szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptopLaptopok nyugdíjasok számára

Laptopok nyugdíjasok számára

Nagyon sok cikk születik azzal kapcsolatban, hogy bizonyos laptop típusokat milyen célcsoportoknak szánnak a gyártók.

Vannak gépek, amik az irodai alkalmazottak számára megfelelőek, mások a játékosokat célozzák meg. Mindemellett olyan megoldások is születnek, amik a tartalomkészítők igényeit elégítik ki. A hölgyek számára kecsesebb egy ultrabook, a vékony és könnyű kialakítás miatt, míg a férfiak többsége a nagyobb teljesítményért cserébe hajlandóak nagyobb és nehezebb laptoppal is együtt élni.

Léteznek kis kijelzős laptopok, amiket könnyű elrakni egy táskába, míg vannak sokkal nagyobb megoldások a maximális produktivitás elérése érdekében.

De a nyugdíjasokról nagyon ritkán, vagy szinte egyáltalán nem esik szó.

Pedig az időskorúak is már egyre gyakrabban számítógép és internet használók táborát erősítik. És itt nem csak a frissen nyugdíjba vonult lakosságot értjük, hanem a már régóta megérdemelt pihenésüket töltőkről is.

Nem kell nekem se sokat kutatni, hogy ilyen felhasználókat találjak. Szerencsére mindkét nagymamám használ laptopot és internetet is, pedig mindketten közel vannak a nyolcvanadik életévükhöz.

Bizonyára köztetek is sokan vannak, akiknek nagyszüleik aktívan a digitális közösség tagjai.

De milyen kritériumokkal rendelkezzen egy nyugdíjasoknak szánt laptop?

Ez nyilván nem egyszerű kérdéskör, de megpróbáljuk úgy összeszedni a legfontosabb tulajdonságokat, hogy azok tényleg kiszolgálják az idősek igényeit.

Kijelzőméret

Talán ez az egyik olyan kérdés, amiben szerintem mindenki egyetértene. Mi úgy gondoljuk, hogy a 15,6 colos és attól nagyobb laptopok azok, amik megfelelőek lehetnek számukra.

Minél nagyobb a kijelző, annál könnyebben lehet majd olvasni az azon megjelenő szövegeket. Egy 14, illetve még kisebb kijelzővel csak az ő felhasználói élményüket rontanánk, ami az első ismerkedések alkalmával akár a kedvüket is elveheti az egésztől.

A kijelző mérete tehát adott, de mi van a felbontással? Nos ez esetben a HD, azaz 1366×768 pixel felbontás is tökéletes lesz, nem kell feltétlenül a FullHD (1920×1080 pixel) megoldásokat keresni. Lehetséges, hogy a FullHD felbontás, a 15,6 colos kijelzőn is sok lesz már, ebben az esetben alkalmazzuk a Windows felskálázását, mellyel elérhetőek a nagyobb ikonok és betűméret is.

Feltehetően gyakran lesz bent használva a laptop, ettől függetlenül sokkal célszerűbb matt kijelzős laptopot választani, hogy a napsütés, illetve a lámpák fénye ne csillanjon be se a kijelzőn, se a káván.

Laptop café - Laptop
Laptopok nyugdíjasok számára 1

A laptopok kijelzőiről sokat beszéltünk már, illetve a bennük működő panelekről is. Panelek tekintetében is inkább az IPS technológiát ajánljuk a nyugdíjasok számára. Ezzel a technológiával ugyanis bármilyen szögbe is állítják majd a kijelzőt, minden esetben jól fogják látni a megjelenített tartalmat. Míg egy TN panel esetén sok esetben belefuthatnak abba, hogy máshogy látják a színeket. Ez pedig akár riadalmat is kelthet bennük, hogy hibáson működik a kijelző, vagy elrontották azt. Pedig csak a TN megoldás hátrányával szembesülnének, hiszen az a technológia nagyon gyér betekintési szöggel rendelkezik.

Kijelzők és panelek tekintetében más kritériumnak már nem igazán kell megfelelni. Azaz nem kell keresnünk 60 Hz képfrissítésnél nagyobbal rendelkező panelt, vagy olyat, aminek a színmélység-megjelenítő képessége átlagon felüli.

Billentyűzet

A gépelési élmény sokak számára kulcsfontosságú, azonban egy nyugdíjast már kevésbé érdekli, hogy mennyire hangos a gépelés, milyen kis utat tesz meg a gomb a lenyomást követően, vagy hogy van-e háttérvilágítás. Utóbbi az éjjeli baglyoknak persze hasznos lehet, de az idősek az esetek többségében lámpafény mellett használják a laptopjukat.

Amire érdemes figyelni, hogy magyar kiosztású legyen, vagy magyar kiosztásúra legyen felmatricázva, annak érdekében, hogy a szövegbevitel a lehető legkönnyebb legyen. Egy angol kiosztású verziót nehezen szoknának meg. 

Gyorsaság

A gyorsaság azonban mindenki számára fontos. Senki se szeret várni, még akkor se, ha „ráér”, hiszen az idő mindenki számára fontos. De mik azok a jellemzők, amik egy laptopot egy nyugdíjas számára is gyorssá tesznek?

Háttértár

Ami biztos, hogy a laptopban használt adattároló eszköz mindenképpen SSD legyen. Így 2022 végéhez közeledve kijelenthetjük, hogy laptopot és PC-t is csak úgy szabad venni, hogy a rendszer egy SSD-re legyen telepítve.

Ezzel érjük majd el azt, hogy a bootolás, programok betöltése és egyéb adathasználati folyamat gyors legyen. Az SSD tehát adott egy nyugdíjas laptopban is. Már csak azt kell megnézni, hogy mekkora méretet érdemes választani. Amennyiben tényleg csak általános felhasználásról beszélünk, kép, videó és filmek nélkül, akkor egy 128 GB-os méret is elég lehet.

Ha már képek, videók, filmek nézegetése is szóba kerül, akkor minimum 256 GB-osat válasszunk és innentől tényleg csak a nagyszülők gépére feltöltött családi fotó- és videótár mennyiségétől függ az, hogy milyen SSD kerüljön a laptopba. Ha szeretünk minden kirándulásról és nyaralásról elkészült képi és mozgóképi anyagot felrakni a laptopjukra, hogy bármikor megnézhessék, akkor nyugodtan gondolkozzunk az 512 GB-os, vagy TB-os háttértárakban. Ilyenkor érdemes lehet azt is megnézni, hogy milyen bővítési képességekkel rendelkezik a laptop, de erről majd egy kicsit később írunk részletesebben.

Memória

Memória tekintetében, mi abból indulnánk ki, hogy legyen benne 8 GB RAM, amivel az operációs rendszer kényelmesen ellátja majd a dolgát. Komolyabb memóriahasználat inkább csak több böngésző egyidejű használata által valósulna meg, attól kevésbé kell tartani, hogy jelentős memóriát igénylő programokat futtatna egy nyugdíjas felhasználó.

Processzor

Processzor teljesítményben se kell nagyon elrugaszkodnunk, hiszen, ahogy korábban említettük, leginkább csak böngészés, videólejátszás, videótelefonálás feladatköröket kell ellátnia a laptopnak.

Ebből kifolyólag egy nyugdíjasoknak szánt laptopba elég egy integrált videokártya is, nem kell egy külön grafikus meghajtóval rendelkezőt keresni.

Használat

Ahhoz, hogy jól tudják használni a laptopot mindenképpen vegyünk számukra egy egeret is. Azzal sokkal könnyebb lesz a navigálás, klikkelés és kijelölés is. Legalábbis lényegesen könnyebb, mintha a touchpadot használnák.

Abban lehet eltérés, hogy ki milyen egeret szeretne. Van ugyanis a vezeték nélküli, illetve a vezetékes. Az előbbinek megvan az a jó tulajdonsága, hogy nincs vezeték, nem tud így megtörni és beleakadni bármibe is. Ezzel szemben ebben elemet kell cserélni, vagy kábellel tölteni.

A vezetékes viszont sose fog lemerülni, illetve, ha valamiért leesne az asztalról, jó eséllyel nem fog leesni, hanem a kábel miatt csak lógni az asztalról. Persze, ha elég hosszú a kábel, így is le tud pottyanni.

Igyekezzünk a nyugdíjasoknak normál méretű egeret választani. A túl kicsi használata számukra már lehet, hogy kényelmetlen és körülményes.

Bővíthetőség

Korábban jeleztük, hogy visszatérünk még a bővíthetőség kérdésére. Annak ellenére, hogy a nyugdíjasok igényeit kielégítő, mégis költséghatékony megoldások jellemzőit soroltuk fel, lehetséges, hogy idővel további háttértárra, vagy RAM-ra lesz szükség. Ilyen eshetőségre felkészülve, érdemes megnézni, hogy a laptopban elhelyezhető-e 2 RAM modul, vagy 2 SSD. Memóriát két foglalat nélkül is tudunk bővíteni, de ilyenkor a meglévő memóriát nem tudjuk használni, hiszen nincsen egy második foglalat a gépben. Azért szerencsés, ha a háttértárnak van 2 foglalata, mert ilyenkor úgy tudunk bővíteni, hogy a rendszer-háttértárhoz nem kell hozzányúlnunk.

Természetesen az SSD is kicserélhető nagyobbra, amennyiben csak egy foglalat van, de ilyen esetben szükségünk lesz adatmentésre. Ne izguljatok, nálunk mindezekre van lehetőség, bármelyik üzletünkben szívesen segítenek Nektek kollégáink.

Amennyiben mégis mozgatásra kerül a nyugdíjas laptop célszerű erre a célra egy laptop táskát is beszerezni. Ebben kényelmesen és biztonságosan tudják magukkal vinni a laptopot és nem kell attól tartani, hogy odakoccanás, vagy leejtés esetén megsérülnek az eszköz.

Kiegészítők

Nem csak laptoptáska és egér tartozik a kiegészítőkhöz, hanem sok más is. Lehetséges, hogy a beépített webkamera a használatból eredően nem a megfelelő képet adja. Ezen webkamerák a fix beépítettség miatt nem mozgathatóak. Ilyenkor jöhet jól egy külső webkamera, amit a nyugdíjas felhasználó oda tesz, ahova jónak érzi és így egy jobb képet érhet el.

Az is elképzelhető, hogy a laptop hangereje nem elég tiszta és erős. Ez főleg egy videótelefonálás során lehet különösen fontos. Ha ez a probléma állna fenn, akkor egy hangfalpáros lesz erre a megoldás. Egyrészt hangosabban és tisztábban fog szólni, illetve a külön hangerőállító gomb miatt, sokkal könnyebben sikerül majd a kívánt hangerőt beállítani, mint a Windows hangerőállítójával, vagy a funkcióbillentyűk segítségével.

Ha már a hangról beszélünk, akkor lehetséges, hogy egy külső mikrofon is nagy segítséget tesz majd a jól érthetőségért.

Az óraátállítás miatt korán lesz sötét. Az emberi szemnek kímélőbb, ha nem csak a kijelző fényében használja a laptopot, hanem van egy másik fényforrás is, akár egy asztali lámpa formájában.

Láthatjátok, hogy a nyugdíjasok által használt laptopoknak is számos feltételnek kell megfelelniük annak érdekében, hogy az ő felhasználói élményük is maximális legyen.

Mindezek mellett a másik fontos tényező, ha már a nyugdíjas korú családtagotok, vagy ismerősötök elkezdett laptopot használni, hogy segítsétek és támogassátok őket. Ne ijedjenek meg nem várt helyzetektől és, hogy tudjanak mindig valakihez fordulni kérdéseikkel.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások