Miért ne használjunk univerzális laptop töltőt?

Az univerzális laptop töltő sokaknak kecsegtető lehet a sokrétűsége miatt, de vajon megéri megkockáztatni a vele járó veszélyeket is?

Az univerzális laptop töltőnek hívjuk azt a fajta töltőt, amelyen többfajta értékre állítható a kimeneti feszültség valamint cserélhető csatlakozó fejei vannak, így több laptop típushoz is jó lehet. Ez így jól is hangzik. Viszont, ha valaki nem ért hozzá eléggé, komoly bajokat okozhat.

Egy rosszul beállított feszültség tönkre teheti a laptopot, aminek az esetleges javítási költsége biztosan sokszorosa lesz a hozzá való töltő helyett megvásárolt univerzális töltőn megspórolt pénznek (ha egyáltalán olcsóbb egy tökéletesen hozzá való helyettesítő töltőnél).

Sok fajta tápcsatlakozó típus létezik, ha nem boldogulunk vele, érdemes szakember segítségét kérni az azonosításhoz.

A helytelenül választott töltőfej is okozhat gondokat. Például ha Acer gépünk van és az első töltőfej ami a kezünk ügyébe akad egy Asushoz való fej, bele fog menni az aljzatba és néha még érintkezni is fog talán, de a nem tökéletes érintkezés miatt teljesen szétéghet a tápcsatlakozó aljzat a gépben, aminek a cseréje ismét egy költségesebb beavatkozás (Acer: 5.5mm külső, 1.7mm belső átmérő, Asus: 5.5mm külső, 2.5mm belső átmérő).

Általános igazság, hogy az olyan dolgok, amik egyszerre sok mindenhez akarnak jók lenni, igazán nem jók semmihez. Ez pontosan így van az univerzális laptop töltők esetében is. Megjegyzem, hogy természetesen léteznek márkás, profibb változatok is, amikben komoly elektronika és védelem van, valamint úgy vannak kialakítva a cserélhető fejek, hogy véletlenül sem lehet fordított polaritással bedugni. Ezekhez a típusokhoz érthető és részletes dokumentáció is tartozik, amiből egyértelműen tudhatjuk, hogy melyik csatlakozó fej való a laptopunkhoz. Viszont ezeknek az ára sokszor a gyári töltőével vetekszik, így csak akkor éri meg, ha egyszerre kellene több géphez is gyári minőségű töltőt vennünk és mindenképpen csak egy töltőt akarnánk az összeshez, tegyük hozzá, ez elég ritka eset.

Célszerű tehát mindig az adott laptopnak megfelelő töltőt megvenni, legyen az gyári vagy helyettesítő, de semmiképp nem univerzális. Nem éri meg a kockázat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.