Miért fontos a szerviz és a karbantartás a laptopunknak?

A laptop szerviz kérdése mindig egy megosztó téma volt a lakosság és az IT szakemberek körében. Fogyasztói szempontból hajlamosak vagyunk megkérdőjelezni a jelentőségét, hiszen általában abban a tévhitben élünk, hogy nem szükséges karbantartani a laptopunkat. Elvégre az csak egy laptop.

Ez természetesen nem igaz, hiszen épp úgy, ahogy az autónknak szüksége van a folyamatos karbantartásra, a laptopunkkal sincs ez másképpen. Különösen abban az esetben, ha munkaeszközként használjuk, érdemes legalább évente kétszer elvinni egy általános tisztításra, karbantartásra. A másik verzió az, amikor az emberek otthon házilag oldanák meg a problémát. Sajnos nem mindig állnak rendelkezésre a megfelelő eszközök ahhoz, hogy házilag alaposan ki tudjuk takarítani a készüléket.

Az éves laptop szerviz előnyei

A laptopunk, különösen abban az esetben, ha munkaeszközként használjuk, sajnos könnyedén beporosodhat. Ezalatt persze nem a felületi koszt értjük, hanem azt, amely a laptop belsejében gyűlik össze. Ez nem csak a hűtés szempontjából veszélyes, de alapvetően egyik alkatrésznek sem tesz jót. Ha már túl sok por van a ventilátorban, akkor az eszköz egyre elkeseredettebben próbálja lehűteni magát és elérni a megfelelő hőmérsékletet.

Az ilyen esetekben hallhatod meg azt a jelenséget, amikor a gép próbálja lehűteni magát és hirtelen hangossá válik. Ez nem csak felmelegedés szempontjából bajos folyamat, de érdemes figyelembe venni azt is, hogy az akkumulátorod is jobban merül. Nem is beszélve arról, hogy a hirtelen túlmelegedésnek köszönhetően ki is kapcsolhat a laptop, amely adatvesztéshez is vezethet.

Itt jön képbe a laptop szerviz és a folyamatos karbantartás és tisztítás jelentősége. Érdemes foglalkoznunk ezzel a kérdéssel.

Tehát összefoglalva nem lesz megfelelő a szellőzés, jobban fog melegedni és hamarabb lemerül az eszköz. Mindemellett pedig jobban erőlködik, tehát lassúbbá is válik rövidtávon. Hosszútávon pedig akár a komolyabb alkatrészek meghibásodásához is vezethet a folyamat. Például jellemzően videó kártya hibával is végződhet, melynek köszönhetően garantáltan a zsebünkbe kell nyúlni a végén.

Tehát mit nyersz hosszútávon?

A laptop szerviz legalább 1-2 évvel meghosszabbítja az eszköz élettartamát. Ehhez semmi mást nem kell tenned, mint legalább évente egyszer elvinni egy alapos tisztításra. Biztos lehetsz benne, hogy a pár ezer forintos költség lényegesen jobban megéri majd, mintha egy teljesen új laptopot kellene vásárolni.

Akár egy céges autó esetében, itt sem szabad spórolnunk az alapvető karbantartáson, hiszen hosszútávon garantáltan jobban fogunk járni. A középkategóriás gépeknél is megéri elővigyázatosnak lenni, pláne, ha a munkaeszközünkről van szó, vagy egy prémium üzleti laptopról.

Laptop tisztítás házilag. Lehetséges?

Biztosan felmerült már benned is a kérdés, hogy miért is vinnéd el egy laptop szerviz-be, amikor otthon is meg tudod csinálni a tisztítást. A tisztítást alapvetően két részre osztjuk fel. Az előbbi és általában ez kapja a kiemelt szerepet, a külső takarítás. Természetesen a külső takarítás javarészt az esztétikáról fog szólni, a komolyabb problémákat nem tudod megelőzni vele, hiszen azok a laptop belsejében keletkeznek. Az utóbbi pedig a belső, amikor szétszedjük a laptopot és belül tisztítjuk ki.

A belső tisztítást mindig a laptop áramtalanításával kezdjük. Ezt követően a következő lépcsőfok a laptop szétszerelése, hogy hozzá tudjunk férni a ventilátorhoz. Távolítsuk el a heatsink-et ( hővezető cső ). Utána neki is kezdhetünk a venti alapos megtisztításának. Ezt csinálhatjuk sűrített levegő segítségével. A makacsabb szennyeződések eltávolításához használjunk ecsetet. Érdemes a ventilátoron kívül az egész laptopot “átfújni” , hogy biztosan eltávolítsuk a szennyeződések jelentős részét.

Mivel korábban a hőelvezető cső is eltávolításra került, érdemes a CPU és GPU közötti részt újrapasztázni, hogy optimális maradjon a hőelvezetése az eszköznek. Ezt követően már újra összeszerelhetjük a laptopot. Érdemes figyelni összeszerelés közben arra, hogy a csavarokat ne húzzuk túl a csavarokat. Nem kell ráfeszülnünk, mert nagyobb kárt tudunk csinálni, mint hasznot. Szépen érzéssel rögzítsük. Ha ezzel meg vagyunk, akkor már jöhet a laptop billentyűzet, kijelző és külső burkolóelemeinek tisztítása.

Meg lehet oldani ezt otthon?

Ahogy mondani szokták, minden lehetséges, de érdemes jól megfontolni, mert a megfelelő szerszámok és szaktudás nélkül komoly károkat is okozhatunk a laptopunknak. A műanyag burkolati elemeket könnyen eltörhetjük szétszerelés, vagy nem megfelelő sorrendben történő szétszedés esetén. A laptop belsejében lévő vékony szalagkábelek nagyon könnyen károsodhatnak. Jó példa erre és általában ez szokott a legtipikusabb hiba lenni otthoni tisztításnál, amikor becsípődik egy ilyen kábel és ezáltal használhatatlanná válik. Emellett a hibásan visszaszerelt hűtőcső képes az alaplapot elhajlítani.

Tekintetbe véve azt a tényt, hogy egy általános laptop tisztítás ára már 12.990Ft-tól elérhető 6 pontos átvizsgálással nem nagyon javasoljuk az otthoni kísérletezést.


Összességében tehát elmondhatjuk, hogy lényegesen nagyobb problémát tud okozni a porosodás, mint amekkora energiát kellene fektetnünk a megelőzésbe. Kétségtelen, hogy különösen a munkaeszközök esetében érdemes legalább évente kétszer elvinni a laptopunkat egy általános tisztításra, ezzel is meg tudjuk előzni azt, hogy később le kelljen cserélnünk. 1-2 évet biztosan megér egy tisztítás és mi is nyugodtabban alhatunk, nem kell tartanunk attól, hogy adatvesztés, vagy bármilyen anyagi veszteség áldozatává válunk.

A laptop szerviz és a folyamatos karbantartás rendkívül fontos, ezért tényleg azt javasoljuk, hogy legalább évente egy alkalommal nézesd át és tisztíttasd ki a készüléket. Pár ezer forintos költséggel megóvhatod magad, akár több százezres kiadástól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.