kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopMilyen SSD-t vegyek a laptopomba? Segítünk Neked!

Milyen SSD-t vegyek a laptopomba? Segítünk Neked!

Legújabb cikkünkben az SSD kiválasztásában szeretnénk segítséget nyújtani Neked. Bizony nem mindig egyszerű feladat megtalálni a tökéletes darabot, különösen azért, mert egyre újabb és újabb modellek jelennek meg a piacon. Az ember pedig csak kapkodja a fejét, amikor látja, hogy NVMe, M.2 , meg egyébként is milyen és mekkora írási, olvasási sebesség és megfelelő lesz-e vajon az én gépembe egyáltalán. Teljesen érthető, ha nem vagy biztos benne, ezért fogjuk most tisztázni a dolgokat:)

Mi az SSD?

Mielőtt komolyabban belemerülnénk a témába, ismerkedjünk meg az alapfogalmakkal. Az SSD ( solid-state drive ) tulajdonképpen egy digitális tárolóegység, amely a korábban ismertté vált HDD-t hivatott leváltani, modernizálni. Szemben a hagyományos HDD-vel, az SSD nem tartalmaz mozgó lemezt, tehát teljesen digitális alapon működik technikailag. Memóriában tárolja az adatokat.

Azért szoktuk javasolni laptop gyorsítás esetén a HDD cseréjét SSD-re, mert nem csak lényegesen kevesebb energiát használ fel, de ugyanakkor legalább ötször gyorsabbá teszi a laptopodat. Tehát érdemes és kell is használnunk, de rögtön felmerül a nagy kérdés: Jó, de milyet?

SSD Fajták

Első körben ismerkedjünk meg az SSD evolúciójával. Te is látni fogod hamarosan, hogy milyen óriási fejlődésen ment keresztül az évek folyamán és mennyire szignifikáns különbségek vannak a modern és régebbi SSD-k sebessége és teljesítménye között. Ezt követően pedig segíteni fogunk a milyen SSD-t vegyek kérdésének eldöntésében is.

SATA SSD

Innen indult minden. A hagyományos SATA-1 csatlakozóval működő SSD volt a digitális tárolók első generációja. Még így is, hogy alapvetően már lényegesen gyorsabb adattárolók állnak rendelkezésre, közel 5-ször gyorsabb volt, mint a hagyományos HDD. 570mb\másodperces sebességével annak idején igazi kuriózumnak számított a piacon. 15 másodpercen belül betöltötte általánosságban a laptopokat és a játékok is lényegesen gyorsabban futottak rajta, mint mechanikus társaik esetében.

NVMe SSD

Az NVMe egy protokoll, amely lehetővé teszi, hogy nagyobb sebességet tudjunk elérni, mint a hagyományos SATA SSD esetében. Ez a sebesség pedig közel 2600mb\másodperc körül mozog ezeknél a típusú tárolóknál. Nagy lépés volt ez a korábbi 570mb\másodperchez képest. Napjainkban már a határ a csillagos ég, magasabb árkategóriában már hozzájuthatunk 3500mb\másodperc olvasási sebességű variánshoz is.

Csatlakozók típusai

Itt az ideje, hogy szót ejtsünk a csatlakozókról, mert ez a téma mindig egy kicsit össze tudja zavarni az embereket. Sokan az SSD típusát keverik a csatlakozó típusával és fordítva, tehát itt az ideje, hogy rendbe tegyük a dolgokat.

M.2 Csatlakozó

Ez a csati teszi lehetővé azt, hogy az NVMe ssd nagyobb sebességgel tudjon működni hagyományos társainál. Tehát ennek köszönhető az is, hogy el tudja érni a magas írási és olvasási sebességet. ( 2600+mb\másodperc ) Abban az esetben, ha nincs az alaplapon M.2 csatlakozási lehetőség, általában PCIe segítségével csatlakozik. Ez az oka annak, ha azt látod egy SSD-re írva, hogy a PCIe NVMe M.2 SSD. Azt jelenti, hogy mind M.2, mind PCIe segítségével képes csatlakozni az alaplaphoz.

PCIe

Ezt a fajta csatlakozót a videókártyák csatlakoztatására használják. Abban az esetben, ha az SSD PCIe-vel van csatlakoztatva ki tudjuk hozni a maximális olvasási és írási sebességet belőle. Nehéz konkrét győztest hirdetni a két csatlakozó típus között a sebesség tekintetében, hiszen, mint sok helyen itt is minden típus kérdése. Alapvetően viszont elmondhatjuk, hogy a PCI Express, vagy PCIe SSD-k gyorsabbak. Az persze már teljesen más kérdés, hogy ebből a gyorsaságból, te mit fogsz reálisan érzékelni és milyen munkamenetekre használnád az eszközt.

Milyen SSD való a gépembe?

Nos, ez attól függ:) Többféle alaplap is van, amelyik támogatja mindkét technológiát, de generáció függő az, hogy mennyire használja ki. Vehetsz egy ultragyors SSD-t és semmit sem fogsz tapasztalni belőle egy adott szint felett, mert az alaplapod nem képes támogatni azt. Minden esetben azt szoktuk javasolni, hogy ellenőrizd az alaplapod támogatja-e az adott típust, amit kinéztél magadnak. Teljesen felesleges például borsos áron megvenned a Samsung ultragyors NVMe PCIe SSD-jét, ha az alaplapodon 3800 helyett csak 1000 vagy 2000 megabyte másodpercenkénti sebességet képes csak kihasználni.

Azt, hogy pontosan milyen SSD illik a gépedbe a gyártó weboldalán, vagy a Google segítségével meg tudod keresni. ( csak beírod az alaplapod típusát és mellé az SSD-t, amit vásárolnál ) De persze van ennél sokkal egyszerűbb megoldás is. A lenti linkre kattintva megnézheted az SSD kínálatunkat és rögtön írni is tudsz nekünk, kollégáink pedig örömmel megnézik Neked, hogy melyik SSD a legmegfelelőbb.

SSD VÁSÁRLÁS ITT

Milyen SSD-t vegyek? Hát, az attól függ.

Tehát összességében láthatod te is, hogy a milyen SSD-t vegyek kérdésre nincs egyszerű válasz, hiszen nagyban függ attól, hogy mire szeretnéd használni. Bizonyos folyamatoknál szinte teljesen mindegy, hogy SATA vagy PCIe SSD-t választasz, bizonyos feladatoknál viszont érezhető a különbség. Ha mindenképpen biztosra szeretnél menni, küld el nekünk a géped típusát és örömmel segítünk választani. Nálunk nem a legdrágábbat fogod ajánlatként megkapni, hanem azt, amire ténylegesen szükséged van:)

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások