kedd, október 10, 2023
KezdőlapUncategorizedTavaszi laptop akkumulátor frissítés

Tavaszi laptop akkumulátor frissítés

Itt a tavasz, ami egyet jelent a megújulással. Környezetünkben is megújul minden a tél elmúltával. Miért pont a laptop akkumulátor maradna ki ebből?

És tényleg miért pont az? Hiszen valószínűleg elég rendesen igénybe van véve. Napi használat, különféle terhelések mellett, és lehet a nem megfelelő töltési ciklus is hozzátesz ahhoz, hogy az akkumulátor a kelleténél jobban terhelve legyen, azaz hamarabb is fog elhasználódni.

Az alábbi cikkben igyekszünk minden hasznos tanácsot összeszedni, ami a laptop akkumulátor témakörhöz tartozhat. Amolyan tavaszi emlékezet frissítésként.

Laptop café - Uncategorized
Tavaszi laptop akkumulátor frissítés 1

Laptop akkumulátor – fizikai tulajdonságai

Kezdjük a fizikai dolgokkal. Már az elején érdemes a laptop akkumulátorokat két részre osztani. Van ugyanis belső és külső laptop akkumulátor. A belső a laptop burkolatán belül helyezkedik el, az nem látható és a laptop megbontása nélkül nem is szedhető ki. Míg a külső látható, és a burkolat megbontása nélkül kivehető.

Hogy ez miért fontos? Azért, mert míg a belső akkumulátor védettebb helyen van, addig a külső már kevésbé. Valószínűleg már sejtitek, hogy ezzel a külső behatásokra fogok utalni, ugyanis egy ütődés, odakoccanás stb. jobban károsíthatja a külső akkumulátort. Persze ne feltételezzétek azt, hogy ezek a gépek és akkumulátorok papírból vannak és a legapróbb ütődés is már kárt tesz bennük.

Természetesen nem erről van szó, de egy komolyabb ütés már okozhat a jövőben problémát az akkumulátor élettartamában és energiatárolási képességeiben.

A fizikai tényezők itt még nem értek véget a laptop akkumulátoroknál. A töltés része az adapter, csatlakozó, illetve a töltő kábel is.

Ezek sérülésmentes állapota elengedhetetlen, hogy a töltés a leghatékonyabb legyen, illetve a laptop akkumulátor a lehető legtovább bírja majd.

Egy nem megfelelő csatlakozás esetében akár szikrázást is láthattok, ami a nem megfelelő állapotra utalhat. Hasonlóan a csatlakozóhoz, a töltőkábelnek is sértetlennek kell lennie. Egyrészt az optimális töltési képesség leadása miatt, másrészt – és ez a legfontosabb – ,hogy ne okozzon semmilyen sérülést, illetve balesetet.

Az esetek többségében a kábelnek nagyobb az esélye sérülésre, de egy masszív esés után az se elképzelhetetlen, hogy maga az adapter sérül meg.

Bármi is sérül meg, mi mindenképpen azt ajánljuk, hogy a lehető leghamarabb cseréljétek a sérült részt.

Szerencse a balszerencsében, hogy mindhárom dolgot lehet külön is cserélni. Ebből a legmacerásabb nyilván a laptopban található töltésfelvevő csatlakozó. Annak cseréjéhez szakember segítségére lesz szükségetek.

Ha az adapter, vagy a kábel sérül meg, abban az esetben lehetőségetek van külön adaptert, vagy kábelt vennetek.

Láthatjátok, hogy ezek hibátlan működése mind kell a kiegyensúlyozott laptop használathoz. Ez biztosítja az egyenletes áramleadást és csatlakozó esetén a felvételt.

A fizikai körülményekhez tartozik a megfelelő hőmérsékleten történő használat is. A laptop akkumulátor ugyanis nem arra lett tervezve, hogy extrém hőmérsékletek között működjön tartósan. Nyilván a laptopok piacán is található strapabíró laptop, de ez azért igen kis réteget érint. A többség a klasszikus kialakítású laptopokat használja.

Amire érdemes figyelni, hogy túlzottan hideg, illetve nagyon forró környezetben a lehető legkevesebbet használjátok a laptopot. (Nyilván csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges.)

A hidegnek megvan az a tulajdonsága, hogy jobban meríti az akkumulátorokat. Tehát nem csak a laptop akkumulátor, hanem bármilyen akkumulátor hamarabb lemerül hideg időben. Gondoljunk csak okostelefonunkra, amikor egy téli séta esetén folyamatosan fotózunk és videózunk vele. Szinte beleharap a hideg az akkumulátor energiaszintjébe.

A meleg és forró környezetben azonban más miatt kell aggódni. A meleg üzemi hőmérséklet sincs jó hatással az akkumulátor élettartamára és kapacitására. (De kevésbé merül, mint hideg környezetben.)

Az akkumulátor erőteljes igénybevétel mellett jobban melegszik. Ha pedig egy masszív igénybevételt veszük, úgy, hogy még ráadásul a környezeti levegő is meleg/forró, abban az esetben még inkább igénybe lesz véve a laptop akkumulátor. A szélsőséges hőmérsékletben történő használat vezethet oda, hogy a laptop akkumulátor elkezd púposodni.

Az pedig nem csak a laptop akkumulátorra veszélyes, hanem magára a laptopra is. A púposodás ugyanis elkezdi nyomni a laptop komponenseit és a ház megtöréséhez, vagy belső alkatrészek sérüléséhez vezethet. Az pedig egy akkumulátor cserével nem lesz orvosolható.

Laptop café - Uncategorized
Tavaszi laptop akkumulátor frissítés 2

Laptop akkumulátor – kémiai tulajdonságok

Eddig beszéltünk a fizikai dolgokról a laptop akkumulátorok kapcsán, most pedig közelítsük meg a kémiai oldalról.

Ami abszolút triviális, az a mindennapi használatból eredő általános elhasználódás. Szinte minden laptop esetében 2-3 év alatt eljön az a pont, amikor az akkumulátor elhasználódási szintje eléri azt, amikor már azt javasoljuk, hogy csereérett.

Folyamatos használat és terhelés mellett ez az idő kevesebb is lehet, mint 2-3 év. Az AIDA64-gyel könnyedén kideríthetjük, hogy az akkumulátor milyen elhasználódási szinten van. Nálunk az az általános eljárás, hogy ha 70% alatt van az akkumulátor használhatósága, akkor már cserét javaslunk.

Maradva a kémiai tulajdonságoknál a laptopokban használt akkumulátorokat is két csoportba sorolhatjuk. Vannak Li-ion akkumulátorok, illetve Li-polymerek.

Li-ion laptop akkumulátor

A Li-ion akkumulátorok előnye az energiasűrűségben leledzik. Több energia tárolására képesek, mint a Li-polymer társaik. Ebből következik, hogy hosszabb üzemidőt képesek biztosítani. Ezen kívül nem rendelkeznek „akkumulátor memóriának” nevezett tulajdonsággal sem. Ez leginkább a régi akkumulátor típusokra volt jellemző (Ni-Cd, illetve Ni-Mh), amikor az elhasználódás előrehaladtával az akkumulátor feszültsége annak ellenére csökkent, hogy az akkumulátor eredeti teljesítménye változatlan maradt.

Fontos tényező még, hogy a Li-ion laptop akkumulátorok kedvezőbb előállítási költségekkel rendelkeznek.

