Online Oktatás 2022 – Hogyan készülj fel?

Mivel egyre több iskolában jelentik be az online oktatást, érdemes felkészülni az otthonunkban rendelkezésre álló eszközöket illetően. Talán az egyik legfontosabb tényező a laptop, amely elengedhetetlen a tanuláshoz. Figyelembe véve a COVID-al kapcsolatos történéseket az sem lenne meglepő, ha így időre újra be kellene zárkóznunk otthonra. Fokozottan fontos tehát, hogy a családi eszközpark megfelelően karbantartva várja ezt az időszakot.

Milyen laptopot használjunk az online oktatás idején?

Nos, erre szoktuk általában válaszolni azt, hogy ismét a már jól ismert általános szabály érvényesül ennél a kérdésnél. Ami mindenhez jó, az általában semmihez. Mindig azt kell nézni, hogy milyen típusú feladatokhoz használjuk az adott gépet. Ennek fényében kell kiválasztanunk a szükséges erőforrást, hiszen egy grafikusi feladat teljesen más technikai hátteret követel meg magának, mint egy általános excel vagy word használat. Arról nem is beszélve, hogy súlyos összegeket tudunk megspórolni, ha feladat specifikusan választunk készüléket az online oktatás időtartamára.

A továbbiakban ki fogunk térni néhány olyan alternatívára, amely nagy általánosságban szóba jöhet. Természetesen mindent nem tudunk lefedni, de kategóriákra bontva igyekszünk minél széleskörűbb tanácsokat adni, hogy megkönnyítsük a dolgodat.

Grafikai online oktatás

Amennyiben grafikai programokat fognak a gyerekek használni már érdemes olyan laptopot kiválasztanunk, amely emelt erőforrással rendelkezik. Itt nem feltétlen csak a processzor és a ram oldaláról kell megvizsgálnunk az igényeket, de érdemes kitérnünk a videókártyára is.

Rögtön adja is már magát a kérdés, hogy mindenképpen vásárolunk kell dedikált videókártyát a különböző grafikai elemek tervezéséhez? A válasz itt is: Attól függ. Fontos tényező, hogy milyen feladatkörről beszélünk. Egy erősebb gép már képes integrált videókártyával kezelni a Photoshop, Coreldraw, Illustrator programokat egy bizonyos szintig. Ha már 3D tervezést tanulnak a gyerekek, vagy bármilyen komplexebb feladatot kell ellátni az egyszerű képszerkesztésen túl, akkor érdemes már olyan laptopot választani, amely dedikált videókártyával rendelkezik.

Két dolog azonban megkérdőjelezhetetlenül fontos ezeknél a gépeknél. Legyen benne mindenképpen SSD a hagyományos HDD helyett és érdemes legalább 16GB memóriával megrendelni a gépet.

Általános online oktatás – Amikor “csak” alapvető feladatokra használod

Következő kategóriánk kifejezetten érdekes, mert ez az a pont, ahol az ember a leginkább hajlamos alulértékelni a kiszemelt laptopot. Sokan úgy gondolják, hogy alapvető feladatok elvégzéséhez általában elég lesz a legolcsóbb eszköz a gyereknek.

Sajnos ez általános tévhit, mivel a modern programok, operációs rendszerek mind mind emelt erőforrást igényelnek. Régen eljártak már azok az idők, amikor a legolcsóbb laptoppal ki tudtuk “bekkelni” ezt a feladatsort. Ha már multi-tasking is szóba kerül – márpedig sokszor a gyerekeknek több dolgot kell csinálniuk egyszerre – már azonnal megnő a processzor igény. A memóriából jelentős részt magáénak “követel” a Windows is.

Mit javasolunk? Drága gépet kell venni mindenképpen? Természetesen nem:) Azonban mindenképpen igyekezzünk a középkategóriás készülékek közül választani. Az SSD már szinte elengedhetetlen, processzorból az intel i3, ami szóba jöhet. A memóriát illetően pedig legalább 8GB-ot érdemes választanunk.

Programozói online oktatás

A programozói feladatok ellátáshoz nem szükségszerű a dedikált videókártya, de az erőforrást tekintetbe véve mindenképpen érdemes a magasabb kategóriát kiválasztanunk. Tehát processzorból legalább Intel i5, a Ram szempontjából pedig ajánlott minimum 16GB használata. Ezeknél a feladatoknál nem ritkán előfordul, hogy óriási adatbázissal kell dolgozni, ezért mindenképpen olyan gépet kell vásárolni, amely bírja a strapát. Ennél a pontnál jegyeznénk meg, hogy a minőség is legalább ennyire fontos, hiszen fokozott használatnak\terhelésnek van kitéve a készülék.

Videóvágáshoz

Abban az esetben, ha az online oktatás alkalmával több alkalommal is előfordul videóvágás, mindenképpen azt javasoljuk, hogy egy dedikált videókártyás, szintén emelt erőforrással rendelkező gépet válasszunk ki. Itt szinte minden periféria fontos, ezért legalább i5ös processzor, 16-32GB Ram és SSD kell, hogy legyen a dedikált videókártya mellett a gépben.

Zeneszerkesztéshez

A zeneszerkesztés szintén olyan művelet, amely fokozott erőforrást kíván magának. Itt a legfontosabb a laptop processzora, de fontos az is, hogy megfelelő mennyiségű memóriát tartalmazzon a gép. i5,i7-es processzort ajánlunk minimum 16GB memóriával. A videókártya esetében megfelelő lesz az integrált is.

Online oktatás – A laptop minősége

Szintén egy olyan ponthoz érkeztünk el, melynek a fontosságát hajlamosak vagyunk alulértékelni. Pedig gondoljunk csak bele mennyivel egyszerűbb, ha hosszutávra vásárolunk laptopot, így nem kell minden évben lecserélni azt. A megfelelő karbantartás mellett hosszú éveken keresztül tökéletesen kiszolgálnak majd minket ezek a készülékek az online oktatás időtartama alatt.

Bizonyára most te is azt gondolod, különösen a magasabb specifikációk esetében, hogy egy vagyont kell majd elköltened az új gépedre, különösen ha minőségben is az üzleti vonalat követed. Tény, hogy ezek a laptopok természetesen drágábbak. Azonban vásárolahtod az eszközt felújítva is. Ezzel nem csak a környezetet kíméled, de a pénztárcádat is, ráadásul az üzleti laptopok kiváló minőségnek örvendenek. Nem kell attól tartanod, hogy nem fogják hosszú éveken át kiszolgálni az igényeidet.

Reméljük, hogy sikerült legújabb cikkünkkel inspirálnunk. Amennyiben kihagytunk egy olyan szempontot, amely számodra fontos és szeretnéd, ha tanácsot adnánk, állunk rendelkezésedre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.