Nyári helyzetkép a hardverpiacon

Laptop bolt, webshop
Még mindig sok laptop talál gazdára

Újdonságok és népszerű termékek

A PC-k, laptopok és ultrabookok piacán az elmúlt három évben folyamatos csökkenés tapasztalható. Az elemzők többsége a keresletcsökkenést a megnövekedett DRAM és NAND chipek áremelkedésével és hiányával magyarázzák. Sok cég ugyanis a géppark frissítésével megvárja a kialakult helyzet normalizálódását. Más elemzők véleménye szerint a tabletek és okostelefonok, főleg a fiatal felhasználók esetében, fölöslegessé teszik a hagyományos értelemben vett számítógépek beszerzését.

Csúcsra ért a HP vs Lenovo harc

A HP piaci részesedésének növekedése immár második éve tart, és most ért el arra a szintre, hogy megelőzte a Lenovot. A HP a PC és laptop eladások 20,8 százalékát szerezte meg, míg a Lenovo részesedése 19,9 százalék. A HP népszerűségének hátterében a cég jó árpozicionálása, illetve a Lenovo termékek drágulása állhat.

Augusztusban jön a Threadripper processzor

AMD-s szempontból a nyár legjobban várt esemenye a Threadripper processzorok augusztusi debütálása. A csúcskategóriás modell 12 magjáért 799 dollárt fizethetünk majd.

Akik az asztali gépet szeretnék valamilyen új AMD-s processzorral frissíteni, azoknak a július végén megjelenő Ryzen 3 hozhatja majd a teljesítménynövekedést.

50 TB-os SSD

A hardvervilág szerelmesei számára lehet érdekes, hogy megérkezett a Viking Technology legújabb, Silo Series az SK Hynix MLC NAND technológiára épülő 50 TB-os SSD tárolója. A 6 GB per másodperces átvitelre alkalmas SAS csatolófelülettel rendelkező 3,5 hüvelykes meghajtók ár/érték arányban nem lennének túl gazdaságosak filmek és játékok tárolására, értelemszerűen a gyártó szerverközpontok számára készítette ezt a hardvert.

Milyen hardverrel játszanak a gamerek 2017-ben?

A legnagyobb teljesítményű laptopokat és asztali PC-ket a videojátékok kedvelői vásárolják. A legtöbb játékos igénybe veszi a Steam valamely szolgáltatását, tehát a cég által közzétett statisztika valós képet fest a játékosok szokásairól, hardverhasználatáról. A Steam szerint az átlagos gamer a következő vasat használja 2017 júniusában:

  • Operációs rendszer: Windows 10 64 bit – a felhasználók 50,30%-a
  • Rendszermemória: 8 GB – a felhasználók 38,9%-a
  • Processzor: Intel 2,3 – 2,69 – a felhasználók 19,38%-a
  • Processzormagok száma: 4 mag – a felhasználók 52,02%-a
  • Videomemória: 1024 MB – a felhasználók 31,13 %-a
  • Merevlemez mérete: 1 TB felett
  • Elsődleges kijelző felbontása: 1920 × 1080 – a felhasználók 48,77%-a.

Érdekes megjegyezni, hogy a játékra használt laptopok több mint 60%-a NVIDIA videokártyával működik.


Nyári helyzetkép a hardverpiacon, amit felborított a memóriák árának ugrása. Az asztali gépek és laptopok piacán történelmi visszaesés tapasztalható, miközben játék célra egyre erősebb hardvereket sikerül eladni, és a márkák harca is tovább élesedik. További érdekes olvasnivaló témák: laptop ajánló, intel cpu, laptop, laptop ssd, vásárlás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.