kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop töltőMit találunk a laptop töltő belsejében?

Mit találunk a laptop töltő belsejében?

Apple Macbook töltő szétszerelése

A legtöbb felhasználót érdekli, hogy mi lehet a laptop töltő adapterének belsejében, de természetesen nem szereli szét a drága alkatrészt.

A legtöbb elektronikai eszköz, a laptophoz hasonlóan, valamilyen tápegységet, töltőberendezést használ. Az otthoni berendezések kapcsolóüzemű tápegységet használnak.

kapcsolóüzemű tápegységek, akkumulátor töltők manapság rendkívül olcsók, megjelenésükkor azonban, az 1950-es években bonyolultságuk miatt csak az űrtechnológiában voltak használatosak. Az 1970-es években a nagyfeszültségű tranzisztorok megjelenésével egyszerűbbé és olcsóbbá vált ezen berendezések gyártása, ezért a számítástechnikában a kapcsolóüzemű tápegységet kezdték el használni.

Az Apple 1977-től használ kapcsolóüzemű tápegységeket számítógépeihez, akkor Rod Holt vezette be ezt az újítást.

Az Apple töltői bár apró szerkezetek, belsejükben rengeteg áramkör, processzor és egyéb alkatrész biztosítja a laptop akkumulátorának biztonságos töltését.

A laptoptöltő a műanyag burkolat alatt fémborításban van. Ennek elsősorban a fém jobb hővezetése az oka. A nagy-teljesítményű félvezetők optimális működéséhez hűtésre van szükségük, s a fém jobban elvezeti a hőt.

laptop töltő nyomtatott áramkörének alsó oldalán, ahol a forrasztott alkatrészek lábai láthatók, szintén nagy felületű hűtőborda található.

fém hűtőbordák eltávolítása után láthatóvá válik az Apple töltő elektronikája, mely meglepően sok elemből áll, a töltő csekély súlyához képest.

A kapcsolóüzemű tápegység előnye, hogy szinte bármilyen bemeneti feszültséggel problémamentesen használható a laptop töltő, csak a megfelelő dugóra, csatlakozóra van szükség. Minden kapcsolóüzemű tápegységet egy chip vezérel.

A nagyfeszültségű áramátalakító tekercsek megfelelő szigetelése az egyik legfontosabb biztonsági kérdés. Az olcsó hamisítványokban ezt a szigetelőréteget hagyják le, mely áramütéshez vezethet, emellett tűzveszélyes is.

A laptop töltő egyik legfontosabb alkatrésze a mikrokontroller. A mikrokontroller egy apró 16-bites processzor, mely folyamatosan figyeli a töltő feszültségét és az áramerősséget. Bármilyen probléma esetén a kontroller letiltja a laptop töltő működését.

Az Apple MacBookok töltőjének csatlakozójában is találunk egy mikrochipet, mely tájékoztatja a laptopot a töltő típusáról és a gyártási számról, így a töltés csak abban az esetben indul meg, ha érvényes laptop töltőt csatlakoztattál a géphez.


Mit találunk a laptop töltő belsejében, ha szakszerűen szétszereljük egy szervizben? A modern laptop töltők gyártásánál a biztonság az elsődleges szempont, így van ez az Apple laptopjai esetében is, amely töltőt Budapesten megvásárolhatod. Néhány igazán érdekes olvasnivaló téma:

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások