kedd, október 10, 2023
KezdőlapIT biztonság5 hasznos laptop alkalmazás, ami egy átlagos felhasználónak segíthet

5 hasznos laptop alkalmazás, ami egy átlagos felhasználónak segíthet

A laptopoknak sok előnye van az asztali gépekkel szemben. Legfontosabb ezek közül az, hogy kicsik és hordozhatók, de egy tablethez vagy okostelefonhoz viszonyítva egyszerűbben használhatók és nagyobb teljesítményre képesek. A kényelmes hardveres megoldások mellett azonban vannak a laptop használatának korlátozó tényezői is, ilyen például a rövid akkumulátor működési idő (főleg idősebb gépeknél), a kisebb billentyűzet, vagy a gyakran idegesítő touchpad.

Szeretnéd kihozni a maximumot a laptopodból? A most következő Windows alkalmazások segíteni fognak a fent említett nehézségek kiküszöbölésében, és kényelmesebbé teszik a laptop használatát. Ezeken kívül még egy alkalmazástípust javaslunk: ha esetleg egy illetéktelen is kihasználná a laptop nagy előnyét, a hordozhatóságot, akkor jó ha van a gépen egy nyomkövető, lopásgátló szoftver.

5 hasznos laptop alkalmazás

Hasznos laptop alkalmazás #1: TouchFreeze

A laptopok egyik legzavaróbb része lehet a touchpad, még akkor is, ha gyakorlott használója vagy. A leggyakoribb probléma, hogy gépelés közben az ember csuklója, keze hozzáér, és a kurzor valahol, egy véletlenszerű helyen köt ki a képernyőn, esetleg még rá is kattintunk valamire véletlenül. Tudjuk persze, hogy felemelt csuklóval kellene gépelni, de amíg ez rutinszerűvé nem válik, itt a TouchFreeze nevű aprócska alkalmazás, amely gépelés közben letiltja az érintőpadot.

Hasznos laptop alkalmazás #2: Two-Finger-Scroll

Azoknak az érintőpadoknak, melyek csak egy ujj használatát támogatják, már-már kínosan korlátozottak a használati lehetőségei. Viszont a hardver sok esetben képes lenne a két-, vagy a kár háromujjas gesztusok értelmezésére is. Itt jön képbe a Two-Finger scroll nevű alkalmazás: ez az okos kis eszköz egyből rátapint a lényegre, az érintőpadod kihasználatlan lehetőségeire.

Nem várhatod ugyan tőle az iOS vagy az Android eszközökön megszokott többujjas gesztusok használatát, de néhány ismerősfunkció használatát lehetővé teszi. Ilyen például a kétujjas görgetés: ha két ujjad húzod végig a touchpaden, akkor görgetni tudsz, ha egyet, akkor csak a kurzor mozog.

Hasznos laptop alkalmazás #3: SharpKeys

A laptopok kicsik, ennek megfelelően a billentyűzeteik is többé-kevésbé csökkentett méretűek. Ha korábban hagyományos billentyűzeten dolgoztál, az átállás kissé nehéz lehet. Ráadásul bizonyos funkciók eléréséhez több billentyű együttes lenyomása lehet szükséges, ami nem túl kényelmes. Vannak viszont olyan gombok is, amiket jó eséllyel soha nem használsz. Mikor is használtad utoljára például a Scroll Lock billentyűt?

Ha szeretnéd jobban hasznosítani a használaton kívüli billentyűket, próbáld ki a Sharpkeys nevű alkalmazást, ami registry átírásával lehetővé teszi, hogy akár teljesen átrendezd a billentyűid működését. Lehet például külön funkcióbillentyűje egy-egy program megnyitásának vagy a megnyitott e-mail továbbításának. Ha pedig szeretnéd, egyes billentyűket akár teljesen le is tilthatsz.

Hasznos laptop alkalmazás #4: Notebook BatteryInfo

Bár a Windows tartalmaz egy beépített akkumulátortöltöttség jelzőt, ez a legalapvetőbb információn túl (azaz, hogy hány százalékon áll jelenleg a töltöttség) nem sok mindent mutat. Érdemes kicsit bővíteni a lehetőségeit. Ez a segédprogram például információt ad nem csak arról, mennyi idő van még hátra az akkumulátor lemerüléséig, de azt is megmutatja, mennyi az aktuális fogyasztásod.

Hasznos laptop alkalmazás #5: Prey

Gyakran használod a laptopod nyilvános helyeken és aggódsz a lopások miatt? A Prey nevű program ugyan nem tudja megakadályozni, hogy ellopják tőled a gépedet, de ha valamilyen szerencsétlenség folytán mégis megtörténik a dolog, a segítségével követheted, hol található éppen a gépet, és így esetleg lehetőséged lehet visszaszerezni azt.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások