A laptop alaplap javítás megvalósulása a gyakorlatban

Laptop alaplap diagnosztizálása digitális multiméterrel
Laptop alaplap diagnosztizálása digitális multiméterrel

A laptop alaplap javítás, habár arányait tekintve nem olcsó mulatság, ugyanakkor legtöbbször jobban megéri, mint lecserélni magát a komplett készüléket. Éppen ezért fejtjük ki a részleteit ebben a cikkben.

Szó lesz tehát a laptop alaplap javítást indokolttá tevő hibákról és tényezőkről, beszélünk az alaplap javításának a várható költségvonzatáról, valamint a szervizfolyamat lefolyásáról is.

Gyakori laptophibák, amiknek a hátterében sokszor az alaplap rendellenessége áll

Jogosan gyanakodhatunk az alaplap hibájára, ha bekapcsolást követően a laptop nem akar elindulni. Vagyis a kijelző sötétségbe burkolózik, emellett pedig a ventilátor sem hallatja a hangját. Persze olyan eset is előfordulhat, hogy a ventilátor felpörög, de a kijelző ugyanúgy sötét marad.

Szintén az alaplap hibájára utalhat, ha az operációs rendszer a bekapcsolást követően elkezd tölteni, de folyton kikapcsol. Alaplapi hiba lehet az is, ha a laptop kizárólag hálózati adapterről dolgozik, az akkumulátort pedig nem tölti. Vagy pont fordítva, kizárólag akkumulátorról működik.

A laptop alaplap javítás közelgő esedékességére utaló tényezők

Gyanús lehet a laptop alaplap nemsokára esedékessé váló javítása, ha a készülék időről időre váratlanul újraindul, ezek az újraindulások pedig egyre gyakoribbak lesznek. Hasonló jelenségnek számítanak a váratlan lefagyások, vagy pedig az is, amikor nem minden indítás végződik sikeresen.

Hasonló intő jelnek bizonyulhat a váratlan kékhalál időről időre történő előfordulása, vagy pedig az, amikor játék vagy filmnézés közben egyszer csak furcsa vektorok ugranak fel a kijelzőn. Ilyenkor nincs mese, nem érdemes sokáig húzni a dolgot, célszerű utánajárni a rendellenességek okának.

Windows 10 kékhalál
Windows 10 kékhalál, blue screen, BSOD

Mennyibe kerül a laptop alaplap javítása?

Természetesen az alaplap javítása kapcsán elsőként ez a kérdés jut eszünkbe. Habár a szerviz nem olcsó, ugyanakkor korántsem kerül annyiba, mintha a komplett laptopot le akarnánk cserélni. Különösen akkor, ha nagyobb teljesítményű készülékről van szó.

Habár általánosságban nehéz konkrét árat mondani, de a laptop alaplap javítás költségvonzata nagyjából a harminc és negyvennezer forintos értékhatár körül mozoghat. A pénzbeli ráfordítás mellett persze az is fontos lehet, hogy maga a művelet pontosan mennyi ideig tart.

Az esetek döntő többségében kettő vagy három munkanappal alsó hangon is érdemes kalkulálni. Az egyszerűbb javítási munkálatok ennyi idő alatt kivitelezhetők, a bonyolultabb műveletekhez jellemzően több időre van szükség.

Így valósul meg a laptop alaplap javítása a gyakorlatban

A laptop alaplap javítást célszerű megbízható és hozzáértő szervizre bízni. Ebben az esetben a folyamat első lépése maga a diagnosztika. Vagyis a laptopot szétszerelik annak érdekében, hogy a felmerült hiba tényleges okát sikerüljön feltárni.

Amint megvan a hibaforrás, akkor lehet előre lépni a meghibásodott alkatrész javításával vagy pedig a cseréjével. Amikor ez a művelet is sikeresen lezajlott, akkor következik a tesztelés fázisa. Hogyha a tesztek során a korábban észlelt hiba nem jelentkezik, a laptop pedig zavartalanul működik, akkor a laptop javítás folyamata sikeresen lezárható.

Vagyis a készülék visszajuthat hozzánk, mi pedig újból zavartalanul dolgozhatunk vele. Persze egy valóban megbízható szerviztől garanciát is kapunk a javításra, ami egyfajta plusz biztosítéknak is megfelel.

Laptop alaplapon lévő BGA tokozású chip cseréje
Laptop alaplapon lévő BGA tokozású chip cseréje

 


A laptop alaplap javítás megvalósulása a gyakorlatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.