kedd, október 10, 2023
KezdőlapMemóriaDe mire elég 8 Gigabyte?

De mire elég 8 Gigabyte?

Számtalan szempontot kell figyelembe venned amikor laptopot választasz. Eközben biztosan találkozol sok, könnyen eldönthető kérdéssel és néhány olyannal is, amelyik némi szakértelmet, tudást igényel. Felmerülhet benned például az, hogy mekkora legyen a laptop memóriája, mire elég például a 8 Gigabyte?

RAM

Először azt érdemes megbeszélni, hogy mi az a 8 gigabyte RAM? A RAM egy mozaikszó, a random access memory-t jelenti, ami tulajdonképpen egy „véletlen elérésű” írható és olvasható adattároló. Arra való (és azért fontos mennyi van belőle) hogy segítse a gépeden futó programok működését. A különlegessége az, hogy kizárólag addig tartja meg az adatokat amíg az kell, vagy amíg a géped be van kapcsolva. Ahogy kikapcsolod, pihen és eltűnnek belőle az adatok. (Abba most ne menjünk bele, hogy két típusú Ram van a statikus és a dinamikus. A statikus az SRAM a dinamikus a DRAM).

Mennyi az elég RAM?

Viccesen azt lehet mondani, hogy a rengeteg is kevés, hiszen RAM-ból (szinte) bármennyit bele lehet rakni a számítógépedbe, de általában 4-8-12 vagy 16 van bennük: értelemszerűen minél régebbi a gép, a laptop annál kevesebb RAM van benne. (Egyébként ez a legtöbbször bővíthető, RAM-ot önmagában lehet kapni akár nálunk is)

Mire elég a 8 Gigabyte RAM?

Ez attól függ mire akarod használni a laptopodat, ezért fordítva közelítjük meg a kérdést. Ha a laptopod egy gamer laptop (azaz feltehetően sokat fogsz majd vele játszani, ráadásul a legújabb játékokkal) vagy egy „erőgép”, ahol majd egyszerre szeretnéd használni a képmanipuláló és a videó szerkesztő programokat, miközben zenét is vágsz, akkor a 16 Gigabyte RAM is éppen csak elég lesz, mert a gépednek rengeteg memóriára lesz szüksége ahhoz, hogy kiszolgálja ezt a helyzetet.

A legtöbb játékhoz és ahhoz, hogy a Windows, az Office akadás nélkül fusson, vagy hogy megnézhess egy filmet, hallgathass Youtube-on zenét: tehát egy teljesen átlagos igénybevételre elég a 8 Giga RAM. Semmi szükség többre (viszont figyelned kell arra, hogy ha játékot veszel akkor a játék memóriaigénye maximum 8 GB RAM legyen, ez rá van írva.). A kérdésre az tehát a válasz, hogy a 8 Giga RAM (majdnem) mindenre elég: egy nyolc gigás gép a legtöbb otthonban elég lesz.

Ha játszani szeretnél

Összességében elmondhatjuk azt, hogy rengeteg játék már 4 Giga RAM-mal is tökéletesen működik: a játékgyártók igyekeznek olyan játékokat gyártani, ami miatt nem feltétlen kell bővítened a gépedet (Persze ezek nem a legújabb és legjobb grafikájú szuperjátékok).

A 8 Gigás játékok és gép ma már átlagosnak mondhatóak, nem lesz vele gondod, simán fut rajta majdnem minden.  A 16 Gigás PC már előremutat, pár évig biztosan futnak rajta a legújabb játékok is e felett pedig jövőbiztos a géped, évekig a legjobbak közé fog tartozni (viszont kicsit drágább  lesz).

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások