kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopLaptop videokártya érdekességek

Laptop videokártya érdekességek

Tuning és fejlesztés nyáron is

Az asztali számítógépekhez hasonlóan a laptop tulajdonosok is abban reménykednek, hogy a gép egyes elemeinek cseréje, fejlesztése után a gép teljesítménye ugrásszerűen megnövekedhet. Egy régebbi laptop birtokában sokan vágynak arra, hogy alacsony befektetéssel egy vadiúj gép teljesítményéhez jussanak hozzá.

A laptoptulajdonos gamerek álma, hogy olyan kompakt gépet vásároljanak, mely akkumulátora hosszú ideig üzemképes, miközben a legszebb 3D-s objektumok megjelenítésére is képes a kijelzőn.

Nem a videokártya a probléma

Meglepő, de a laptopok esetében a grafikai teljesítménynek nem a videokártya szab határt. A gép tervezésekor és összeszerelésekor a grafikus igénybevételnek megfelelő áramellátás és hűtés megvalósítása a legnagyobb kihívás, ezért a játékra szánt laptopok burkolata vastagabb és nehezebb a megszokottnál. A nagy teljesítményű grafikai megjelenítőt, videokártyát tartalmazó laptopok, kevés kivételtől eltekintve, nehezek, ezért nehezen hordozhatók.

Dokkoló a megoldás?

Ügyes megoldásnak tűnik a megfelelő dokkoló alkalmazása. A laptop hordozható része könnyű és vékony, a grafikus teljesítménye mérsékelt. Ha a tulajdonos játszani szeretne rajta, akkor hozzákapcsolja az asztali dokkoló egységet, mely áramforrást és külső videokártyát is tartalmazhat. Ilyen dokkoló egységek csak bizonyos laptoptípusok esetében kaphatók. Némi bütykölés árán, házi körülmények között is csatlakoztathatunk külső videokártyát a laptophoz, a mini PXI-E csatlakozón keresztül, de ezt a házi barkácsolást nem ajánljuk, mivel nagyon könnyen a laptop szervizben tett sürgős látogatás lesz a próbálkozás ára.

Diszkrét videokártyák

Az asztali gépekhez kapható videokártyák lényegesen olcsóbbak, mint laptopos társaik. Mivel saját hűtéssel rendelkeznek, és nem kell alaptop házába süllyeszteni a hardvert, nyugodtan meghajthatjuk őket maximálisan.

laptop diszkrét videokártyája, már amennyiben van ilyen, az MXM csatlakozóban található. Egyes gyártók, mint például a Lenovo (Lenovo IdeaPad Y500) felszerelik a gépet olyan többfunkciós csatlakozóval, mely a második videokártya fogadására is alkalmas. Az y500-as esetében ez a modul a DVD meghajtó helyére csatlakoztatható. Két diszkrét videokártyával pedig már elég sok játékot futtathatunk.

Integrált videokártya

A modern laptopokban a legolcsóbb, optimális megoldás, a processzorba integrált grafikus meghajtó, mely hatékonyan képes megjeleníteni az irodai munka során szükséges grafikákat. Az ilyen megoldás olcsó és kényelmes, ugyanakkor a komolyabb grafikák megjelenítésére nem alkalmas, a gép túlmelegedhet és jelentősen lelassul.

Mikor nem megoldás a külső videokártya?

videokártya csatlakoztatására csak a PCI-E és annál gyorsabb csatlakozók alkalmasak. Ha lenne is USB-re csatlakoztatható videokártyád, az nem lenne képes megfelelő sebességgel közvetíteni az adatokat a laptop és a laptopkijelző között.

A laptop videokártya tuningja és fejlesztése a legtöbb esetben lehetetlen, a laptop működésének instabillá válását kockáztatjuk vele. A laptop akkumulátorának és alaplapjának védelme érdekében csak a gyártó által ajánlott videokártyát szabad használni, minden egyéb házi barkácsolás csökkentheti a gép élettartamát. Azt javasoljuk, hogy ha játékra való notebookot szeretnél, akkor olyan készüléket vásárolj, mely képes megjeleníteni a szükséges minőségben a grafikát.

Ha bármilyen kérdésed vagy problémád lenne a hordozható számítógéped videokártyáját illetően, keresd Budapesten a Laptophardware szervizt.


Laptop videokártya érdekességek minden kedves felhasználó és játékos számára. A laptop egyik legfontosabb alkatrésze a videokártya, melyet nehéz fejleszteni. Lehetséges viszont külső videokártyát csatlakoztatni a géphez, melynek segítségével a bonyolult grafikák is megjeleníthetők. 

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások