kedd, október 10, 2023
KezdőlapWIFIMiért nem csatlakozik a laptopom a Wifi-hez?

Miért nem csatlakozik a laptopom a Wifi-hez?

Hardveres javítás előtt ellenőrizzük a beállításokat

A laptop szervizeléssel foglalkozó szakemberek gyakran találkoznak a legkülönfélébb problémákkal és olyan esetekkel is, amikor pusztán a felhasználó figyelmetlensége miatt nincs internet a laptopon.

Miért nincs Wifi?

Nagyon gyakori probléma, különösen a külföldön vásárolt laptopok esetén, hogy magyar billentyűzet van telepítve, nem pedig a magyar 101-es billentyűzet. Ilyenkor a Z és az Y helyet cserélnek, és a jelszó beírásakor, ha csak csillagokat látunk a képernyőn, tudtunk nélkül rossz billentyűket ütünk le. Ha azt válaszolja a router, hogy rossz a jelszó, próbáljunk meg először angol billentyűzet kiosztásra váltani, és így írni be a jelszót. Azt se felejtsük el, hogy magyar kiosztásnál a 0 sem ott van, ahol az angol billentyűn jelölik.

Miért nem látja a laptop a Wifit?

Az előző posztban már leírtuk, hogy általában egy újraindítás vagy reset (gyári beállítások visszaállítása) megoldhatja a problémákat, a régebbi típusú gépeknél azonban van néhány nüansz, amit érdemes kipróbálni mielőtt szakemberhez fordulnánk.

Ha új routert és régi laptopot szeretnénk csatlakoztatni, nézzük meg, hogy a 802.11 a/b/g/y/n/ac szabványok közül van-e olyan, melyet a router és a laptop wifi kártyája is támogat. Abban a ritka esetben, ha nincs olyan szabvány, melyet mindkét eszköz támogat, akkor mindenképpen a Wifi kártya cseréje szükséges vagy be kell szereznünk egy USB-n keresztül csatlakoztatható Wifi adaptert.

Hogyan tovább, ha van egyező szabvány?

A régebbi Asus és Samsung laptopoknál, melyek wi-fi kártyái csak a 802.11b/g IEEE szabványt támogatják azt, tapasztaljuk, hogy a laptop egy sor Wifi hálózatot jelez, az általunk vásárolt vadonatúj router SSID-jét azonban nem látja. Mi a megoldás ilyenkor? A router Wifi jeladójának csatornaválasztóját „auto”-ról át kell állítani 1 és 10 között bármilyen számra.

Mi a Wifi csatorna?

Laptop café - WIFI
Router Wifi csatorna beállítása

Mivel egy Wifi jeladó környezetében – különösen tömbházakban – előfordulhat, hogy több eszköz is található hatósugáron belül, ezért a Wifi jeladók a rádióállomásokhoz hasonlóan több csatornán is sugározhatnak. A modernebb típusok automatikusan észlelik, hogy mely csatornák telítettek, és automatikusan beállnak egy szabadabb csatornára. A régebbi laptopok azonban nem tudják ezeket megtalálni, ezért van szükség arra, hogy fix csatornát állítsunk be.

Hogyan használjuk ki maximálisan a router teljesítményét úgy, hogy a régebbi laptop is működjön?

Az új routerek egy része márt 2,5 Ghz és 5Ghz frekvencián is sugároz. A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás, ha a 2,5 Ghz-es frekvencián fix csatornát állítunk be, míg a modernebb 5 Ghz-es frekvencián, melyet amúgy is a modernebb készülékek tudnak teljes mértékben kihasználni, „auto” csatornaválasztási funkciót állítunk be.

Ha az előző posztban és az itt leírtak sem segítettek megoldani a problémát, vagy továbbra is akadozik a Wifi jel, élvezhetetlen az internet hozzáférés, forduljon szakemberhez, hozza el laptopját a laptopszervizbe.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások