Laptop üzemidő és élettartam

Hardver degradáció és elöregedés

Laptop élettartam
Elöregedett laptop

A laptop használókat a gép vásárlásakor két fontos adat érdekli, az egyik a laptop üzemideje, a másik a gép várható élettartama. Az élettartam és üzemidő kérdése a használt laptopok vásárlásakol sokkal fontosabb és kényesebb.

A laptop üzemidő

A mobil számítógépet vásárlók számára rendkívül fontos tényező, hogy meddig képes üzemelni a notebook saját akkumulátorának kapacitására támaszkodva. Áramforrástól távol csak a beépített telepekre támaszkodhatunk, esetleg hordozható akkumulátor segítségével tölthetjük fel a gépet.

Mitől függ az notebook akkumulátor üzemideje? Elsősorban természetesen a beépített elem kapacitásától és típusától függ, azonban ez ennél sokkal bonyolultabb. Az akkumulátor burkolatán a gyártó feltünteti a névleges kapacitásértéket, a boltokban pedig kiírnak az árcédulára egy üzemidőt, azonban a valóságban ez gyakran és jelentősen eltér. A laptop akkumulátorának kapacitása és üzemideje a használati idő során folyamatosan csökken. A gyártók adatai szerint nagyjából 1 év alatt 20%-kal csökken az akkumulátor kapacitása, tehát a laptop működési üzemideje.

Régi és új laptop
A hosszú üzemidő nem jelenti azt, hogy használható is a laptop.

Az üzemidőre ható összetevők:

  • akkumulátor állapota
  • a laptop hardverének energiaigénye
  • telepített szoftverek
  • futtatott szoftverek
  • energiahasználati beállítások.

A laptop használata közben már alap a WiFi kapcsolat létesítése, előfordul, hogy DVD lemezt kell lejátszani, a nagy grafikai igényű programok pedig a videokártyán keresztül emésztik fel a tartalék energiákat. Elsősorban tehát a gép használatának módjától függ az üzemidő hossza.

A felmérések szerint egyes modellek üzemideje jelentősen eltérhet a gyártó által megadott adatoktól. A teszt alatt bekapcsolták a WiFi-t és filmet néztek a gépeken. Az derült ki, hogy az Acer E15 gyártója által ígért 6 órás üzemidő alig éri el a 3 órát. A Dell Inspirion 15 7 órás üzemideje se éri el a 4 órát. A HP Pavilion 14-al115na 9 óra helyett csak 4 óra 25 percig volt képes akkumulátorról működni.

Mivel ezek az adatok új laptopok tesztelésével születtek, egyértelműnek tűnik, hogy az idő múlásával, a hardver degradációjával ez az érték jelentősen csökken az idő előrehaladtával.

Laptop élettartam

A laptop élettartama alatt azt az időt értjük, amíg a gép elektronikai rendszere működőképes. Mivel találkozunk 10-15 éves számítógépekkel és laptopokkal is, ezért az élettartamnak nincs igazán jelentősége a vásárláskor. Általában a helytelen használat az, ami megrövidíti a gép élettartamát.

Fontosabb kérdés a hardver degradációja és technológiai öregedése. A folyamatosan frissítő és a legújabb szoftvereket használó felhasználók számára a notebook technológiailag már 2-3 év alatt elöregedik, tehát számukra olyankor jön el a fejlesztés pillanata. Az egyes hardvereknél bekövetkező meghibásodások idejéből azonban kirajzolódik bizonyos általános élettartamérték, mely azonban lehet ezek sokszorosa is.

A laptop hardvereinek viszonylagos élettartama:

  • akkumulátor 1-2 év
  • merevlemez és memória 3-5 év
  • kijelző 20 év
  • alaplap és chipek 7-8 év.

Ezekből az adatokból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a laptop átlagos élettartama 5-6 év, ezalatt 1-3 alkalommal sor kerülhet akkumulátorcserére, és ennyi idő elteltével a technológiai öregedés is szükségessé teszi a fejlesztést vagy a teljes gépcserét.


Laptop használati üzemidő és élettartam rövid magyarázata. A laptop üzemideje és élettartama két meglehetősen fontos paraméter és mutatószám, melyek alapvetően a helyes és körültekintő használattól függnek, tehát érdemes ezen szabályokat betartani. Az akkumulátor üzemideje folyamatosan csökken az idő múlásával, de lehet optimalizálni a notebook fogyasztását és a beállításoknak köszönhetően megnyújtani azt. Az élettartam csökkenése általában a túlmelegedés vagy valamilyen fizikai behatás miatt történik, ezekre oda kell figyelni az évek során. Néhány további tartalom az érdeklődő olvasók számára: laptop tisztítás, laptop akkumulátor használata, akkumulátor csere, hardver használat, alkatrész vásárlás, meghibásodás diagnosztikája, üzemidő növelés, akku élettartam meghatározása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.