Li-polymer laptop akkumulátor

A Li-ion akkumulátor típusból kiindulva, a Li-polymer az előző jó tulajdonságaival nem rendelkezik. Tehát kevesebb áram tárolására képes, illetve drágább az előállítása is. Ami miatt a gyártók mégis előszeretettel használják, az a robosztusabb felépítés, illetve az, hogy sokkal könnyebben tervezhetik az ilyen akkumulátorokat változatosabb formájúvá. Ennek az a jelentősége, hogy egy zsúfolt belsejű laptopban is maximalizálni tudják az elérhető akkumulátor kapacitását. Illetve, csak ezzel a laptop akkumulátor típussal valósítható meg a nagyon vékony akkumulátor kialakítás, melyek leginkább az ultrabook-okban szerepelnek. Élettartamuk is valamennyivel rövidebb.

Mindkét akkumulátornak megvannak tehát a pozitív és negatív tulajdonságai. Afelől viszont ne legyen kétségetek, hogy mindkettővel jól jártok.

laptop akkumulátor
Tavaszi laptop akkumulátor frissítés 3

Laptop akkumulátor – mire figyeljetek a töltésnél

Annak érdekében, hogy a laptop akkumulátor életciklusát maximalizáljátok fontos, hogy megfelelően töltsétek és merítsétek azt. Töltésnél az a legjobb megoldás, ha nem 100%-ra töltitek, hanem csak olyan 90%-ig. Laptop akkumulátor lemerítésnél pedig ne engedjétek a töltöttséget 15-20% alá.

Ezzel kímélitek leginkább a laptop akkumulátort.

Érdemes-e laptop akkumulátort cserélni?

A mi válaszunk abszolút az, hogy igen. Így nem kell attól tartanotok, hogy egy olyan laptop akkumulátor látja el a gépetek áramellátását, ami már sokkal kisebb teljesítménnyel rendelkezik. Így nem fogtok kellemetlen helyzetbe se kerülni. Nincs rosszabb, amikor már nem tudja jól megállapítani a laptop, hogy ténylegesen mennyi ideig lesz elég az áramellátás, és egyszer csak felvillan az alacsony töltöttségi szint, vagy még rosszabb esetben áramellátás híján, kikapcsol a laptop. Ez sem egy prezentáció, sem pedig egy filmnézés közben nem jön jól.

Eredeti, vagy helyettessítő laptop akkumulátort válasszunk?

Első körben egy fogyasztónál valószínűleg az egyéni preferencia fog dönteni. Vannak olyan felhasználók, akik csak és kizárólag a gyári megoldásokat választják. Náluk nyilván a helyettesítő laptop akkumulátor nem fog szóba kerülni. Míg a másik tábornál nincsenek ilyen kritériumok, ők egy megbízható és a legjobb ár/érték arányú megoldást keresik.

Amit a helyettesítő laptop akkumulátorokról tudni érdemes, hogy amennyiben szaküzletben veszitek / rendelitek meg, abban az esetben biztos, hogy minőségi terméket fogtok kézhez kapni. Hiszen a helyettesítő termékek is rendelkeznek azon minőségbeli követelményekkel, mint a gyáriak. A legnagyobb különbség, hogy a helyettesítő terméken nincs rajta a laptop gyártójának logója.

Minimális különbség lehet az akkumulátor kapacitásában (lefelé és felfelé is), ez azonban nem fog szemmel látható különbséget produkálni használat közben.

Ha saját magatok rendelitek meg a laptop akkumulátort, akkor a pontos laptop típusra keresve megtaláljátok a kívánt akkumulátort. A pontos típushoz tartozó akkumulátort itt tudjátok megkeresni: https://www.laptophardware.hu/laptop-akkumulator/

A laptop akkumulátort kímélhetitek mindezeken felül az energiatakarékos beállításokkal is.

Amennyiben azonban bizonytalanok vagytok abban, hogy milyen laptop akkumulátort kellene rendelnetek, abban az esetben az lesz a legegyszerűbb, ha valamelyik üzletünkben kollégáink segítségét kéritek. Ők mindenben fognak segíteni és így biztosak lehettek abban, hogy a megfelelő laptop akkumulátort kapjátok.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások