegenek kezére bízzuk azt.

A fenti szempontok alapján nem is olyan meglepő, hogy az emberek néha szkeptikusan állnak hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz, de érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb esetben nincs valódi ok az aggodalomra.

Árak

A másik komplex félelem forrás az árak esetében figyelhető meg. Ez szintén teljesen érthető, hiszen az emberek nem tudják felmérni, hogy egy adott alkatrész cseréje, vagy egy bizonyos probléma kezelése mekkora reális költséggel jár. Teljesen természetes, hogy felmerül bennük az átverés lehetősége.

Laptop szerviz nem kívánatos alkatrész cserével

Persze ez a sztereotípia is sok esetben felmerül, gyakorlatilag bármilyen szerviz és szolgáltatás esetében. Kiveszik az alkatrészt, esetleg kicserélik valami gyengébbre és ennek a gondolatmenetnek a végén máris megszületik a következtetés, hogy inkább nem megyek el és kompromisszumot kötök a jelenlegi helyzetemmel, még akkor is, ha az már a tarthatatlanság határán mozog. Ha nem muszáj nem megyek, mert félek a fogorvostól tipikus esete.

laptop szerviz

Bizalmi kérdés

Máris egy újabb kulcsfontosságú tényezőhöz sikerült elérkeznünk. A laptopunkon kínált összes adatot, fényképet és információt átnyújtunk egy idegen laptop szerviz számára. Érthető, hogy sokan nem szívesen szavaznak bizalmat már az első alkalommal egy idegen cég számára ilyen szempontból. Nem is meglepő tehát, hogy a bizalom kérdése az egyik leginkább meghatározó szempont és egyben a legnagyobb visszahúzóerő az emberek szemében.

Mi a megoldás?

Általánosságban véve persze minden sztereotípia megszüntetésére nincs bevált recept, de lényegesen csökkenthetjük a bennünk kialakult szorongást, ha okosan választjuk ki a laptop szervizt. Gondolunk itt arra, hogy érdemes a véleményeket elolvasni és az interneten egy gyors utánjárást elvégezni a cégnél, ahova a laptopot szeretnénk vinni.

Persze nem kell modern Sherlock Holmes-á átalakulnunk, de egy 10 perces kezdeti körbetekintés már önmagában segít, hogy nyugodtabban és több információ birtokában álljunk hozzá a kérdéshez. Az aggódást leginkább ellenőrzéssel tudjuk teljesen megszüntetni.

Másrészt sok szervizben, köztünk nálunk is van lehetőség arra, hogy látványszervíz szolgáltatást vegyenek igénybe az ügyfelek. Ebben az esetben az egész szerviz folyamatot végig tudjuk követni, így nem kell teret adnunk semmilyen ellenérzésnek vagy sztereotípiának, hiszen mindent látunk és hallunk. Általában ezt a módszert szoktuk ajánlani azoknak, akik kifejezetten bizalmas adatokat tárolnak az eszközön, vagy erős ellenérzéseket táplálnak a szervizek iránt.

Abban az esetben is nagyon jó megoldás, ha egyszerűen csak a kezdeti bizalmatlanságunkat szeretnénk elcsendesíteni. Később természetesen nem kell “ott állnunk” a laptop felett, de nyugodtabban hagyjuk ott, ha tudjuk, hogy szakértő kezek dolgoznak majd rajta.

Életlen fejszével nehéz fát vágni

A KKV szektor számára is fontos, hogy legyen egy dedikált laptop szerviz, a nagyobb cégek esetében pedig egyenesen elengedhetetlen. Kevesen tudják, de a folyamatos karbantartás nem csak az eszköz sebességére van jótékony hatással, de az élettartamát is szignifikáns mértékben meghosszabbíthatja. Sok esetben viszont nem is feltétlen vannak a cégek tisztában vele, hogy miért lassú a munkaeszköz.

Előfordult már a 10 éves működésünk alatt olyan is, hogy egy cégen belül “alulról” jött a kezdeményezés, mert a munkavállalók laptopjai annyira lassúak voltak, hogy az nagyban megnehezítette számunkra a munkavégzést és a tervszámok elérését. Örömmel tapasztaltuk a boldogságukat, amikor az SSD és a Memória beépítése után visszakapták a villámgyors eszközeiket.

Érdemes belegondolni abba, hogy egy napban mennyi idő az, amely elmegy a gép előtt várakozással egy nem megfelelően optimalizált, vagy karbantartott laptop esetében. Ezt a számot pedig nyugodtan beszorozhatjuk az összes munkavállalóval, akik dolgoznak a cégnél. Elég terjedelmes összegek jönnek ki egy ilyen kalkuláció során. Pontosan ezért fokozottan fontos a munkaeszközök folyamatos karbantartására egy arra specializált laptop szervizt megkeresni.

Nem ritka, hogy százezres, vagy akár milliós összegeket is meg tudnak a cégek spórolni, ha a laptopok gyorsak és megfelelően karban vannak tartva. Nem hiába a mondás: Életlen fejszével nehéz fát vágni.

A laptop 2 év alatt tönkremegy

A fenti sztereotípiát is gyakran halljuk és való igaz, hogy bizonyos keretek között meg is van az alapja. Amennyiben egy gyenge készüléket vásárolunk, amely nincs megfelelő rendszerességgel karbantartva tényleg ritkán bír ki a laptop két teljes évet. Az üzleti laptop ezzel szemben már egy teljesen más kategória.

Azok a laptopok, amelyek alapvetően üzleti használatra készülnek lényegesen tovább bírják az átlagos eszközöknél. A megfelelő és rendszeres karbantartás mellett akár 10 évig is használhatóak.

Sajnos sok cégnél fel sem merül a laptopok rendszeres karbantartása, pedig több milliós nagyságrendű összeget megtudnának spórolni, ha egyszerűen csak felújítanák, vagy kitisztítanák az eszközállományt. Nagyobb cégeknél a megspórolható összeg tovább nő, ha figyelembe vesszük az új laptopok piaci árát. 3-10 milliót is meg lehet spórolni egy laptop szerviz segítségével.

A kisebb cégek esetében tudatosabb spórolás zajlik, így nem ritka, hogy partnereink rendszeresen elhozzák az eszközeiket tisztításra, vagy karbantartásra.

Érdemes a laptopot kikapcsolni?

Általános sztereotípia, hogy a laptopok számára az a legjobb, ha nem “futtatjuk feleslegesen” és kikapcsoljuk a munkaidő végéhez érve. Fontos tudnunk, hogy minden egyes bekapcsolásnál az összes programnak be kell töltenie, újra felcsatlakozni a WIFI hálózatra, tehát kvázi az összes háttérben futó programnak újra fel kell “állnia” a rendszerben.

Ezek a műveletek teljesen felesleges energia pazarlást generálnak, ezért a legegyszerűbb az, ha lehajtjuk a laptop fedelét és kész:)

Reméljük, hogy hasznosnak találtad legújabb cikkünket és sikerült eloszlatnunk az általános félelmeket a fejedben. Egy laptop szerviz mindig jó megoldás, hogy a környezetbarát és a költséghatékony megoldásokat részesítsük előnyben. Ráadásul nem csak a cégek, de a magánszemélyek is borsos összegeket tudnak megspórolni szemben egy teljesen új laptop vásárlással.

Ha bármiben segíthetünk, állunk rendelkezésedre két helyen is Budapesten:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.