Rémisztő szavak, amik laptopvásárláskor felmerülnek

Mindenki járt már úgy, hogy a szakkifejezések vagy rövidítések miatt nem értette azt, amit az autószerelő, a burkoló vagy akár az elektromos cikket áruló értékesítő mondott: ezek általában olyan szavak és kifejezések, amik számukra teljesen egyértelműek, neked viszont nem. Szeretnénk elkerülni ezt a hibát ezért ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány szakszót és a jelentésüket. Hasznos, aranyat érő cikk, ha éppen laptopot keresel.

Ezért küldtek ki az egyik egyetemi órámról

Voltam egy olyan egyetemi előadáson,  ahol 10 perc alatt elvesztettem a fonalat (oké, sok ilyen volt, de erre különösen emlékszem) meg is kértek arra, hogy távozzak az előadásról.

Pedig csak őszinte voltam.

Az történt, hogy az előadó minden mondatában legalább 1-2 (nekem latin eredetűnek tűnő) idegen szót épített be, olyat, aminek nem ismertük a jelentését. Egyik mondata az volt – idézem, mert a mai napig bennem van – „Ha az archaikus opkód 1 akkor prefix”

Teljesen felesleges volt jegyzetelni inkább egy szótár kellett volna: persze meglátta, hogy nem csinálok semmit, felelőssége vont én pedig elmondtam az aggályaimat. Azt felelte, hogy ez az egyetem és ha én ezt nem értem akkor nem vagyok ide való, majd nagy szorgalmában rákérdezett 1-2 szóra a hallgatóság körében: de senki nem tudta mit jelent.

Ettől függetlenül engem küldött ki. Ez engem azonnal megtanított egy nagyon fontos dologra: mindig úgy beszéljünk, hogy értsék, vagy ha nem, akkor adjuk meg a kulcsot, hogy érthetővé váljon.

A számítástechnikában rengeteg szakkifejezés van, mi most egy provizórikus (átvitt értelemben képzeletbeli) laptopot kiválasztva elmondjuk melyik szakkifejezés mit takar ezzel teljesen érthetővé válik.

Rémisztő szavak és a jelentésük

Nézzünk egy (a cikk megírásának a pillanatában nálunk kapható) felújított laptop először érthetetlennek tűnő adatait és ismeretlen, a választást befolyásoló szakszavait.

Operációs rendszer: ez talán a legérthetőbb (van, aki oprendszernek írja). Ez a gépen futó operációs rendszert jelöli, ilyen például a Windows. Ez azt jelenti, hogy a gépre feltelepíthető vagy rajta van.
Fontos hogy melyik, mert az operációs rendszer ára több tízezer forint, ha utólag veszed meg.

Processzor (vagy CPU): De van, amikor csak „proci”. A processzor irányítja a gépet, a játékokat a programokat, ez a laptop központi, a legfontosabb része. Általában azt látod, hogy melyik cég gyártotta és mögötte egy Hertzet. Mondjuk ezt: Intel Core i5-4300U 2.9GHz Az első a gyártó a másik az órajel. Elég annyit megjegyezni, hogy minél magasabb ez a szám annál nagyobb a processzor teljesítménye, annál gyorsabb a gép.

Memória (vagy RAM): Erről itt (link) írtunk egy hosszabb cikket. Azt kell tudnod, hogy a 4GByte-nyi RAM az alapgép (inkább munkára való) a 8 Gbyte-oson már komolyabb programok és játékok is könnyen futnak, a 12 Giga az átmenet, ritka, de jelenleg majdnem csúcsgép a 16-24-36 meg már a jövő gépei: ha 36 GByte RAM van benne az évekig tökéletes lesz akár a legbonyolultabb legújabb játékokhoz is.   (A RAM 2-vel vagy 4-el osztható, tehát 5, 7, 9 vagy 11 nincs)

SSD: Az SSD tulajdonképpen az új winchester (vagy adattároló). Minél nagyobb számot látsz ott, annál több adatot tudsz eltárolni a gépeden. Persze, nem kell túlzásba esni, mert 180 Gigabyte-tól felfelé már több mint elég több tízezer kép, több száz videó tárolására.

Kijelző: Mérete egyértelmű. Látsz egy számot és mellette egy ” ilyen jelet. Ez azt jelenti, hogy coll (vagy inch). Egy inch (magyarul incs) 2,54 centiméter, a 14 inches kijelző 14*2,54 centis lesz, kb 30 centis átmérőjű.

Felbontás: Ez a monitor felbontására utal. Pixelben adják meg. Minél magasabb a szám, a kép annál szebb, élesebb és kontrasztosabb. Az 1366*768 már teljesen jó, ez már HD felbontás. Az üzleti laptopokban általában Full HD felbontású kijelző van, ami 1920*1080 pixeles. Néha olyat írnak oda, hogy 4K, és 8K, ezek azt jelentik, hogy 4db illetve 8db  Full HD felbontást tartalmaz, ami szinte feleslegesen jó.

Videokártya: amit akár VGA-ként is jelölnek a képi megjelenésért felel. Nincs egzakt (egyértelműen meghatározott) szám mellette, nem mondhatjuk, hogy ez és ez tökéletes ez pedig nem jó, talán ez az egy amire érdemes rákérdezned (bár a többi adatból kikövetkeztethető, hogy a gép milyen és mire készült)

Felhasználás módja: mi abban szoktunk segíteni, hogy leírjuk, hogy az adott laptopot leginkább milyen munkára, feladatokra ajánljuk.

Extrák: ma már sok gépnek vannak extrái, ezekről mindről hallottál már, és mivel rengeteg fajta van, nem szeretnénk most abba belemenni, hogy egyenként megírjuk mire való a Bluetooth vagy például a Wifi.

Most, hogy már ismered a legtöbb félelmetes, rémisztő szót magabiztosan ki tudod választani a számodra megfelelő laptopot. De ha szükséged van rá mindenben segítünk: ugorj be az üzletünkbe.

Laptop szerviz. BUDA: +36307734155 , PEST: +36307326750, Nyitva: H-P: 9-18, Sz: 9-13
Laptophardware laptop szervizek Budán és Pesten

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.