Meddig csökkenhet az SSD meghajtók ára?

Most érdemes szilárdtesttárolót vásárolni?

Laptop SSD meghajtó.
Laptop SSD meghajtó árak.

Ha SSD meghajtóra van szükséged, van egy jó hírünk. A korábbi NAND flash és DRAM alacsony gyártási kapacitásból eredő árnövekedés véget ért, egyre olcsóbban juthatsz hozzá ehhez a hardverhez. Sajnos minden jó véget ér egyszer, a meghajtó piacot újabb szűk keresztmetszetek fenyegetik, melyek ismételt árnövekedéshez is vezethetnek.

Mindenkinek kell egy jó SSD

A SSD meghajtók rendkívül népszerűek, hiszen egy 5-7 éves, lelassult laptop egy új szilárdtest meghajtóval akár több évet is fiatalodhat, irodai munkára, internetezésre legalábbis mindenképpen megfelel, az operációs rendszer betöltése pedig fantasztikus mértékben lerövidül. Új SSD-vel szerelt notebook vásárlásakor pedig egy szinte kifáraszthatatlan erőgép birtokába kerülhetsz.

Az SSD árak a hardverek piaci trendjének megfelelően, a megjelenésüktől egészen 2016-ig folyamatosan csökkentek, egyre többen tervezték egy ilyen egység beszerzését. Ez a természetes keresletnövekedés valamint az okoseszközök eladásának robbanásszerű növekedése és a gyártási kapacitás stagnálása ahhoz vezetett, hogy 2016 végétől újra emelkedni kezdtek az SSD meghajtók árai.

2017-ben az árak újra csökkenni kezdtek, ez egyrészt a gyártási kapacitások növekedésének, másrészt a háromszintes TLC és négyszintes QLC cellák sorozatgyártásának növekedésének köszönhető. A 2018-as prognózisok szerint a kereslet és a kínálat fokozatosan kiegyenlítődik. Az árak 15%-os csökkenése a 45%-os kínálatnövekedésnek köszönhető.

A problémát a DRAM ára jelenti, mely valószínűleg 23%-ot fog emelkedni.

 

SSD meghajtó webshop
A400 SSD meghajtó vásárlása.

Az új gyártási problémák

Az árakat most nem a kapacitás veszélyezteti, hanem a félvezető ostyák árainak elszabadulása. A chipeket félvezető ostyákból készülnek, melyek gyártói jelenleg limitált mennyiséget képesek előállítani. Amíg a félvezető ostya kínálat képes kielégíteni a memória és SSD gyártók igényeit, addig az árak a jelenlegi tendenciákat követik, de előreláthatóan a kereslet növekedése miatt újabb árnövekedési hullám várható.

Az elektronikai hardverek gyártása manapság szorosan összeillesztett gyártási láncban történik. A hardvergyárak nem halmoznak fel nagy mennyiségű alapanyagkészletet, ezért ha valamely thaiföldi gyár, bármilyen okból leáll a termeléssel, akkor az rövid időn belül a kereskedelmi ellátásban is érezteti hatását.

SSD meghajtó cellák TLC, QLC
AZ SSD meghajtók memóriacelláinak típusai. (QLC, TLC, SLC)

Az SSD árak

A laptophardware webshopjában gyorsan és kényelmesen vásárolhatsz SSD meghajtót a laptopodba. Egy jó minőségű Kingston A400 120GB SSD meghajtó most csak 14 990 forintba kerül, három év garanciával. Egy hihetetlen kapacitású Samsung SSD 850 EVO 500GB-os szilárdtest meghajtót pedig már 49 990 forintért megkaphatsz. Ehhez ráadásul jár az ingyenes beszerelés vagy házhoz szállítás és még operációs rendszer telepítését is kérheted a budapesti szervizben.

Ne szalaszd el a lehetőséget, hiszen nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mikor kezd újra növekedni az SSD meghajtók ára, vásárolj most és élvezd a laptopod sebességnövekedését.


Meddig és milyen ütemben csökkenhetnek az SSD meghajtók és memóriák árai? Most érdemes a laptopba SSD meghajtót vásárolni, hiszen az árak folyamatosan csökkennek, azonban ez nem mehet a végtelenségig. A budapesti laptophardware webshopban gyorsan vásárolhatsz megbízható hardvert. Néhány érdekes téma, melyet olvasóink számára ajánlunk: SSD típus, laptop szerviz, memória bővítés szolgáltatás, sata SSD webshop, meghajtó vásárlás, laptop SSD csere, SSD árak Budapest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.