Minden a laptop tisztításról, amit csak tudni érdemes

A laptop tisztítás rendkívül fontos a készüléked számára. Sokszor nem is realizáljuk, hogy egy adott meghibásodás, amely végzetes végkimenetelű lesz, pont a szokásos évi tisztítás kihagyásának a következménye. Pontosan ezért legújabb cikkünkben összeszedtük, hogy miért is érdemes elvinni tisztításra és mely problémák lehetnek árulkodó jelei, hogy sürgősen keressük fel a közelünkben lévő laptopszervizt.

laptop tisztítás

Árulkodó jelek, hogy itt az ideje a laptop tisztítás elvégzésének

Vannak olyan tipikus hibajelenségek, amelyeket hajlamosak vagyunk félreértelmezni és bizonyos esetekben akár le is mondani a készülékünkről. Mindenképpen szükséges ez? Nos, az alább felsorolt hibák általában a tisztítás hiányára vezethetőek vissza és egyúttal meg is oldhatóak a segítségével.

Lassú laptop

A laptop lassulás nem minden esetben hardware hiba, és nem mindig az adott konfiguráció elavulását jelzi. Néha egyszerűen csak tele megy porral a ventilátor és ezáltal maga a hőelvezető képesség is csökken, ezért a processzor nem tud optimális sebességen működni. A hővédelem kapcsán egyébként bizonyos laptop típusok esetében csökkentik a processzor frekvenciáját, amikor felmelegszik és ezzel próbálja az eszköz önmagát védeni a túlmelegedéstől.

Hangos, furcsa hangokat kiadó ventilátor

Egy tipikus probléma, amikor tisztításra van szükség. A laptop ventilátora túlmelegszik és egyre elkeseredettebben próbálkozik, hogy a megszokott teljesítményen működjön. A benne lévő, filcszerű réteggé átalakult por viszont ezt nem engedi. Ebből következően pedig fokozott terhelés alá kerül az alkatrész, amely rövidtávon elhasználódáshoz vezethet. Ha észleled, hogy lényegesen hangosabb a megszokottnál, érdemes elvinni egy alapos tisztításra.

Egyik pillanatról a másikra lekapcsol a laptop

Ez az a jelenség, amelyet szakmai körökben hővédelemnek szoktak nevezni. Mi történik ilyenkor? Abban az esetben, ha egy adott alkatrész eléri a kritikus hőmérsékletet a gép mintegy önvédelmi mechanizmusként reagálva a történésre kikapcsolja magát. Ez az a pont, amikor óvakodni kell attól, hogy újra bekapcsold az eszközt. Hagyd “kihűlni” és utána vidd el egy laptopszervizbe.

Videókártya és\vagy alaplap meghibásodása

A videókártya és az alaplap is meghibásodhat, ha már kritikus állapotba kerül a laptopunk a túlmelegedés miatt. Az biztos, hogy ebben a stádiumban már költséges lesz a javítás, de az is könnyen elképzelhető, hogy sajnos menthetetlen lesz az eszköz.

Miért fontos tehát a laptop tisztítás?

A fenti problémák tükrében már biztosan te is látod, hogy érdemes évente egyszer elvinni az eszközt egy alapos belső tisztításra. Különösen a nyári nagy meleg előtt erősen ajánlott elvinni, megelőzve ezzel a fokozott felmelegedés okozta problémákat. A laptop tisztítás általában megoldható 13.000 forintból és ebben az árban a laptop hardware tüzetes átvizsgálása is benne van. Ennél az összegnél gyakorlatilag minden alkatrész többe kerül, amit a felmelegedés következtében meg kellene vásárolnod. Érdemes tehát legalább évente egyszer elvinni az eszközt egy alapos tisztításra.

A tisztítás általában tartalmazza a processzor újra pasztázását is, ezzel pedig szintén minimálisra tudjuk csökkenteni a felmelegedés lehetőségét.

Reméljük, hogy sikerült néhány hasznos információval szolgálnunk. Ha a fentiek közül bármelyik probléma fent áll a laptopodnál, akkor erősen javasoljuk, hogy vidd el laptop szerviz, hogy a problémák kiteljesedése előtt orvosolhasd őket. Ha pedig kérdésed felmerülne, írj nekünk a komment szekcióba, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot emailben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.