kedd, október 10, 2023
Kezdőlaplaptop gyorsításLassú laptop gyorsítása - Hogyan újítsd meg a régi készüléked?

Lassú laptop gyorsítása – Hogyan újítsd meg a régi készüléked?

A lassú laptop gyorsítása a specialitásunk, ezért örömmel osztunk meg veled néhány hasznos praktikát, hogyan tudod a régi laptopodat sebességét növelni. Az esetek nagy részében nem feltétlen kell bővítened, néha egy alapos belső tisztítás hatására is felgyorsulhat a készülék. Lássuk is, hogy milyen módon tudod optimalizálni az eszközt.

Vajon mitől lassul egy laptop?

Mielőtt rátérnénk azokra a teendőkre, amiket el tudsz végezni a lassú laptop gyorsítása érdekében, érdemes kitérni rá, hogy milyen okai lehetnek a lassulásnak. Ahogy korábban már említettük az erősen elkoszolódott laptop ventilátor is okozhat hirtelen lassulást. Ennek az az oka, hogy a felmelegedés esetén a legtöbb készülék visszavesz a teljesítményből, azért, hogy megkímélje a rendszert a nagyobb károsodástól.

Ezenkívül néha egy gyors operációs rendszer újratelepítés is segíthet abban, hogy gyorsabb legyen a gép. Használat közben az operációs rendszer mind a gyorsítótárba, mind pedig különböző mappákba elment bizonyos adatokat, ezzel pedig sajnos hosszútávon lassabbá válik a gép. Érdemes egyébként az operációs rendszer újratelepítését legalább egyszer évente elvégezni és látható eredményt figyelhetünk meg.

Laptop café - laptop gyorsítás
Lassú laptop gyorsítása - Hogyan újítsd meg a régi készüléked? 1

A különböző vírusok és malware-ek is lassíthatják a laptopunkat. Több ügyfelünknél előfordult már, hogy a vírusmentesítés és az azt követő újratelepítés megoldotta az ügyet. Logikus ez a verzió is hiszen, ha a laptopod folyamatosan távoli szerverekhez csatlakozik, vagy nem kívánatos háttérmunkát folytat, amiről tudomásod sincs, könnyen belassulhat.

Mielőtt elkezdenénk komolyabban belemerülni a lassú laptop gyorsítása műveletbe, érdemes tehát a fenti néhány dolgot leellenőriznünk. Természetesen nem minden esetben célravezetőek, de ha ezekkel kezdjük el a folyamatot egy forintot sem kell beáldoznunk rá, így érdemes megpróbálni. Ártani biztosan nem fogunk a készüléknek és ezeket a folyamatokat egyébként is javallott néha elvégezni.

Villámgyors SSD a régi laptopodba

Az egyik legnépszerűbb gyorsítási megoldás, ha a régi HDD-t kicseréljük SSD-re. A lényegi különbség a két tároló között az, hogy míg egy HDD mechanikus módon keresi az adatokat a lemezről, addig egy SSD digitális úton szignifikánsan gyorsabb módon tud működni. Már önmagában ez a csere óriási sebesség növekedést eredményez. Nem is beszélve arról, hogy lényegesen halkabb is lesz a laptopod utána. A HDD mechanikus működése természetesen lényegesen nagyobb zajkibocsájtással jár.

Laptop café - laptop gyorsítás
Lassú laptop gyorsítása - Hogyan újítsd meg a régi készüléked? 2

Laptop memória a gyorsítás érdekében

A laptop memóriája felelős azért, hogy működés közben eltárolja az adatokat. Minél több adatot tud a laptopod eltárolni, annál gyorsabban fog működni. Általánosságban elmondható, hogy a mai világban már nem érdemes 8GB-nál alacsonyabb memória mennyiséggel dolgozni.

Különösen azért, mert a modern operációs rendszerek mindig egyre nagyobb ram igénnyel dolgoznak. Érdemes tehát minimum 8, de legalább 16GB memóriát tartani a készülékünkben. Természetesen az is mérvadó, hogy milyen típusú memóriáról beszélünk, hiszen egy DDR4 memória lényegesen gyorsabb, mint egy LDDR3.

A memória cserénél érdemes fokozottan ügyelned rá, hogy csak olyan memóriát tudsz elhelyezni a laptopodban, amilyen eredetileg is volt benne. Tehát, ha DDR3 memóriád van, akkor nem tudsz DDR4-et beletenni, hiába is lenne gyorsabb tőle. Mindig azt a típust használd, amely eredetileg is benne volt a készülékben. A ram órajele tekintetében is érdemes utána nézned, hogy mennyit bír az alaplap, mert könnyen meglehet, hogy hiába veszel magasabb teljesítményű memóriát, ha a laptopod nem tudja lekezelni azt. Összességében egyébként attól, hogy minimálisan magasabb a ram órajele, nem fogsz drasztikus változás tapasztalni a sebesség szempontjából.

Biztosítsd a megfelelő hűtést a laptop számára

Általános igazság, hogy a laptopodat nem szabad kitenni a közvetlen napfénynek hosszútávon, viszont érdemes arra is figyelni, hogy tiszta legyen a ventilátora. Érdemes mindezek mellett egy minőségi laptop hűtőt is beszerezni annak érdekében, hogy a nagy nyári melegben is folyamatos hűtésnek legyen kitéve az eszköz. A laptop hűtő egyik legnagyobb előnye nem feltétlen magában a hűtésben rejlik, hanem abban is, hogy megfelelő felületet biztosít a laptopodnak, így optimális lesz a szellőzés, amely legalább ennyire fontos szempont.

Összességében tehát elég komplex kérdés a lassú laptop gyorsítása. Érdemes azoknál az opcióknál kezdened a feladatot, amelyek ingyenesek, aztán pedig szépen lassan haladni a fizetős megoldások felé. Az biztos, hogy egy alapos tisztítás egyébként sem árt a laptopodnak évente egyszer. Arra is mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy az SSD-t érdemes még plusz memóriával kiegészíteni azért, hogy megfelelően hatékony gyorsulást érhess el.

Biztosan felmerült benned is a kérdés, hogy jó, de milyen régi laptopot éri meg felgyorsítani egyáltalán? Nos, mi általában azt szoktuk mondani, hogy a 8 évnél idősebb business laptopot sem érdemes már kibővíteni, hiszen nem fogunk elérni számunkra kedvező eredményt.

Ha bármi kérdésed felmerülne, keresd mindig segítőkész ügyfélszolgálatunkat, ahol készséggel válaszolnak kérdéseidre a kollégák.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások