szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptopLaptop tévhitek: a porszívózástól az állandó töltésig

Laptop tévhitek: a porszívózástól az állandó töltésig

Vannak olyan – a laptopokkal összefüggésbe hozható – tévhitek, amelyeket soha senki nem mondott el neked, ezért eddig rád volt bízva az, hogy mit teszel? Hogy takarítsd, jó, ha kiporszívózod? Hogyan használd: jó, ha állandóan töltöd, vagy hagyd lemerülni? Megfigyel téged a laptopodon keresztül valaki? Hány évre veszed? Megválaszoljuk nem csak ezeket a kérdéseket, hanem még néhány másikat is. 

Így jutunk el a ludditáktól a laptopodig

A ludditák a korai angol munkásmozgalom szélsőséges követői voltak. Egészen egyszerűen féltek a technológiai fejlődéstől, például a villanyoszlopoktól. Éppúgy, mint a manapság az alufólia-kalapos fickók a mobiltelefonoktól, mások a robotoktól. Ezek a (gyakran alaptalan) félelmek rengeteg mítosz táptalajai. Összegyűjtöttünk néhány laptop-tévhitet, és kiderítjük mi az igazság.

Mítosz 1: a laptopot érdemes kiporszívózni?

Bonyolult eldönteni azt, hogy a mítosz igaz-e. Tény, hogy a laptopodat – a használati szokásaidat figyelembe véve – 10-12 havonta érdemes kitisztítani. Ha többet dolgozol steril helyen ez lehet hosszabb idő, ha pedig digitális nomádként gyakran ülsz az Óceán partján vagy használod homokban, akkor gyakrabban. Érthető, hogy szeretnéd kiporszívózni és ez nem is annyikra rossz ötlet, mint amilyennek látszik, de vannak szabályok: ha nekiállsz kiporszívózni ne erős fokozaton tedd és minden esetben legyen kikapcsolva a gép (bár ezt tudtad). Tehát igen, kiporszívózhatod. De jobb, ha a boltokban beszerezhető sűrített levegős sprével teszed, és még jobb, ha elhozod hozzánk és ránk bízod a tisztítását.

Mítosz 2: érdemes mindig töltőn tartani a laptopot?

A modern laptopod modern akkumulátorának feltöltését már extra bonyolult áramkörök ellenőrzik: ők nézik a töltöttségi szintet és a töltés mértékét. Az aksidat tehát nem tudod túltölteni, akár a 100%-os töltés elérése után is fent hagyhatod a töltőn. De felesleges. Ahogy a sószórót sem töltöd fel 100%-ig mindig, vagy az autód sincs mindig fullra tankolva, a laptopnak sem feltétlenül kell mindig 100%-on állnia. Ha hosszú ideig akarod, hogy az akkud jól működjön, akkor legalább kéthetente merítsd le minimum 20%-ra, aztán pedig töltsd fel minimum 80%-ra.

Mítosz 3: a laptop kamerája megfigyel

Szóval, a laptopod nem figyel meg téged, mi a fenének tenné, hiszen csak áramkörök meg alkatrészek. Szóval ez hamis, az viszont sajnos valós veszély, hogy egy hozzáértő a laptopod kameráján keresztül megfigyelhet téged. Ahhoz, hogy ezt valaki meg tudja tenni vagy be kell, hogy csapjon (és olyan programot telepítsen, ami erre képes) vagy fizikailag kell a gépedet megkaparintani. Ezért fontos, hogy ne tölts le fura programokat, és akiben nem bízol meg, az ne nyúlhasson a laptopodhoz. Ha felmerül benned ennek a gyanúja akkor leragaszthatod a kamerát és be is hozhatod hozzánk, teszünk ellene, hogy senki ne tudjon megfigyelni. Itt találsz biztonságos webkamera takarót: link.

Mítosz 4: ki kell kapcsolni, ha nem használod

Ez körülbelül öt-tíz évvel ezelőtt volt igaz, amikor a legtöbb laptop nikkel-metál-hidrid akkumulátorokat használt, amelyek hajlamosak voltak a jól ismert “memóriahatásra”, ami csökkentette az élettartamukat. Manapság szinte minden laptopban lítium-ion akkumulátorokat használunk, amelyek élettartama két-három év, függetlenül attól, hogy milyen gyakran merül le. Nem sok értelme van kikapcsolni, de ha megteszed akkor 1-2 évvel megnöveled a laptop élettartamát. Az akkumulátorét, a burkolati elemekét, a ventilátorét és a nyáklapét (alaplapét).

Mítosz 5: két évre veszel laptopot aztán elavul

Ez a legnagyobb tévhit, és a mai napig sokan elhiszik. Miért avulna el 2 év alatt a laptop? Egyrészt vannak olyan programok melyek nem is frissülnek jelentősen 2 év alatt, de annyira biztos nem, hogy (mondjuk) a word miatt a tavalyi géped ne tudd használni jövőre. A programfejlesztőknek nem is érné ez meg, hiszen egy – pár ezer forintos – program miatt nem fogsz új gépet, laptopot venni. Másrészt a technológia sem fejlődik olyan gyorsan, hogy menthetetlenül elavuljon a géped, harmadrészt pedig a legtöbb gépet fel lehet bővíteni, turbózni. És van még egy indokunk: ha tőlünk veszel felújított, használt gépet (mindegy hány éves) mi vállalunk rá még 2 év teljes körű szerviz garanciát is.

Nézz szét nálunk, biztosan van olyan, amiben segíthetünk!
Kattints a lenti képre az elérhetőségeinkért!

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások