Windows 11 – Érdemes váltani?

A Microsoft legújabb operációs rendszere illetően sokaknak még mindig kétes érzései vannak. Megéri frissítenünk, amennyiben a gépünk specifikációi ezt lehetővé teszik? Itt van az ideje annak, hogy kipróbáljuk, vagy várjunk inkább egy bizonyos időtartamot a különböző bugok kijavítására, mielőtt feltelepítenénk? Legújabb cikkünkben górcső alá vesszük a Windows 11 funkcióit és igyekszünk hasznos információkkal szolgálni azok számára, akik egyelőre még nem biztosak a váltásban.

A design tekintetében a Windows 11 nagy változáson ment keresztül az előző verzióhoz képest. A felszín alatt viszont mégis meglepően egyforma a 10 és a 11-es verzió funkcionalitása. Lássuk a leginkább jelentős különbségeket a két verzió között:

windows 11 Windows 11 - Érdemes váltani?
Windows 11 - Érdemes váltani? 7

Először is érdemes megjegyezni, hogy a frissítés erős rendszerkövetelményeket támaszt a felhasználók felé. Mindenképpen újgenerációs processzorra van szükségünk, amely támogatja a TPM 2.0-át. A TPM alapvetően egy biztonsági modul az újgenerációs processzorokban. Van arra is lehetőség, hogy felrakd egy olyan hardware-re a Windows 11-et, amely nem támogatja, de mindenképpen óva intenénk ettől, mert szinte biztos lehetsz benne, hogy nem fog megfelelelően működni. Amennyiben a Windows 10 nem ajánlja fel Neked a frissítést, mindenképpen azt javasoljuk, hogy inkább ne erőltesd a dolgot.

Bizonyos esetekben csak a TPM-re panaszkodik, ezt néha csak be kell kapcsolnunk, hogy működhessen.

Windows 11 töröl bizonyos funkciókat a Windows 10-ből

  • Nincs lehetőséget szinkronizálni az asztali háttérképet
  • Bizonyos programok eltűnnek a rendszerből alapértelmezetten – Skype, 3D Viewer, Paint 3D, One note – Bár továbbra is megtalálhatóak maradnak a Microsoft Store-ban. A listát egyébként itt találhatod meg.

Teljesítmény

A Windows 11 remek választás lehet, ha különösen érdekelt vagy az operációs rendszer teljesítményében. Ez a teljesítmény elsősorban a rendszer folyamatok optimális kezelésének köszönhető. Teljesen új módon kezeli a háttérben futó folyamatokat a rendszer.

Mindemellett pedig lényegesen nagyobb erőforrást allokál a CPU-ból a különböző applikációk működéséhez, melynek köszönhetően érezhetően optimálisabb lesz a teljesítmény. A másik jelentős újítás az, hogy alvó módban is aktív a rendszer memória, ezért szignifikánsan gyorsabban térhet vissza aktív állapotba. A tesztek szerint ez a folyamat 25%-al gyorsabb, mint a Windows 10 esetében.

windows 11 Windows 11 - Érdemes váltani?

Összességében valamivel gyorsabb a korábbi rendszernél és valóban kiemelt figyelmet fordított az optimalizálásra a Microsoft. Ez egyébként teljesen hétköznapi felhasználók számára is észlelehető sebesség javulást jelent. Megéri csak a teljesítmény miatt váltani? Nos, azért ezt aligha jelenthetjük ki.

Bug-ok – Hibák a rendszerben

Tény, hogy egy újabb rendszernél mindig találkozhatunk különböző hibákkal, szemben egy már kiforrott, régebbi kiadással. Azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy a Windows 11 esetében ezeknek a hibáknak a javítása viszonylag gyorsan megtörtént.

Korábban előfordult, hogy több ezer üres mappát készített “önszántából” a rendszer a fájlkezelőben. Találkoztunk SSD lassítással és AMD processzor inkompatibilitással is. Ezeket a hibákat már kijavították időközben.

A másik probléma a memória kezeléssel kapcsolatos. Amikor az ember kikapcsolta a filekezelőt, akkor az ott használt memóriát továbbra is “lefoglalta” a rendszer még akkor is, ha az nem volt aktív használatban. Habár érdemes megjegyezni ennél a hibánál, hogy nem mindenkinél jelentkezett és a windows 10 esetében ugyancsak fennállt.

Windows 11 Start menü és feladatkezelő

A legnagyobb eltérés a két rendszer között mindenképpen a Start menü és a tálca, mind megjelenésében, mind funkcióiban. Windows 11 esetében ezek középre kerültek be és ezáltal maga az operációs rendszer hasonlít az Apple féle MAC OS-re. Bár tény, hogy ha szeretnéd balra tudod rendezni. A start menü lényegesen letisztultabbá vált. Csak néhány applikáció látható rajta és az alsó részen helyet kapnak a leggyakrabban használt dokumentumok.

windows 11 Windows 11 - Érdemes váltani?
Windows 11 - Érdemes váltani? 8

A tálca oldaláról észrevehetjük, hogy ikonná zsugorodott a kereső és kikerült Cortana is a funkciók közül. Külön applikációval tudjuk hozzáadni. A másik jelentős újítás, hogy az időjárásjelentés átkerült a képernyő bal oldalára. Ráadásul helyet kapnak a Widgetek is, így nem csak az időjárást, de a számodra érdekes híreket is viszont láthatod ebben a szekcióban. Maga a tálca kizárólag lent jelenik meg, ezért ha szeretnéd, hogy a képernyő bal oldalán kapjon helyet, akkor le kell töltened egy applikációt hozzá.

Kollaboráció és távoli munkavégzés

Mindkét rendszert használhatod távoli munkavégzésre vagy home office-ra is, de kétségtelen tény, hogy a Windows 11 lényegesen jobb funkciókkal rendelkezik ezen a téren. Használható benne háttér elhományosítás a videó hívások alkalmával, jobban figyel a tekintetedre is és különböző kereteket is tudsz beállítani.

Windows 11 – A játék szempontjából

Tény, hogy különösen ki van élezve a játékélmény optimalizálására a Microsoft legújabb operációs rendszere. Teljesítmény javításokat eszközöltek az ablakban futó játékélményre vonatkozóan és olyan funkciókat is támogat a rendszer, mint a Automatikus HDR vagy a DirectStorage, amely segít a játékok ultragyors betöltésében.

Multi tasking és külső monitor támogatás

Windows 11 esetében igazi mester szintre fejlesztheted a multi tasking folyamatokat. A snap layout funkció egyszerűen zseniális és szignifikánsan megkönnyíti ezt a fajta munkavégzést. A lehetőségek tárháza rendkívül széleskörű. Több kijelzőt is tudunk többféle elrendezésben kezelni egyidejűleg.

Rendkívül produktívvá teszi a folyamatot, hiszen akár 4 ablakot is egymásra tudunk helyezni a segítségével, míg a windows 10 esetében csak kettővel tudtuk megtenni ugyanezt.

windows 11 Windows 11 - Érdemes váltani?
Windows 11 - Érdemes váltani? 9

A másik zseniális funkció akkor mutatkozik meg, amikor külső monitort használsz. A rendszer megjegyzi, hogyan voltak elrendezve az ablakok a külső monitoron és pontosan úgy rendezi el, ahogy volt, ha kikapcsolod. Tehát, ha kihúzod a külső monitort, majd visszadugod azt, ugyanúgy fog megjelenni, mint korábban.

Tablet mód

A Windows 11 leginkább iPadhez hasonlítható a működését tekintve, amikor átrakod tabletre. Lényegesen egyszerűbb lesz a kezelhetősége. Találkozhatunk gesztus vezérléssel és néhány izgalmas új funkcióval, amely a tablet élményt hivatott javítani. Az biztos, hogy lényegesen felhasználóbarátabb megoldásokat nyújt, mint a Windows 10 ebből a szempontból.

windows 11 Windows 11 - Érdemes váltani?
Windows 11 - Érdemes váltani? 10

App Store

Az App store hasonló megjelenést kapott mint a Windows 10 esetében, azonban van egy lényeges különbség a kettő között. A Windows 11-es verzió már támogatja az android applikációkat is.

Megéri tehát váltani?

Összességében elmondható, hogy nem veszíthetsz túl sokat, ha frissíted az új generációs Windows-ra a laptopodat. Funkcióit tekintve nem igazán fog hiányozni semmi és bármit is keresnél az App Storeban biztosan rendelkezésedre áll. Gamereknek szinte kötelező váltani, de a multi taskingban is sokat fog segíteni. Fontos azonban megjegyezni, hogy igazán szignifikáns különbség nincs a két rendszer között, tehát azoknak sem kell csüggedni, akiknek nem felelt meg a laptopja a rendszerkövetelményeknek.

Persze tény, hogy ha most szeretnél Windows 11 kompatibilitis laptopot vásárolni, akkor mélyen a pénztárcádba kell nyúlni egy új darabnál. Azonban szerencsére vannak felújított készülékeink között is olyan termékek, melyekre bátran feltelepítheted a Microsoft legújabb operációs rendszerét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük