kedd, október 10, 2023
KezdőlapIT biztonságA laptop akkumulátor helyes használatáról

A laptop akkumulátor helyes használatáról

Milyen szempontok alapján döntsünk egy akkumulátor vásárlásakor?

Mi kell ahhoz, hogy helyesen használjuk a laptopban lévő akkumulátort?

Ezekre a kérdésekre keresünk választ új cikkünkben!

Cellaszám és kapacitás

Ez a két faktor határozza meg az akkumulátor teljesítményét.

Az üzletekben LI-POLYMER vagy LI-ION akkumulátorokkal találkozunk, melyekben egymással összekapcsolt cellák gondoskodnak a tökéletes működésről. Az akkumulátornál a teljesítményt mAH-ban adják meg, ezért vásárláskor a kapacitás mértékére is érdemes odafigyelni.

A LI-ION akkumulátorokat akár 500-szor is újratöltheted anélkül, hogy komolyabban csökkenne a teljesítményük.

A LITHIUM-POLYMER típus könnyebb, több cella helyezhető el benne, ami fejleszti a kapacitását.

Az akkumulátor üzemideje nagyon sok tényező függvénye

Meddig működik az akkumulátor egy feltöltéssel?

A boltba besétáló vásárló általában ezzel a célratörő kérdéssel indít, a válasz azonban sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk.

Az akkumulátor üzemideje függ attól, mennyire tekerjük a maximumra a kijelző fényerejét (rengeteg energiát fogyaszt), de még az is befolyásolja, mekkora a laptop képernyője. A folyamatos játék, a videókártya gyakori használata izzasztó iramban gyengíti az aksit, mintha a laptopod folyamatosan maratoni távokat futna.

Ami biztos: minél több cella van a laptop akkumulátorában és minél jobb minőségű cellákról beszélünk, annál nehezebben fog lemerülni a géped. Tehát a cellákkal számával és erősségével indíts, mikor a laptoposztályon találkozol egy talpraesett eladóval!

Hol tartsuk az akkumulátort?

Egy átlagos túlélési ösztönnel rendelkező akkumulátor körülbelül 300-600 töltési ciklust képes átvészelni, ám ennél jobb és rosszabb arányokról is hallottunk már.

Biztonságos helyen kell tartani, ahol nincs kitéve fokozott ütődési és sérülési veszélynek, ahol nem rúgsz bele és nem fogod elejteni. Olyan területre rakd, ahol lehetőleg senki sem fog rálépni.

De még egy ilyen tuti hely sem garantálja, hogy 300 teljes töltésig bírja az aksid: vannak alantasabb módszerekkel támadó ellenségek, melyek az akkumulátor egészségére leselkednek.

Hőség és játék: az aksi csendes gyilkosai

Egy forró nyári napon az emberi szervezet sem működik csúcsformában: ugyanez a helyzet a laptop akkumulátorával.

A perzselő nyári órákban ne rakjuk a gépet az ablak mellé. A videókártya fokozott igénybevétellel működik egy hosszú játék során, ami alapos hőemelkedés okoz a laptopban és lemeríti a töltöttséget. Itt is be kell tartani egy egészséges mértéket, ha nem akarsz rövid időn belül újabb akkumulátort venni.

Jó úton jársz, ha hűvös helyen tárolod az aksit, ahol nehezen melegszik fel. Ideális tárolási hely lehet például egy hűvös, árnyékos kamra vagy a pince (ami nem túl nedves).

Mikor beszélhetünk ideális felhasználásról?

Ha nem merítjük le az akkumulátort folyamatosan, mert minél többször csináljuk ezt, annál rohamosabb tempóban gyengül a teljesítménye.

A vészleállással történő lemerülés lassan, de kegyetlenül pusztítja a telepet, ezért 25%-os merülési mutatónál mindig kapcsoljuk a gépet töltőre.

Még ügyesebbek vagyunk, ha a legbrutálisabb nyári kánikulában és a több órát igénylő játék előtt kivesszük az aksit a laptopból.

Mindkét folyamat „megfőzi” az akkumulátort, 45 fok fölött pedig a zselében kristályosodás kezdődik (az ideális hőmérséklete 10 és 35 fok között mozog).

Kondicionálás: hozd formába az akkumulátorod!

A még sosem tesztelt aksit a megfelelő állapotba kell hozni, mert ráfér egy kis kondi!

Kondicionálásnak nevezzük azt a folyamatot, mikor a laptop akkumulátorát először használjuk. A szakértők szerint az aksit körülbelül kétszer-háromszor érdemes feltölteni, majd totálisan lemeríteni, ebben az esetben beszélhetünk igazi formázásról.

A 100%-os töltöttség kialakulása először akár 10–12 órát is igénybe vehet (később már 2 óra is elég lesz, ha beáll egy szintre). A teljes lemerüléshez – amit a rutinos szakik csak „kisütésként” emlegetnek – érdemes kikapcsolnod az energiatakarékos üzemmódot, majd húzd ki a laptop töltőjét. Pár óra alatt teljesen lemerül majd, és akkor újra ráteheted a töltőre, hogy 100%-ra futtassa magát.

Ezzel a művelettel az akkumulátor minimális és maximális töltési teljesítményét is kipróbáltuk. Formába hoztuk a gépet, mintha elvittük volna egy konditerembe, és keményen megmozgattuk volna az izmait (valójában az aksiban szunnyadó nyugvó ionokat hozzuk mozgásba).

Ezután jöhet a mindennapi használat rutinja, ahol az akkumulátornak már nem feltétlenül kell megtapasztalnia a legalacsonyabb és a legmagasabb értékeket–az esetek többségében valahol a kettő között fog működni.

Megbízhatóan működő, minél tovább használható akkumulátorokat kívánunk nektek! De ha valami komolyabb gond lenne az aksival, szívesen segítünk egy új keresésében:

Vásárolj nálunk akkumulátort 12 hónap cseregaranciával, és ingyen szereljük be!

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások