Melyik a legjobb böngésző?

A legtöbbünknek megvan a maga kedvenc böngészője, és amíg valami rá nem kényszeríti a váltásra, a többség nem is nagyon gondol a böngésző lecserélésére.  Manapság a legtöbben a Google Chrome-ra voksolnak, pedig könnyen lehet, hogy egy másik böngésző használatával jobban járnának. Természetesen a „melyik a legjobb böngésző?” kérdésre lehetetlen általános érvényű választ adni. Sokaknak a már előbb említett Chrome az ideális megoldás, hiszen egy méltán népszerű programról van szó.  Érdemes azonban megismerkedni a konkurenciával is, és utána döntést hozni, mert van még néhány remek böngésző a piacon, általános és speciális igényekre szabva is. Ismerkedjünk meg néhánnyal!

Google Chrome böngésző

chrome-bongeszoJelenleg ez a legnépszerűbb böngésző. Bővíthető, mindenféle platformon szinkronizálható és jól működik, stabil, kevés helyet foglal el a képernyődből és sok tekintetben testre szabható.

Vannak viszont bizonyos hátrányai is, melyek egyes esetekben komoly gondot okozhatnak: ez az egyik leg erőforrás igényesebb web böngésző program, így olyan gépeken, ahol kevés a RAM, nem ez lesz a legjobb választás. Sokan adatvédelmi okokból nem kedvelik, mivel a Google adatkezelési politikája eléggé vitatott.

Opera böngésző

opera-bongeszoSzomorú, hogy az opera piaci részesedése pusztán 1%, mivel egy nagyon jól összerakott böngészőről van szó. A leghasznosabb funkciója az Opera Turbo: ha be van kapcsolva, tömöríti a webes forgalmat, így ha nem éppen szélessávú az aktuális internetkapcsolatod. (Ez jól jöhet például, ha laptopodat a civilizációtól távol használva kénytelen vagy a gyakran megbízhatatlan mobilnetre fanyalodni.)

A laptop használóknak kedvez az akkumulátorkímélő üzemmód, ráadásul beépített reklámblokkolóval érkezik. (Ez persze kikapcsolható, ha morális okokból vagy kíváncsiságból mégis szeretnél reklámokat nézegetni.)

Microsoft Edge böngésző

microsoft_edge_bongeszoA Windows 10-zel járó böngésző tableten és laptopon is jól használható, felhasználóbarát, és meglehetősen modern, néha túlságosan is: azt szoktuk meg, hogy az újabb szabványokat használó weboldalak megjelenítése problémás, ehhez képest az Edge a régi, kevésbé biztonságos oldalak látogatásától tanácsol el minket.

Ez a böngésző szupergyors, és bár remekül integrálódik a Windows 10-be, az operációs rendszeren belül egyfajta elkülönített homokozóként működik, így nélkülözi idősebb testvére, az Internet Explorer biztonsági kockázatait.

Mozilla Firefox böngésző

firefox-bongeszoEgykor piacvezető volt, ma már csak a harmadik legnépszerűbb böngésző. Pedig továbbra is tudja azokat a dolgokat, amik miatt szerettük: 6 hetente érkező, rendszeres frissítések, rengeteg bővítmény, újabban pedig beépített Pocket és Hello támogatás.

Utóbbiak nem fogják mindenki tetszését elnyerni, de akiknek hasznosak, azok viszont imádni fogják.

Safari böngésző

safari-bongeszoHa iOS-t használsz, mindenképpen érdemes ennél maradnod, hiszen sebesség és akkumulátor kezelés szempontjából is ez a leghatékonyabb böngésző. Más operációs rendszereken már nem ennyire egyértelmű a helyzet, de érdemes lehet kipróbálni, hiszen alapvetően egy jól használható, gyors programról van szó.

A beépített olvasó lista segítségével későbbi olvasásra menthetsz cikkeket – ez a funkció azonban már elérhető a Microsoft Edge programban is.

Vivaldi böngésző

vivaldi-bongeszoEz egy újabb és egyelőre kevésbé ismert böngészőprogram, pedig érdemes kipróbálni. Teljesen személyre szabható a felülete, így a böngésző előtt töltött időd, annyira kellemes lesz, amennyire csak lehet. Beépített jegyzetelő rendszerrel, weboldal dokkolási lehetőséggel és halmozható böngészőfülekkel érkezik a program – az innovatív, személyre szabható megoldások kedvelőinek ajánljuk.

Hátránya, hogy mivel új programról van szó, egyelőre nincsenek hozzá bővítmények, és nem is a leggyorsabb.

Tor böngésző

tor-bongeszoNémileg igazságtalan módon a köztudatba ez a böngésző az internet sötét oldalával, az alvilággal és a titkos ügyletekkel kapcsolatban került be. Pedig akkor is érdemes lehet vele próbát tenni, ha te magad semmi hasonlóval nem foglalkozol. Ez egy erősen módosított Firefox változat, és a lehető legbiztonságosabb böngészést szolgálja. Nem vagy követhető, semmit sem tárol, és elfelejtheted a könyvjelzőket és a sütiket is. Kissé másfajta böngészési szokásokat igényel, mint amiket megszoktál, de nagyszerű másodlagos böngésző válhat belőle, ha valami privát dolgot szeretnél elintézni. Futtasd USB kulcsról, és senki nem fogja tudni még azt sem, hogy használtad a programot.

 

2 hozzászólás ehhez: “Melyik a legjobb böngésző?

 • 2016.12.30 at 12:22
  Permalink

  I. helyen az Opera! Második a rókás barát! A többi kiesik a látókörömből! Az lenne jó, ha nem variálnák kéthetente a böngészőket és nem tennék tele haszontalan dolgokkal

  Válasz
 • 2016.12.31 at 08:45
  Permalink

  Mozilla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.