Öngyógyító üveg laptop kijelzőbe is

Laptop kijelző szerviz
Javításra váró törött laptop kijelző.

A kijelző javítása már nem csak a szervizben lehetséges

Időről időre megjelennek törhetetlen kijelzőkről és öngyógyító üvegekről szóló írások és hírek, miközben a laptop szervizben gyakran cserélnek laptop kijelzőt. A dolog hasznosságáról fölösleges elmélkedni, hiszen a gép egyik legdrágább alkatrésze a kijelző, ezért ha ennek cseréjére kerül a sor, különösen az újabb típusoknál, meglehetősen magas árat kell fizetni.

A törhetetlen kijelző az okostelefonok körében terjedt el, innen vették át a tablet és laptop gyártók is, azonban a 13 hüvelykes és ennél nagyobb megjelenítőknél a törhetetlenség szinte elérhetetlen, ha az árat is ésszerű keretek között szeretnénk tartani.

Öngyógyítás mint alternatíva

Az öngyógyító üveg remek alternatívája lehetne a törhetetlen üvegnek, bár a laptopkijelző esetében még rengeteg problémát és technológiai kihívást kell megoldani. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha valóban kifejlesztettek már ilyen technológiát, miért nem találkozhatunk vele a piacon, legalább a prémium kategóriás gépeknél? A magyarázat egészen egyszerű, az érintőkijelzők és laptop monitorok esetében nem elegendő az üveget újra törés- és karcmentessé varázsolni, a képpontokat és érintésérzékelőt összekötő elektromos vezetők szakadásait is újra kell „forrasztani”. Ha van öngyógyító üveg, értelemszerűen csak idő kérdése, hogy megtalálják az öngyógyító vezetéket is, és ahhoz is idő kell, hogy ezeket elérhető áron gyárthassák.

Hogyan működik az öngyógyító kijelző?

Az öngyógyító vagy önforrasztó üveggel több kutatócsoport is kikísérletezett már. A Motorola által fejlesztett SlashGear egy különleges polimert, mely okosjavításra képes. A kütyü megvizsgálja a sérülés mértékét, amennyiben javítható, akkor egy speciális program futtatására van szükség, ami a laptop vagy okostelefon által termelt hő segítségével „begyógyítja” a kijelző törését. Mint láthatjuk, nem szó szerint vett üveggyógyításról van szó és csupán kisebb sérüléseknél alkalmazható.

A japánban fejlesztett anyag ennél egyszerűbb módon javítja magát. A Yu Yanagisawa egyetemen létrehozott üveglap egész egyszerűen, mechanikus nyomás hatására válik újra egységes egésszé szakítás vagy törés után.

Az önjavításra szobahőmérsékleten is képes anyag már lehetővé teheti a laptop monitorok lecserélését is elméletileg. A hajlékony polimerek alkalmazásának másik előnye lehet, hogy hajlékonyságuk miatt eleve nehezebben sérülnek és törnek.

Ha törött notebook kijelzőt szeretnél javíttatni vagy cserélni, látogass el a Laptophardware szervizbe.


Öngyógyító és karcmentes üveg. Laptop kijelzőbe is készülhetnek ilyen alkatrészek. Még nem vásárolható meg az öngyógyító üveg laptop kijelző és okostelefon gyártásához, de a szakemberek már eltervezték. A szerviz műhelyekben végzett javítási munkákkal járó költségek alacsonyan tartásához fejlesztették ki az új hardvert, melyet a legnagyobb gyártók az Asus és Dell részére is szeretnének gyorsan piacra dobni. Néhány érdekesebb témát érdemes lehet részletesebben is megismerkedni, ezeket ajánljuk: vékony laptop kijelző javítása, kijelző vásárlás, kijelző csere gyorsan, laptop alkatrészek, szerviz Budapesten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.