kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopA billentyűzet hibaelhárításának praktikus lehetőségei

A billentyűzet hibaelhárításának praktikus lehetőségei

Amikor nem működik, akadozik és megkeseríti az életünket a klaviatúra, akkor a billentyűzet hibaelhárítása létfontosságú kérdéssé válik. Optimális esetben akár percek alatt eljuthatunk a megoldáshoz, kevésbé szerencsés szituációban viszont összetettebb metódusra lesz szükség.

Ebben igyekszünk segíteni a bejegyzés keretei között. Vagyis megnézzük, hogy mi mindent lehet megtenni a billentyűzet hibaelhárításának érdekében.

Nem mindegy, hogy pontosan milyen billentyűzetnél lépett fel hiba

Merthogy egyaránt vannak még használatban vezetékes, illetve vezeték nélküli billentyűzetek is, nem beszélve a laptopok beépített billentyűiről. Három különböző kategóriáról beszélhetünk tehát, hiába testesítik meg ugyanazt a funkcionalitást.

Egy vezetékes vagy vezeték nélküli billentyűzetnél például gyakran jelenti a hiba forrását, hogy sérül a kapcsolat az eszköz és a számítógép között. De előzetesen azt is fontos lehet kideríteni, hogy történt-e a billentyűzettel bármiféle mechanikai ráhatás, aminek a következtében akár hiba léphet fel.

Először is azt kell megtudni, pontosan mi nem működik a billentyűzeten

Magyarul ki kell tesztelni, hogy pontosan hol is jelentkezik a baj. Nem mindegy például, hogy egy-egy billentyű használhatatlan, vagy pedig a komplett klaviatúra mondta be az unalmast. Joggal merül fel kérdésként, hogyan is lehet tesztelni magát a billentyűzetet.

Erre a célra egyébként léteznek már tematikus weboldalak, érdemes lehet egyet közülük beállítani internetes könyvjelzőként. A másik alternatíva pedig az lehet, hogy a számítógépet újraindítva a BIOS rendszerében próbálkozunk.

Vagyis ez a két opció segíthet azt kideríteni, hol és milyen formában jelentkezik pontosan a billentyűzet rendellenessége.

Kulcskérdés, hogy hardver vagy szoftver fronton jelentkezik-e a gikszer?

Értelemszerűen erre a kérdésre is csakis akkor tudhatjuk meg a tényleges választ, ha leteszteljük. Megpróbálhatjuk például az illesztőprogramon keresztül eltávolítani, majd újracsatlakoztatni a billentyűzetet.

Sokszor egy-egy vírus akasztja be a klaviatúra és a gép közötti kapcsolatot. Ennek a kiderítéséhez jó ötlet lehet a csökkentett módban történő újraindítás. Ezen keretek között ugyanis rendszerint nem tudnak bezavarni a vírusok, így máris fellelhető a hiba tényleges forrása.

A tesztelés kapcsán az is sokat segíthet, ha van kéznél egy régi, már nem használt billentyűzet. Rajta keresztül ugyanis pikk-pakk kiderülhet, hogy más eszközzel próbálkozva tudunk-e gépelni. Ez is egy plusz opciót jelenthet tehát a hiba kiindulópontjának a felderítéséhez.

Hogyha egyedül nem boldogulsz a billentyűzet hibaelhárításának feladatával

Amikor a billentyűzet hibaelhárítása a feladat, akkor némi informatikai jártassággal és affinitással felvértezve akár egyedül is megoldhatjuk ezt a kérdést. Viszont nem mindenki születik IT tudással a zsebben, sokszor a szakember általi segítség a leghatékonyabb megoldás.

Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha szervizbe visszük a készüléket, méghozzá billentyűzettel együtt. Amikor a szakik megvizsgálják a helyzetet és adnak egy diagnózist, akkor kétféle opciót lehet elképzelni.

Az egyik lehetőség szerint ki tudják javítani a hibát, és kérésre ezt meg is teszik nekünk. De ha a billentyűzet egész egyszerűen menthetetlen, akkor kár volna tovább erőlködni vele. Annál is inkább, mivel manapság viszonylag könnyen juthatunk hozzá a remek minőséget képviselő cserebillentyűzethez.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások