A laptop teljesítménye és akkumulátorhasználata közötti összefüggés

laptop processzor
Energiatakarékos laptop processzor.

Milyen processzort válassz, hogy sokáig bírja akkumulátorról a gép?

A laptop egyik legfontosabb alkatrésze az akkumulátor, melynek kapacitása meghatározza a gép használhatóságát. Az egyes laptop modellekhez csak egy konkrét akkumulátorfajtát használhatsz, bár bizonyos típusokhoz vásárolhatsz megnövelt teljesítményű elemeket. A megnövelt teljesítmény általában az akkumulátor méretének növekedésével is jár, ezért a használhatóság szempontjából optimális megoldás gyakran a dizájn és a hordozhatóság rovására megy.

Hogyan növelheted az akkumulátor üzemidejét?

Az akkumulátor kapacitása az egyik, de nem az egyetlen tényező a használati idő szempontjából, arra a rákapcsolt fogyasztók, vagyis a gép egyes alkatrészei vannak hatással. Ha az egyes hardverelemeket takarékosabbra cseréled, megnövelheted az akkumulátor üzemidejét.

A mozgó alkatrész meríti a telepeket

A boltban kapható laptop modellek egy részét még mindig felszerelik DVD meghajtóval és HDD-vel. Energiatakarékossági szempontból a legegyszerűbb megoldás, ha eltávolítjuk a laptop DVD meghajtóját, melyet egyébként sem gyakran használunk, a helyére egy SSD vagy HDD keret kerülhet, esetleg egy pót-akkumulátor is csatlakoztathatsz. A DVD lemezek olvasásakor egyszerűen visszahelyezed az alkatrészt a gépbe, vagy egy külső DVD meghajtó rendszeresíthető erre a célra.

A legtöbb esetben a laptop HDD lemezének SSD meghajtóra cserélésével érheted el a legnagyobb energiamegtakarítást. A kissé költséges beruházás további előnyei, hogy a gép észrevehetően gyorsul, és kevesebb hőt termel – ez megnöveli az akkumulátor élettartamát.

A processzor akkumulátor-használata

Ha a laptop a legmodernebb hardver alkatrészekkel van felszerelve, akkor az akkumulátor üzemidejét a videokártya és a processzor energiafelhasználása határozza meg. Alapvető szabályként elmondhatjuk, az Intel weboldalán is szereplő megállapítást: „Ha gyors gépet akarsz, vegyél nagy fogyasztásút, ha alacsony fogyasztású laptopot szeretnél, vásárolj gyengébb hardvert, lassúbb gépet”.

A laptop üzemidejét a processzor és a videokártya teljesítménye döntően befolyásolja. Ha fontos, hogy sokáig használhasd akkumulátorról a laptopot, mindenképpen integrált videokártyával szerelt gépet kell vásárolnod.

A modern processzorok, melyek energiatakarékos jelzővel vannak ellátva, lényegében csak annyiban energiatakarékosak, hogy sebességüket – így energiafelhasználásuk mértékét – az aktuális munkafolyamathoz igazítják.

Az asztali gépek esetében, a processzor energiafelhasználása és hőtermelése másodlagos, ezért az alkatrész folyamatosan a legmagasabb szorzóval, a legnagyobb órajellel működik, a laptopban a processzor az üresjáratok alatt lecsökkenti a teljesítménytét, így energiát takarít meg és kevesebb hőt termel.

Intel processzor – feladatok és üzemidő:

A laptop felhasználása szerint: processzor széria laptop processzor típus akkumulátor üzemideje
Játék és munkaállomás feladatokra Core i5 / i7 HQ Series Core i7-7820HK, Core i5-7440HQ 3-8 óra
Hétköznapi használatra / túlhajtásra Core i7 U Series Core i7-7500U 5-17 óra
Vékony gépekbe Core m / Core i5 / i7 Y Series Core m3, Core i5-7Y54 5-9 óra
Olcsó laptop  Celeron, Pentium Celeron N3050, Pentium N4200 4-6 óra
Hordozható gép, hosszú

akkumulátor üzemidővel

Atom Series Atom Z3735F, Atom x3, Atom x5 7-12 óra


A laptop teljesítménye és akkumulátorhasználata közötti összefüggés, a gép processzorának és merevlemezének energiatakarékossága meghatározó. Az akkumulátor üzemidejének hosszát a hardverelemek energiatakarékosra cserélésével valósíthatod meg, vásárláskor energiatakarékos processzort kell választani, melyek ára különböző mértékű lehet, de a csere benne van az alkatrészért kifizetett összegben. Néhány további érdekes és izgalmas téma olvasásra: laptop akkumulátor mérete, akkumulátor használat, energiatakarékos hardver, laptop ssd csere, ssd meghajtó alkatrész.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.