kedd, október 10, 2023
KezdőlapOperációs rendszerKorunk népszerű operációs rendszerei 1.

Korunk népszerű operációs rendszerei 1.

Nem biztos, hogy mindig a fizetősre van szükségünk, és az sem, hogy az ingyenes megfelelő a számunkra.

Operációs rendszerek már az 1950es évektől kezdődően léteznek, ám az átlagfelhasználók számára csak az 1990-es években történt olyan változás, ami nagyban segítette elterjeszteni a személyi számítógépeket. Ez az fejlődés pedig a grafikus felület, ami lehetővé tette a kényelmes irodai felhasználást, egyszerű navigációt, illetve, hogy ne kelljen az embernek elvesznie programok számtalan parancssoros utasításai között.

Napjainkban három fajta számítógépes operációs rendszer van elterjedve, név szerint a Windowsok, Linuxok, és OSX rendszerek.

Laptop café - Operációs rendszer
Microsoft Windows 10

A Microsoft számára a Windows 95 volt az első komoly grafikus felülettel rendelkező operációs rendszer, ám 2001-ben a Windows XP nagyon nagy sikernek örvendett, ezt az elavult rendszert még a mai korban is használják, leginkább program kompatibilitási okokból céges környezetekben. Biztonsági támogatása már megszűnt 2014-ben, illetve a korszerű böngészők többsége sem futtatható rajta, emiatt az átlagfelhasználónak már egyáltalán nem javasolt, gyengébb gépre is inkább korszerű linux az ajánlott, mintsem egy elavult Windows. Jelenleg a Windows 7, 8.1 és 10 a legmegfelelőbb választás, laptopok esetében mindhárom rendszernél felmerülhetnek kompatibilitási problémák (főként a sokféle WiFi kártya miatt), illetve az újabbakhoz ideálisabb a 8.1 és 10-es rendszer. A Microsoft rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy rengetegen használják, ez azt is eredményezi, hogy rengeteg program készül hozzá, és egyben hátránya is, hogy kártékony programokból is nagyon sok van hozzá.

Amennyiben szeretnénk rendszerünket biztonságban tartani, érdemes bekapcsolva hagyni a frissítések automatikus telepítését, a Windows Defendert (ha nem telepítünk más vírusirtót), valamint letöltenünk egy malware írtót is az esetlegesen feltelepített zavaró programok ellen (például a Malwarebytes Anti-malware egy remek ingyenes program erre a célra), érdemes megjegyeznünk, hogy a legjobb védelem mindig az, hogy ha nem töltünk le kétes eredetű dolgokat. Amennyiben gépünket irodai használatra szánjuk, és irodai használatra szeretnénk használni, akkor természetesen az Office szoftvercsomagot ajánlott használni, ez jelenleg a legnagyobb tudású irodai szoftvercsomag, ám nem ingyenes, külön kell megvásárolnunk. Ha játszani is szeretnénk gépünkön, akkor a megfelelő hardware mellett szinte kötelező, hogy legyen Windows rendszerünk, habár sok játékprogram jelenik meg Debian alapú linuxokra és OSX-re is, illetve a Steam is próbálja ráerőltetni (talán jogosan) a fejlesztőkre a linux támogatást, de jelenleg minden fajta szoftverből Windowsra érhető el a legnagyobb választék.

Laptop café - Operációs rendszer
Debian

Linuxokról:
Ha eleged lett a Windowsból, nincs miből megvásárolni, vagy épp feleslegesnek tartod akkor egy Debian alapú linux lehet a legjobb választás számodra. A legtöbb ilyen linuxból általában két fajta létezik, LTS vagyis hosszútávú támogatású, és naprakész ami frissebb de csak pár évig kap hivatalos támogatást. Amennyiben saját felhasználásra telepítenél linuxot, mi mindenképp a naprakész verziót ajánlanánk, de céges vagy szervergépre az LTS lehet a számodra megfelelő operációs rendszer. Linuxokon is van lehetőségünk Office szerű programok futtatására, legelterjedtebb a Libre Office, mely ingyenes, ám képességei nem olyan jók mint a Microsoft Office-nak (általános felhasználásnál azok a képességek többnyire nincsenek kihasználva).

Linuxon kevésbé kell törődnünk a vírusokkal, persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek. Érdemes nem ‘rendszergazda’ (root) felhasználót használnunk a mindennapokban, így egyszerűen megőrizhetjük a mappák és programokhoz társított jogosultságokat, hogy ne férkőzhessenek be fenyegetést jelentő programok, vírusirtóra nem igazán van szükségünk. Ha esetleg kezd elavulni a géped és XP-n kívül más nem igen megy rajta, akkor is lehetőséged van korszerű operációs rendszert használni, linuxnál megvan az embernek az az előnye, hogy ő választhatja meg, hogy milyen ablakkezelőt akar telepíteni, így akár a egy újabb verziójú linux is futtatható régebbi gépen, csak a különböző effektekről és design elemekről kell lemondanunk asztalunkon. Erre a célra általában Arch linux, vagy Linux Mint-et szoktak javasolni, alacsony hardware igényű, ám naprakész rendszerek.

Laptop café - Operációs rendszer
OSX Yosemite

OSX rendszerre kétféleképpen tehetsz szert, legegyszerűbb ha Apple gépet veszel, ám ha megfelelő hardwarekkel szerelt laptopod van, akkor Hackintosh néven arra is telepíthető, de ez laptopok esetében elég ritka. Az Apple jelenleg a terméktámogatásában jeleskedik a többi operációs rendszerhez képest, a rendszer maga ingyenes, ám nyilván ez azt jelenti, hogy bele van építve a termék árába. A letisztult, könnyen kezelhető rendszer ideális választás lehet irodai munkára, illetve a tervező és szerkesztői munkáknál is nagy népszerűségnek örvend.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások